Σοβαρή πρόκληση της Τουρκίας

7.1.09


Στην πιο σοβαρή πρόκληση των τελευταίων ετών προχώρησε σήμερα η Τουρκία .

Το επεισόδιο άρχισε όταν τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν σήμερα το πρωί ελληνικό ελικόπτερο Super Puma και του ζήτησαν να αποχωρήσει από την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πετά σε ….τούρκικο εναέριο χώρο. Στη συνέχεια ενεπλάκησαν σε αερομαχία με ελληνικά μαχητικά. Την ίδια ώρα, τουρκικό περιπολικό σκάφος παρενόχλησε την ελληνική κανονιοφόρο “Νικηφόρος”, που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως δύο ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την Κρήτη και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη. Οι εισβολείς στις 09.22 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι και στις 09.55 -βγαίνοντας από το FIR Αθηνών- έκαναν υπέρπτηση άνωθεν και του Αγαθονησίου.

Είναι σαφές ότι με αυτό τον τρόπο η Τουρκία επιλέγει να απαντήσει στη χθεσινή παρουσία του Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι.

Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη, «παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ , η Βάσω Παπανδρέου σχολίασε : «Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.Δεν αρκούν τα διαβήματα προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εντείνει την επαγρύπνηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ αναρωτήθηκε : «πότε επιτέλους η κ. Μπακογιάννη θα ανησυχήσει; Όταν τα τουρκικά F16 φτάσουν να πετούν πάνω από την Ακρόπολη;»