Απελευθερώνεται το στοίχημα

7.2.09

www.sport-fm.gr

Συζητήθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας η προσφυγή της εταιρείας Stanleybet κατά των Υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού , η οποία έχει να κάνει με το μονοπώλιο και την κόντρα ανάμεσα στην εταιρεία και τον ΟΠΑΠ. Από τα όσα είπαν οι δύο σύμβουλοι του ΣτΕ κ. Κοτσώνης και Γρατσιάς, φαίνεται πως δύσκολα το ελληνικό κράτος θα αρνηθεί την απελευθέρωση της αγοράς του στοιχήματος επικαλούμενο το κρατικό μονοπώλιο.

«Μη σύννομο με το ευρωπαϊκό δίκαιο», χαρακτήρισαν το μονοπώλιο οι σύμβουλοι του ΣτΕ. Η Stanleybet έχει και την υποστήριξη δύο ακόμα μεγάλων εταιριών, της William Hill και Sporting Bet, οι οποίες παρέστησαν στη χθεσινή διαδικασία. Ζητήθηκε να υπάρξουν προδικαστικά ερωτήματα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έκανε παρέμβαση, όπως αναμενόταν, και ο ΟΠΑΠ. Οι δύο πλευρές πήραν διορία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου για να καταθέσουν υπομνήματα και ακολούθως θα εκδοθεί η απόφαση.

«Δεν συμβάλλει αποτελεσματικά το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ»

Μάλιστα, η Stanley International έβγαλε ανακοίνωση η οποία αναφέρει: «Η τοποθέτηση των εισηγητών του ΣτΕ καθιστά σαφές πως η λειτουργία της ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν προασπίζει με τρόπο συμβατό προς το Κοινοτικό Δίκαιο θεμιτούς σκοπούς δημόσιου συμφέροντος. Ήδη από το 2000 η ΟΠΑΠ Α.Ε., ως εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με επιχειρηματική επέκταση σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., ασκεί αμιγώς κερδοσκοπική δραστηριότητα με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κύκλου εργασιών της. Ως εκ τούτου, η παροχή στην ΟΠΑΠ Α.Ε. αποκλειστικού δικαιώματος στον τομέα του αθλητικού στοιχηματισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβάλλει αποτελεσματικά, όπως απαιτεί το ΔΕΚ, στην προσπάθεια πραγματικής μείωσης της προσφοράς τυχερών παιχνιδιών και περιορισμού των συναφών δραστηριοτήτων.
Μέχρι να διαμορφωθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο αδειοδότησης στην Ελλάδα, η Stanleybet International θα εξακολουθήσει να ασκεί το δικαίωμα που της αναγνωρίζει το Κοινοτικό Δίκαιο να παρέχει τις υπηρεσίες της στους Έλληνες καταναλωτές βάσει του πρωτοποριακού διασυνοριακού μοντέλου πρακτόρων της εταιρείας
».

«Δεν επιθυμούμε ελεύθερη και ανεξέλεγκτη αγορά»

Μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, διευθυντής επικοινωνίας της Stanleybet International δήλωσε: «Φαίνεται ότι συμφωνούμε με την ΟΠΑΠ Α.Ε. σε ένα σημείο: η SBI προάγει και αγωνίζεται για μια ρυθμισμένη στοιχηματική αγορά με δημόσια εποπτεία, όπως συμβαίνει στις χώρες στις οποίες είμαστε αδειοδοτημένοι. Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση μια ελεύθερη και ανεξέλεγκτη αγορά».

Σχόλιο Παραπολιτικής : Θα περιμένουμε να ανακοινωθεί και τη τελική απόφαση του Στε...

Αν δικαιωθούν οι ξένες στοιχηματικές εταιρίες , τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια μεγάλη αλλαγή που θα προκαλέσει ανατροπές...