(Του Σταύρου Κυριαζή)
Αγαπητοί φίλοι,
Πρόσφατα, η CIA -μέσα από την ιστοσελίδα της- δημοσίευσε την ετήσια αναφορά της (The World Factbook) (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/index.html), σχετικά με την εικόνα όλων των χωρών του κόσμου και επομένως και της χώρας μας .
Εδώ (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html), είναι ο σχετικός σύνδεσμος, με την ηλεκτρονική έκδοση.
Η έκθεση περιλαμβάνει -πέραν κάποιων αναφορών, με στατιστική κυρίως αξία- και κάποια επί μέρους ζητήματα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Έτσι, στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Illicit drugs», η χώρα μας αναφέρεται στα μαύρα κατάστιχα, ως διαμετακομιστικό κέντρο και θύρα εισόδου προς την Ευρώπη, ινδικής κάνναβης και ηρωίνης από τη Μέση Ανατολή και τη Ν.Α. Ασία προς τη Δύση, χημικών ναρκωτικών προς την Ανατολή, όπως και κοκαίνης από τη Νότια Αμερική.
Όπως επισημαίνει η έκθεση, στη χώρα μας κυκλοφορούν –και προφανώς εννοεί ότι νομιμοποιούνται με τη μέθοδο του «ξεπλύματος»- κεφάλαια προερχόμενα από εμπόριο ναρκωτικών ή/και σχετιζόμενα γενικότερα με το οργανωμένο έγκλημα.
Ακόμη, στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Disputes – international», αναφέρεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα επιμένουν ακόμη και σήμερα να απορρίπτουν τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Όμως, πολύ αποκαλυπτικές των προθέσεων της κυβέρνησης της Ν.Δ., είναι οι εκτιμήσεις της CIA σχετικά με τα σχέδια της για τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, όπως αναφέρονται στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Economy – overview».
Συγκεκριμένα, η έκθεση επισημαίνει τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης για δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών (cutting government spending), για τη μείωση του μεγέθους του Δημόσιου Τομέα (reducing the size of the public sector) και για το μετασχηματισμό των συστημάτων συνταξιοδότησης και εργασιακών σχέσεων (reforming the labor and pension systems).
Επίσης, σχολιάζεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., προσπαθεί να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω, παρά το γεγονός ότι συχνά έρχεται αντιμέτωπη -τουλάχιστον σε επίπεδο λεκτικών αντιπαραθέσεων- με τα πανίσχυρα εργασιακά συνδικάτα και το λαό (in the face of often vocal opposition from the country's powerful labor unions and the general).
Τέλος, η έκθεση επαναλαμβάνει, ότι μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση -με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα- αποτελούν οι προσπάθειές της για μεταρρυθμίσεις οικονομικού τύπου, ειδικότερα όπως εκείνες της Κοινωνικής Ασφάλισης και των ιδιωτικοποιήσεων (to continue its economic reforms, especially social security reform and privatization).
Εδώ, επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της έκθεσης, σχετικά με τα σημεία που προαναφέρονται.