Από την εφημερίδα "Σημερινή" της Πάτρας

10.12.08


Του 'Ακη Παλαιολόγου

Παρακρατικοί και ακροδεξιοί έκαναν την εμφάνισή τους στα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια που προκλήθηκαν από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ, στο κέντρο της Πάτρας. Οι ακροδεξιοί έλαβαν μέρος στα χθεσινά επεισόδια, με προφανή στόχο να υποδαυλίσουν ακόμα περισσότερο το ήδη εξαρετικά τεταμένο κλίμα.


Τα επεισόδια ξεκίνησαν το μεσημέρι, όταν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών ξεκίνησε την πορεία του, με κατεύθυνση το Αστυνομικό Μέγαρο. Οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε τράπεζες, όπως η Εμπορική. Τα αντιεξουσιαστικό μπλοκ επιχείρησε να επιτεθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο, με τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντούν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών.

Το πλήθος των δακρυγόνων έκανε ένα μεγάλο μέρος των αντιεξουσιαστών να υποχωρήσει στο Παράρτημα, προκειμένου να ανασυνταχθεί, ενώ μια μικρότερη ομάδα, πιο οργανωμένη, επιδόθηκε σε πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ. Ομάδες αντιεξουσιαστών έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές σε κάδους και επιδόθηκαν σε σκληρή μάχη με τους αστυνομικούς. Επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν η οδός Ερμού, όπου βρίσκεται το Αστυνομικό Μέγαρο, με τους αντιεξουσιαστές να έχουν δημιουργήσει οδοφράγματα στις διασταυρώσεις με τις οδούς Κανακάρη και Κορίνθου, ενώ άλλα οδοφράγματα στήθηκαν στις οδούς Αγίου Νικολάου, Κολοκοτρώνη, Κορίνθου και Αράτου.

Ομάδες αντιεξουσιαστών επιτίθονταν με πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, ενώ τα ΜΑΤ απαντούσαν με πλήθος δακρυγόνων.
Στις συγκρούσεις, έκαναν την εμφάνισή τους τα ακροδεξιά στοιχεία. Η "Σ" έχει συγκεντρώσει 10 μαρτυρίες και καταγγελίες ανθρώπων που ήταν στο χώρο των επεισοδίων. Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για μια ομάδα 50 - 60 ατόμων, μελών της "Χρυσής αυγής", που ήταν ο κινητήριος μοχλός στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από μερίδα εμπόρων και πολιτών, οι οποίοι κατ' ουσίαν προσπάθησαν με ποικίλους τρόπους να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, λόγω της μέχρι τότε παθητικής στάσης της Αστυνομίας.

Οι καταγγελίες αυτές έρχονται να προστεθούν στην καταγγελία του πρώτου πολίτη της Πάτρας, του δημάρχου Ανδρέα Φούρα, ο οποίος σε τηλεοπτικά τοπικά μέσα έκανε ανοικτά λόγο για παρουσία μελών της "Χρυσής Αυγής" με το προκάλυμμα των "αγανακτισμένων πολιτών".
Οι ταραχές έλαβαν αποφασιστική καμπή μετά τις 20:00 και την επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο του Παραρτήματος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα στην είσοδο του Παραρτήματος, γεγονός που αποδιάρθρωσε τους διαδηλωτές. Στην ουσία η αστυνομική επίθεση ώθησε τον κόσμο που ήταν στο Παράρτημα να σχηματιστεί σε ένα ανάμικτο μπλοκ. Στην επέμβαση αυτή, κινητήριος μοχλός ήταν οι ακροδεξιοί, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες.

Το μπλοκ πολυδιασπάστηκε στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Τα επεισόδια επέστρεψαν στο κέντρο, στην Αγίου Ανδρέου και την πλατεία Όλγας, με τους αντιεξουσιαστές να διαλύονται σταδιακά και την κατάσταση να εκτονώνεται. Συνολικά έγιναν 15 προσαγωγές και σημειώθηκαν δύο τραυματισμοί.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Η δράση των παρακρατικών δεν σταμάτησε με το τέλος των επεσοδίων. Σύμφωνα με τέσσερις καταγγελίες στη "Σ", ομάδες ακροδεξιών ακολουθούσαν διαδηλωτές και στη συνέχεια χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών τους, είτε απειλώντας τους, ως "Χρυσή αυγή", είτε προσποιούμενοι άνδρες της Ασφάλειας, ενώ στην περιοχή των επεισοδίων έμπαιναν σε μαγαζιά, "εξετάζοντας" τους θαμώνες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης προέβη αργά χθες το βράδυ σε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, οι ακροδεξιοί κατευθύνονταν προς τον προσφυγικό καταυλισμό της Ηρώων Πολυτεχνείου.

Σχόλιο Παραπολιτικής : Είναι τρελοί οι κάτοικοι της Πάτρας και έχουν δίκιο οι ακροδεξιοί ;