Είναι δυνατόν να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο από ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα;

26.2.09

paideia-gr.blogspot.com

Τις τελευταίες μέρες όλο και μεγαλώνουν οι φήμες για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν ονόματα όπως ο Μάνος, ο Κοντογιαννόπουλος, ο Τατούλης κ.λ.π. (το troktiko ανέφερε και τον Γ. Μπουτάρη;)

Είναι αλήθεια ότι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα πάντα φέρνει ελπίδες σε μια μερίδα του κόσμου που επιθυμεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και να πάψουν να το μονοπωλούν τα σημερινά κόμματα εξουσίας. Και πράγματι σε πολλά blogs έχουν εμφανιστεί κείμενα υποστήριξης του νέου κόμματος.
Όμως ποιο είναι το πολιτικό υπόβαθρου αυτού του πολικού σχηματισμού, αν τελικά δημιουργηθεί; Γενικόλογα φιλολογικά άρθρα των πιθανών μελών του μιλάνε για ένα κόμμα που θα έχει ως βασικούς πυλώνες την προστασία του Περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της Παιδείας και φυσικά τον νεοφιλελευθερισμό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και το πολιτικό υπόβαθρο των γυρολόγων στελεχών του (βλέπε Μάνος – Κοντογιαννόπουλος). Είναι γνωστό πως ο κ. Μάνος είναι ένας από τους βασικότερους υποστηριχτές του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας (υπολείπεται μόνο του κ. Ανδριανόπουλου). Είναι γνωστό επίσης ότι οι απόψεις του είναι τόσο ακραία νεοφιλελεύθερες που ούτε στη Νέα Δημοκρατία δε μπορούσαν να τον ανεχθούν.

Μα είναι δυνατόν να υπάρξει ένα κόμμα με βασικούς πυλώνες την Παιδεία, το Περιβάλλον και το νεοφιλελευθερισμό;.... Το σχήμα είναι τουλάχιστον οξύμωρο. Από πότε ο νεοφιλελευθερισμός, που ως βασικά στοιχεία έχει την ανάπτυξη της κοινωνίας μέσω της προαγωγής του ατομικού συμφέροντος, την ασύστολη αύξηση των κερδών, την αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, την άμεση σύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση ώστε να παράγονται απλά καλύτεροι εργαζόμενοι, ενδιαφέρεται για έννοιες όπως η Παιδεία ή το Περιβάλλον; Δεν μας είναι άγνωστες άλλωστε οι πρακτικές των θιασωτών του νεοφιλελευθερισμού και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Εξ’ αιτίας αυτών των πολιτικών δεν έχουν κλείσει εκατοντάδες «μη παραγωγικά» πανεπιστημιακά τμήματα (Ιστορίας, Φιλολογίας, Τέχνης κ.λ.π.); Εξ’ αιτίας των ίδιων πολιτικών δεν βλέπουμε τις εταιρείες να εκμεταλλεύονται χωρίς έλεγχο τους φυσικούς πόρους του πλανήτη;

Τελικά σε τι μπορεί να προσφέρει μια τέτοια πολιτική κίνηση παρά μόνο στο να χρησιμοποιηθεί ως φερέφωνο για την προώθηση ξένων πολιτικών και συμφερόντων στη χώρα μας;