Φορτίο ναρκωτικών κατασχέθηκε στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

15.10.08

alkimosarchive.blogspot.com

Ο οδηγός και ο συνοδηγός του φορτηγού, και οι δύο Σκοπιανοί, συνελήφθηκαν.
Ένα ρεπορτάζ, για τους βαλκανικούς δρόμους του λευκού θανάτου
.
Τριάντα κιλά ηρωίνης αξίας 700.000 ευρώ κατασχέθηκαν στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε η σκοπιανή αστυνομία αργά χθες το βράδυ.
.
Το παράνομο φορτίο εντοπίστηκε από σαρωτή στον συνοριακό σταθμό της Μπογκορόντιτσα μέσα σε ένα φορτηγό με σκοπιανές πινακίδες, το οποίο ερχόταν από την Κωνσταντινούπολη και μετέφερε οικοδομικά υλικά.

«Βρέθηκαν εξήντα έξι πακέτα των 500 γραμμαρίων μέσα στην εξάτμιση του φορτηγού», δήλωσαν οι αστυνομικές αρχές.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται πάνω σε έναν από τους βασικούς άξονες παράνομης διακίνησης ναρκωτικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια

ΑΝ ΕΝΑΣ (υποτιθέμενος) επιθεωρητής Μεγκρέ επιθυμούσε να ανιχνεύσει τους νέους δρόμους των ναρκωτικών που καθορίζουν τον λεγόμενο «βαλκανικό άξονα», τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρισκόταν προ εκπλήξεως. Δεν έχουν αλλάξει απλώς οι παραδοσιακοί δρόμοι διακίνησης των ναρκωτικών, δεν έχουν εισέλθει νέες χώρες στο παράνομο εμπόριο, δεν άνοιξαν νέα εργαστήρια και περιοχές καλλιέργειας οπίου. Αλλά, επιπλέον, η μαφία των ναρκωτικών υπέστη σοβαρές διαφοροποιήσεις, απόκτησε ισχυρούς δεσμούς με κυβερνητικούς παράγοντες, ελέγχει εθνικιστικά κινήματα και οργανώσεις και έχει στη διάθεσή της τεράστια υλικά μέσα.

Είναι πλέον γεγονός: το οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια έχει εισέλθει σε νέα φάση. Ας ακολουθήσουμε όμως τα βήματα του (υποτιθέμενου) επιθεωρητή Μεγκρέ. Η έρευνά του, όπως και η έρευνα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει παρά μόνον από το Grand Hotel, στα Σκόπια.
.
«Ολόκληρος όροφος στο Grand Hotel της FYROM», αναφέρεται στην έκθεση του υπουργείου «είναι κλεισμένος για τους Αλβανούς κροίσους των ναρκωτικών, που κινούνται με Μερτσέντες, ζουν πολυτελώς και φρουρούνται από ένοπλους σωματοφύλακες».
.
Ο λόγος είναι προφανής. Μεγάλο μέρος από τη συγκομιδή οπίου που προέρχεται τόσο από τη Νότια Αλβανία όσο και από τις διάσπαρτες καλλιέργειες στην περιοχή των Σκοπίων φθάνει στα παράνομα εργαστήρια της ΠΓΔΜ που βρίσκονται στο τρίγωνο Γευγελή, Πριλέπ Πρίστινα και Κομάνοβο. Επιπλέον, ρώσοι μαφιόζοι μεταφέρουν στα ίδια εργαστήρια όπιο από τις περιοχές του Καζαχστάν, τις δημοκρατίες του Καυκάσου και του Αφγανιστάν. Τα παράνομα φορτία φθάνουν εδώ μέσω της Βουλγαρίας, και αφού τους γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία προωθούνται στην Ελλάδα, την Ιταλία και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η διακίνηση γίνεται κυρίως με ιδιωτικά οχήματα ή, ακόμη, και με τουριστικά λεωφορεία.

Ανέκαθεν η ΠΓΔΜ, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελούσε ένα κομβικό σημείο στη διακίνηση των ναρκωτικών από την Τουρκία και τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Δυτική Ευρώπη. Το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία και η επιβολή εμπάργκο από την Ελλάδα, παλαιότερα, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών που διακινούνται μέσω των Σκοπίων. Σε αυτό συνέτεινε ακόμη και η επέκταση του δικτύου σύνδεσης μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, γεγονός που παρείχε την ευκαιρία σε Τούρκους εμπόρους να επιλέγουν τον δρόμο των Σκοπίων. Τελικός προορισμός της ηρωίνης που έχει ως επίκεντρο την ΠΓΔΜ, είναι η Ζυρίχη, η Βιέννη, η Μαδρίτη, το Μόναχο, η Βέρνη και το Μιλάνο.
.
(περισσότερα εδώ…)