Ο άνθρωπος δεν πάει καλά...

10.10.08

Γιάννης Πρετεντέρης

Φωτογραφία
Δεν πρόλαβε να καταθέσει νέα πρόταση ο Νίμιτς και οι συνήθεις καραγκιόζηδες έπιασαν τους γκράδες. Γιατί έτσι, γιατί αλλιώς και γιατί αλλιώτικα. Η γλώσσα τους μάρανε, η υπηκοότητα τους δημιουργεί ταραχή και το γιατί θα γίνει απλή σύσταση σε όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με την επίσημη διεθνή ονομασία που θα συμφωνηθεί, ενώ θα έπρεπε κανονικά να στέλνει ο Νίμιτς κυανόκρανους να βομβαρδίζουν όποιον τολμήσει να μας παρακούσει.

Εντάξει, θα μου πείτε, κάθε χώρα δικαιούται να διαθέτει μερικούς βαρεμένους που διακινούν τέτοιες ή άλλες ανοησίες. Στο κάτω κάτω, οι άνθρωποι μπορεί να ωθούνται από ειλικρινή πατριωτικά αισθήματα, ασχέτως αν ορισμένοι εξ αυτών αμείβονται ως δημοσιογράφοι. Αμ δε! Διότι οι ίδιοι Ελληναράδες που ξημεροβραδιάζονται με τον Μεγαλέξανδρο και τη Μακεδονία, κάνουν την πάπια όταν προκύπτουν ζητήματα που θίγουν βαθύτερα και σοβαρότερα την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Μία ημέρα νωρίτερα, λόγου χάρη, δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» η λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Πολλά αμερικανικά, πολλά αγγλικά, αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Νέας Ζηλανδίας, της Ελβετίας, της Νότιας Κορέας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Δανίας κ.ά. Ούτε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο! Αν αυτό δεν είναι εθνική ντροπή, τότε τι είναι αυτό για το οποίο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε; Δημοσιεύτηκε και η λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Ούτε εκεί συμπεριλαμβάνεται ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα! Και πάλι, κανένας Ελληναράς δεν είχε την ευαισθησία να συγκινηθεί. Αυτό λέγεται «πατριωτισμός»;

Ξέρετε κάτι; Τόσα χρόνια έχω δει εκατοντάδες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις για την Παιδεία, σχεδόν για όλα τα ζητήματα της Παιδείας. Δεν έχω δει καμία διαδήλωση με αίτημα τουλάχιστον ένα ελληνικό πανεπιστήμιο να μπει στα 100 καλύτερα του κόσμου. Δεν μας πειράζει που είμαστε οι πάτοι των πάτων αλλά μας συγκινεί αν λειτουργεί το ακαδημαϊκό άσυλο, στις πόσες δεκαετίες μπορεί ένας φοιτητής να μη θεωρείται φοιτητής, αν θα ακυρωθεί στην πράξη ο νόμος Γιαννάκου - τη στιγμή που στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ φτιάχνουν πανεπιστήμια...

Και ξέρετε γιατί; Επειδή το να βάζεις τις φωνές για την Παιδεία ή το Μακεδονικό, να υποδύεσαι τον αγωνιστή ή τον πατριώτη, είναι η εύκολη λύση. Η λύση της τζάμπα μαγκιάς. Το δύσκολο είναι να φτιάξεις καλά πανεπιστήμια και να έχεις μια πατρίδα η οποία να δραστηριοποιείται επιτυχώς σε ουσιαστικότερους τομείς από τη γλώσσα που μιλούσε ο Μεγαλέξανδρος.

jpretenteris@dolnet.gr

Σχόλιο Παραπολιτικής : Πραγματικά ο συγκεκριμένος "κύριος" είναι εκτός τόπου και χρόνου...

Επιχειρηματολογία επιπέδου Δημοτικού , λαϊκισμός του 5ευρου...

Κρίμα...