Μια βολική ερμηνεία

27.1.09


Σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από μια χθεσινή τοποθέτηση του Γιάννη Τραγάκη:

Εμείς, αυτή τη στιγμή, ασχολούμαστε μόνο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Την εκλογολογία την αφήνουμε σε άλλους, οι οποίοι θέλουν να συσπειρώσουν τη βάση τους. Και για να το κάνω πιο λιανά, ακόμα και τώρα η Ν.Δ. να κέρδιζε δημοσκοπικά τις εκλογές, δεν θα έπρεπε να τις κάνει. Για ποιο λόγο να τις κάνει; Άλλωστε, ο εκλογικός νόμος δεν δίνει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, παρά μόνο υπό προϋποθέσεις οι οποίες είναι δύσκολες για όλα τα κόμματα.

Ο Τραγάκης του στη συγκεκριμένη δήλωση του απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τη νοοτροπία που διακατέχει σήμερα τον πολιτικό κόσμο.

Υποστηρίζει ότι ο εκλογικός νόμος δεν δίνει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές .

Πρόκειται φυσικά για μια ερμηνεία που εξυπηρετεί τόσο τον Τραγάκη όσο και τα δυο μεγάλα κόμματα .

Η κοινωνία είναι αυτή που δεν δίνει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές σε κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα και όχι ο εκλογικός νόμος κύριε Τραγάκη.


Η κοινωνία είναι αυτή που αποφασίζει ποια κυβέρνηση θα αναλάβει τα ηνία του τόπου και κανένας εκλογικός νόμος δεν μπορεί να αλλοιώσει την λαϊκή βούληση.

Και επειδή έχουν ειπωθεί διάφορα σχετικά με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη , είναι μακράν ο καλύτερος εκλογικός νόμος που έχει εφαρμοστεί στη λογική της "ενισχυμένης" αναλογικής και κακώς τροποποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.