Εμβόλισαν το Dignity

30.12.08

www.in.gr

Το Dingity, που ανήκει στην οργάνωση «Ελευθερώστε τη Γάζα», εμβολίστηκε από ισραηλινό περιπολικό ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 70-80 ναυτικών μιλίων ανοικτά των ακτών της Γάζας, την οποία το Ισραήλ έχει κηρύξει «κλειστή στρατιωτική ζώνη».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ισραηλινές αρχές, γιατί «χωρίς λόγο τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή Κυπρίων» που επιβαίνουν στο σκάφος.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να επικοινωνήσει με το πλοίο και παράλληλα ζήτησε από την κυπριακή πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να επικοινωνήσει με την ισραηλινή κυβέρνηση και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση.

«Το Dignity δεν είναι υπό κυπριακή σημαία, αλλά έφυγε από την Κύπρο και μεταφέρει Κύπριους πολίτες, γι' αυτό και θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα και να ενημερωθούμε και να διαμαρτυρηθούμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Πάλμορ, το Dignity δεν απάντησε στην προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου του ισραηλινού πολεμικού σκάφους να ανακόψει την πορεία του και έτσι ακολούθησε «σύγκρουση των δύο πλοίων».

Ο Πάλμοπρ διέψευσε ότι ερίφθησαν πυρά, αν και όπως είπε, υπήρξε «φυσική επαφή» ανάμεσα στα δύο σκάφη. Τα δύο πλοία υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Το ισραηλινό πολεμικό σκάφος ανάγκασε το Dinginty να επιστρέψει στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Το Dignity, σκάφος μήκους 20 μέτρων, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα το βράδυ της Δευτέρας, μεταφέρει 3,5 τόνους ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Σε αυτό επιβαίνουν 16 άτομα, μεταξύ των οποίων, η Αμερικανίδα, πρώην μέλος του Κογκρέσου και υποψήφια των Πρασίνων για την αμερικανική προεδρία, Σίνθια Μακίνεϊ, ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα Σάμι ελ Χατζ, πρώην κρατούμενος στο Γκουαντανάμο και ο ανταποκριτής του CNN Καρλ Πένχολ.

Επικεφαλής της αποστολής είναι η Κύπρια παιδοχειρουργός και βουλευτής Ελένη Θεοχάρους. Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο είναι καλά.

Σχόλιο Παραπολιτικής : Οι Ισραηλινοί έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο...

Και η ελληνική κυβέρνηση σιωπά...