Μερικές πληροφορίες για το Αγαθονήσι

9.1.09


Το ακριτικό Αγαθονήσι βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής αεροπορίας.

Πριν την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια , είναι αμφίβολο αν γνώριζαν οι περισσότεροι Έλληνες την ύπαρξη αυτού του μικροσκοπικού νησιού μεταξύ της Σάμου και της Πάτμου.

Στο διπλανό χάρτη έχουμε σημειώσει με τα κόκκινα βέλη την ακριβή τοποθεσία του νησιού.

Το δεύτερο βέλος δείχνει το ακόμα μικρότερο Φαρμακονήσι όπου επίσης έγιναν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Σας παραθέτουμε λοιπόν κάποια στοιχεία για το ακριτικό Αγαθονήσι :

Ανήκει στο Νομό Δωδεκανήσου, η έκτασή του φθάνει τα 13,6 τ.χλμ. το δε μήκος ακτών του 30,8 χλμ. με ασφαλή όρμο στους βόρειους ανέμους. Υπάρχουν δύο οικισμοί το Μεγάλο και Μικρό Αγαθονήσι με 158 κατοίκους (απογραφή 2001) που αποτελούν και την ομώνυμη κοινότητα υπαγόμενη στην επαρχία Καλύμνου. Το νησί διατηρεί συγκοινωνιακή σύνδεση με την άγονη δωδεκανησιακή γραμμή ή με τοπικά δρομολόγια από Λέρο και Κάλυμνο καθώς επίσης και από το Πυθαγόρειο Σάμου ( κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ). Στο Αγαθονήσι υπάγονται και οι μικρονησίδες Ψαθονήσι, Στρογγυλή, Γλάρος, Κουνέλι και Μέρα. Εκκησιαστικά υπάγεται δια της Πατριαρχικής εξαρχίας της Πάτμου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Η τουριστική του ανάπτυξη είναι πολύ αργή περισσότερο της δυσκολίας και του υψηλού κόστους της μεταφοράς δομικών υλικών. Μόλις το 1980 προμηθεύτηκε το νησί με ηλεκρογεννήτρια. Τακτικές είναι οι επισκέψεις ιστιοφόρων σκαφών και θαλαμηγών ενώ το χειμώνα περιπολούντων σκαφών. Σημαντική η αλιεία.

Το όνομά του οφείλεται στο Αγαθόχορτο που απαντάται πλούσια στο νησί.

Δείτε και μια άποψη του νησιού :