Η κατάθεση Μπέζα

4.12.08


Λάβαμε το παρακάτω σημείωμα από τον Μιχάλη Καρχιμάκη για τη κατάθεση του Αντώνη Μπέζα στην Εξεταστική Επιτροπή :

Ο κ. Α. Μπέζας, Υφυπουργός Οικονομικών, αρνήθηκε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις, για το πώς διασφαλίζει αυτός και η Κυβέρνησή του, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το Δημόσιο συμφέρον.

 Δεν απάντησε ουσιαστικά στο γιατί, αντί να ανακαλέσει όλες τις αποφάσεις των ανταλλαγών και της αποδοχής γνωμοδοτήσεων «περί μη προβολής δικαιωμάτων του Δημοσίου» στην περιοχή της Βιστωνίδας, προχώρησε σε ανάκληση μόνο παλαιότερων Υπουργικών αποφάσεων που ήδη έχουν αναπεμφθεί το 2003 με την υπ’ αριθμ. 9983/30-10-03 απόφαση του κ. Φωτιάδη και ούτως ή άλλως δεν έχουν σήμερα ισχύ.

 Δεν απάντησε ουσιαστικά γιατί διατηρεί μέχρι σήμερα σε ισχύ την υπ’ αριθμ. 1046300/3944/Α0010/7-6-04 απόφαση του τότε Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δούκα, με την οποία έγινε αποδεκτή νέα γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο αρνήθηκε να επανεξετάσει τα νέα στοιχεία που είχε υποβάλλει ο κ. Φωτιάδης και επέμεινε στα «περί μη προβολής δικαιωμάτων του Δημόσιου» με αποτέλεσμα η Μονή Βατοπεδίου σήμερα, σε αντίθεση με τη δίκη του 2003, όπου είχαν απενεργοποιηθεί οι γνωμοδοτήσεις με την αναπομπή Φωτιάδη, να έχει στα χέρια της μια τέτοια ενεργή απόφαση, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει σε μελλοντικές δικαστικές της διεκδικήσεις.
Περιορίστηκε να πει ότι αυτή η απόφαση ήταν βεβαιωτική των προηγούμενων του κ. Φωτιάδη που είχαν αναπεμφθεί και όταν του επισημάνθηκε ότι η διατήρηση αυτής ακριβώς της απόφασης του κ. Δούκα σε ισχύ είναι ένας από τους λόγους που επικαλείται η Μονή στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απάντησε ότι κάθε διοικούμενος έχει δικαίωμα να επικαλείται διάφορους λόγους προσφυγής!!!
Σελ. 302 Πρακτικά Εξεταστικής 3/12/08

Παρέπεμψε δε στον κ. Δούκα, λέγοντας πως πρέπει να ερωτηθεί αυτός για το θέμα της ανάκλησης της απόφασής του.
[Για τις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις αναφέρθηκε και στον κ. Φωτιάδη, με τη διαφορά ότι ο κ. Φωτιάδης είχε προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας ανάκλησης με την αναπομπή του τον Οκτώβρη του 2003]
Σελ. 300 Πρακτικά Εξεταστικής 3/12/08

 Δεν απάντησε γιατί διατηρεί σε ισχύ όλες τις Υπουργικές αποφάσεις των ανταλλαγών, δηλαδή την ΚΥΑ 16651/2006 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και την υπ’ αριθμ. 3822/05 απόφαση, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε ισχύ τα συμβόλαια χαριστικών εκχωρήσεων ακινήτων φιλέτων στη Μονή και σε επιχειρηματικά συμφέροντα που η ταυτότητά τους χάνεται σε κυπριακές εταιρείες.

 Όταν δε ρωτήθηκε για τις ενέργειές του για να αντιμετωπιστεί στην πράξη το θέμα της συνέχισης των οικοδομικών εργασιών στα δημόσια ακίνητα φιλέτα, που έχουν εκχωρηθεί χαριστικά στη Μονή Βατοπεδίου και στη συνέχεια στις εταιρείες συμφερόντων της του Ομίλου Πάπιστα και συγκεκριμένα την ΑΝΘΕΜΙΑΔΑ, αντί του κ. Μπέζα έσπευσε να απαντήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαρκογιαννάκης υποστηρίζοντας την άποψη ότι «αυξάνει η περιουσία του δημοσίου»!!!
Σελ. 304 Πρακτικά Εξεταστικής 3/12/08

 Όταν ρωτήθηκε αν έχει ελέγξει τους χρηματιστηριακούς κωδικούς στην Ελλάδα, με τους οποίους οι κυπριακές εταιρείες MADEUS και RASSADEL επενδύουν χρηματιστηριακά τεράστια ποσά και αν έχει αναζητήσει τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν τελικά σε αυτές τις συναλλαγές, ο κ. Μπέζας απάντησε ότι αυτά είναι αρμοδιότητα του κ. Αλογοσκούφη [ο οποίος μετά από άρνηση της Κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα κληθεί ως μάρτυρας στην Επιτροπή]. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επανέλαβαν το αίτημά τους να καταθέσει ο κ. Αλογοσκούφης, ως εποπτεύων τόσο της Επιτροπής για το Βρώμικο Χρήμα, όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που κανονικά οφείλουν να διερευνήσουν όλες τις χρηματικές ροές των προσώπων και των εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Βατοπεδίου.
Σελ. 355 – 356 και 359 Πρακτικά Εξεταστικής 3/12/08

 Όταν ρωτήθηκε για τη ήδη κερδισμένη επί ΠΑΣΟΚ δίκη της Ροδόπης, της οποίας η απόφαση ενταφιάστηκε από τον προκάτοχό του κ. Δούκα με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος για τις οργιώδεις ανταλλαγές, ο κ. Μπέζας απάντησε, εμπαίζοντας την Επιτροπή, αλλά και την κοινωνία, ότι δεν γνωρίζει το θέμα!!!!
Σελ. 358 Πρακτικά Εξεταστικής 3/12/08

 Προηγουμένως ο κ. Μπέζας είχε υποστηρίξει ότι το Ελληνικό Δημόσιο ΔΕΝ είχε παραιτηθεί ποτέ από την έκδοση απόφασης από τη δίκη της Ροδόπης.
Σελ. 308 Πρακτικά Εξεταστικής 3/12/08

 Κατέθεσε ότι μετά την συνάντησή του με τον κ. Βαγιωνά για το θέμα της Ουρανούπολης, αυτός του υπέδειξε να αποταθεί στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Δούκα και όταν του επισημάνθηκε ότι ο κ. Βαγιωνάς δεν ανέφερε τίποτα για αυτήν την υπόδειξη, ο κ. Μπέζας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σελ. 294 – 295 Πρακτικά Εξεταστικής 3/12/08