16 χρόνια μετά την επέμβαση στη Σομαλία

4.12.08


16 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επέμβαση των ΗΠΑ στη Σομαλία στο όνομα της "ειρήνης"...

Μια εισβολή με βαθιές ψυχροπολεμικές ρίζες και βαρύτατες συνέπειες στην μετέπειτα πρόοδο της χώρας...

Οι ΗΠΑ επενέβησαν στην Σομαλία με 28.000 στρατιώτες στο τέλος του 1992, σε μια επιχείρηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με όνομα Αποκατάσταση Ελπίδας. Με δικαιολογία έναν λιμό που είχε ερημώσει μεγάλες περιοχές της χώρας και τον εμφύλιο πόλεμο που εμπόδιζε την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παρόλο που ο λιμός είχε φτάσει στο τέλος του πολλοί Σομαλοί υποδέχτηκαν με ανακούφιση τα αμερικανικά στρατεύματα. Ελπιζαν ότι οι αμερικάνοι θα έδιναν ένα τέλος στο χάος που μάστιζε την χώρα και στην κυριαρχία των αντίπαλων στρατών των διαφόρων "οπλαρχηγών".

Η εμπειρία, όμως, του επόμενου χρόνου μετέτρεψε αυτή την αρχική υποδοχή σε οργή. Οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά μια δύναμη κατοχής. Την "Ματωμένη Δευτέρα" οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε μια σύσκεψη Σομαλών γερόντων που είχαν αρχίσει έναν διάλογο ειρήνευσης ανάμεσα στις φυλές με ελικόπτερα, πυραύλους και οβίδες. Τουλάχιστον 54 σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα. Η οργή συνένωσε τις σομαλικές φατρίες που ανάγκασαν το 1993 τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την χώρα.

Η κατάσταση στη Σομαλία παραμένει έκρυθμη καθώς οι εμφύλιες διαμάχες συνεχίζονται...

Η βασανισμένη αυτή χώρα της Αφρικής αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ανικανότητας του ΟΗΕ να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών....