Νέα επιστολή σχετικά με το περιστατικό με την Hellas Jet
1.9.08
Ο αναγνώστης που μας πληροφόρησε για το περιστατικό στο αεροσκάφος της Hellas Jet επανέρχεται με νέα επιστολή μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα.
Την παραθέτουμε αυτούσια :
Καλημερα σας,
Επανερχομαι στο θεμα του περιστατικου της Hellas Jet, για να παραθεσω καποιες διευκρινισεις. ΔΕΝ ημουν επιβατης στην στην συγκεκριμενη πτηση (οπως γραφει το PrezaTV), ΔΕΝ ημουν παρων σε οποιαδηποτε φαση των διαδραματιζομενων, (και για τους, δικαιως, αμφισβητουντες) ΔΕΝ εμπλεκομαι επαγγελματικα με τον αεροπορικο χωρο πλεον, ΔΕΝ εχω εργαστει σε καμμια ελληνικη αεροπορικη εταιρια, και ΔΕΝ (το κυριοτερο) ανεχομαι να προσβαλλουν την χωρα μου! Διοτι το περιστατικο, μου ανεφερθη, απο γνωστο μου,(μικρος ο ,ιδιως αεροπορικος, κοσμος) εργαζομενο σε Υπηρεσια Πολιτικης Αεροποριας Ευρωπαικης χωρας με περιπαικτικο υφος για τα τεκταινομενα στον Ελληνικο αεροπορικο χωρο. Η Hellas Jet, ηταν, οντως, και ευχομαι να ειναι ακομη, μια αξιοπιστη αεροπορικη εταιρια, με την οποια ειχα πεταξει αρκετες φορες την περιοδο 2004-2005, οταν ακομη ηταν θυγατρικη της Cyprus Airways.
Σκοπος μου ηταν, και ειναι, να δημοσιοποιηθει το αναφερθεν περιστατικο, διοτι τα τελευταια δυο (2) ,τουλαχιστον, χρονια, incidents παρατηρουνται ολο και πιο συχνα, κυριως, στις ιδιωτικες αεροπορικες εταιριες, χωρις κανενας επισημος φορεας, π.χ. Υ.Π.Α.,να ενδιαφερεται, απ'οσο γνωριζω, και να διευρευνησει το λογο για τον οποιο συμβαινει αυτο. Οπως εγραψα και στο προηγουμενο email, η επαγγελματικη (και εταιρικη) κουλτουρα και η μη παρεκλιση απο τις διαδικασιες (Standard Operating Procedures) ειναι βασικη προυποθεση για την ασφαλεια πτησεων, περισσοτερο ακομη και απο την ηλικια ενος αεροσκαφους, την προελευση του, ή το που γινεται η συντηρηση. Αυτη διασφαλιζεται απο την συνεχη εκπαιδευση των πληρωματων καθ'ολη την διαρκεια της καρριερας τους (εξαμηνα και ετησια checks), απο την κουλτουρα και "πνευμα" που εμφυσσα η εταιρια στον χειριστη, και μεσω της επιβλεψης των αερομεταφορεων απο τις αρμοδιες υπηρεσιες. Περιστατικα προκυπτουν (στις περισσοτερες των περιπτωσεων) οταν, φυσικα, η επιβλεψη δεν υφισταται, οταν η εκπαιδευση γινεται μια τυπικη διαδικασια και οταν χαλαρωνει η αντιμετωπιση/χρησιμοποιηση των διαδικασιων για διαφορους λογους, ειτε διοτι η εταιρια π.χ. πιεζει το πληρωμα (ή το πληρωμα νιωθει πως η εταιρια περιμενει απο εκεινους να το κανουν) να προσγειωθει σε ενα αεροδρομιο, ενοσω οι καιρικες συνθηκες ειναι οριακες, ειτε διοτι το πληρωμα ειναι εξαντλημενο απο τα συνεχη δρομολογια και θελει να βγαλει το sector οσο πιο γρηγορα γινεται(συνδρομο gethomeitis), ειτε διοτι η επικοινωνια (προσωπικη και επαγγελματικη) μεταξυ των μελων του πληρωματος (και της καμπινας) ειναι κακη ή δεν συμβαλει στην ομαλη διεξεγωγη της πτησης.
Ολα τα ανωτερω, δεν αφορουν μονον την Ελλαδα, αλλα ειναι ενα πεδιο (Human Factors and Aviation Safety) που στην Ευρωπη, αλλα και στις Ηνωμενες Πολιτειες, αποτελει αντικειμενο σπουδων αλλα πλεον και μερος της εκπαιδευσης των πληρωματων, περισοτερο απ'οτι στο παρελθον, και η εφαρμογη των συμπερασματων, αποτελει το κλειδι για την μειωση των συμβαντων/ατυχηματων. Δεν μπορουμε να εξαλειψουμε τα ατυχηματα, μπορουμε ομως, και μεσα απο την εμπειρια/λαθη αλλων, να βελτιωσουμε το επιπεδο ασφαλειας πτησεων. Η αντιμετωπιση "ωχ αδερφε, δεν εγινε και τιποτα" ή "αφου ειμαστε καλα, αστο.." ειναι οτι χειροτερο.
Αυτα εν συντομια, και παλι ευχαριστω για την δημοσιοποιηση (ισως και καταχρηση του χωρου) του περιστατικου και της αποψης μου.
Αν. Βαροτσης