Μόνιμες στήλες

20.2.09

-Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο...

16 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατου του Ιταλού αυτοκινητοβιομηχάνου Feraccio Lamborghini , ιδρυτή της ομώνυμης Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας...

Σας παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό που βρήκαμε στο περιοδικό "4 Τροχοί"...:

Μπορεί ο ιδρυτής της Lamborghini να μην απέκτησε ποτέ την αίγλη του Enzo Ferrari, η ιστορία του όμως είναι ενδεικτική μίας εξίσου ιδιαίτερης προσωπικότητας. Γεννημένος στις 28 Απριλίου 1916 σε ένα αγρόκτημα στο Renazzo di Cento, κοντά στη Modena, έδειξε από νωρίς την κλίση του στις μηχανολογικές κατασκευές. Αυτό το πάθος τον ώθησε να σπουδάσει μηχανικός στο πολυτεχνείο της Bologna και κατόπιν να αφιερώσει τη ζωή του στα αγροτικά μηχανήματα και βεβαίως στα αυτοκίνητα.
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τον οδήγησε στη Ρόδο, όπου υπηρέτησε στην Ιταλική πολεμική αεροπορία, σε κάποια θέση προσωπικού εδάφους. Με το τέλος του συνελήφθη από τους Άγγλους, για να αποφυλακιστεί αργότερα, το 1946. Πίσω στην Ιταλία ίδρυσε ένα συνεργείο που μετέτρεπε πρώην στρατιωτικά οχήματα σε τράκτορες και αγροτικά οχήματα. Λέγεται ότι συνέλαβε αυτή την ιδέα κατά το μήνα του μέλιτος, περνώντας από μεγάλα εύφορα λιβάδια και εκτάσεις της Ιταλίας, οι οποίες όμως δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν επαρκώς, λόγω έλλειψης μηχανημάτων.
Ιδιαίτερα δραστήριος και διορατικός, σύντομα αναβάθμισε το συνεργείο του, μετατρέποντάς το σε κανονική εταιρία το 1949, δημιουργώντας τα δικά του τρακτέρ, με δικύλινδρους, τρικύλινδρους και τετρακύλινδρους κινητήρες. Το 1954 παρουσίασε ένα μηχανικό σύνολο εφοδιασμένο με σύστημα άμεσου ψεκασμού, ενώ λίγο αργότερα μετακόμισε σε ακόμα μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, αυξάνοντας την παραγωγή στα 400 οχήματα/ μήνα.
Έχοντας ήδη κατακτήσει την ιταλική αγορά, στο συγκεκριμένο τομέα, ο Lamborghini παίρνει την απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό, δημιουργώντας στις ΗΠΑ την Bruciatori SpA, μία εταιρία παραγωγής θερμαντικών και κλιματιστικών σωμάτων, για οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές. Με τα κέρδη να ρέουν πλέον άφθονα είναι έτοιμος να υλοποιήσει ένα μεγάλο του όνειρο, την κατασκευή ελικοπτέρων. Η κυβέρνηση, ωστόσο, για διάφορους λόγους, δεν του επέτρεψε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά, δεν έκρυβε την αγάπη του για τα γρήγορα αυτοκίνητα. id="SPELLING_ERROR_21">Tο 1948 έλαβε μέρος στο Mille Miglia, με ένα ανοικτό μοντέλο δικής του κατασκευής, βασισμένο σε ένα βελτιωμένο Fiat Topolino. Ωστόσο, στον ιδιαίτερα δημοφιλή αυτόν αγώνα, η συμμετοχή με τον αριθμό 427 είχε ένα άσχημο τέλος, καταλήγοντας μετά από 600 περίπου μίλια «σε ένα μπαρ, στο οποίο μπήκα με το αυτοκίνητο από τον τοίχο», σύμφωνα με τις περιγραφές του ιδίου.
Η απόφαση για την παραγωγή δικών του αυτοκινήτων ήρθε αρκετά πιο μετά, στα τέλη του 1962. Έχοντας στην κατοχή του αρκετές προτάσεις των Jaguar, Mercedes, Ferrari και Maserati, ο Lamborghini δεν έδειχνε ικανοποιημένος με τίποτα. Το ένα δεν ήταν αρκετά γρήγορο, το άλλο δεν ήταν αρκετά πολυτελές ή διέθετε αδύναμο σύστημα κλιματισμού… Ακόμα και από τη νέα του Ferrari 250 GT είχε παράπονα, τα οποία ήθελε να υποβάλλει απευθείας στον Enzo, ο τελευταίος όμως δεν τον δέχτηκε.
Αυτό τον εξόργισε. Έβαλε τους μηχανικούς του να αποσυναρμολογήσουν τη Ferrari και παρατήρησε ότι -σε μεγάλο βαθμό- βασιζόταν σε κοινά εξαρτήματα. Αμέσως το επιχειρηματικό μυαλό του συνέλαβε την ιδέα να ανοίξει άλλη μία κερδοφόρα επιχείρηση. Η Automobili Ferruccio Lamborghini S.p.A. ιδρύθηκε το Μάιο του 1963, στη Sant’Agata Bolognese, μία μικρή πόλη ανάμεσα στη Modena και στη Bologna, κοντά στο εργοστάσιο των αγροτικών μηχανημάτων και βεβαίως στην “Terra di Motori” την πατρίδα των Ferrari, Maserati και Ducati. Εκεί, σε μία έκταση 50.000 τ.μ. κατασκευάστηκαν τα πρώτα μοντέλα με το «μαινόμενο ταύρο» στο καπό. Το συγκεκριμένο λογότυπο ήταν επιλογή του ιδίου, εμπνευσμένο από το αντίστοιχο ζώδιο, το οποίο πίστευε ότι ταίριαζε στην προσωπικότητα και στην ιδιοσυγκρασία του.

Η συνέχεια εδώ