«Βάφτισαν πυρόπληκτο ένα χωριό της Βιστονίδας για να αποζημιωθεί μια επιχείρηση»

26.3.09


www.enet.gr

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Η Βιστονίδα συνεχίζει να «κυνηγά» την κυβέρνηση. Εκτός από τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές εκτάσεων, ανακαλύπτονται και... πυροπαθείς στην ευρύτερη περιοχή, επιστρατεύθηκαν μάλιστα τέσσερις υπουργοί για να το πιστοποιήσουν. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκε και νέα υπουργική απόφαση για να ισχύσουν τα γενναιόδωρα τιμολόγια αποζημιώσεων που έχουν θεσμοθετηθεί για τις περιοχές που είχαν αφανιστεί στις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007!

Ολη αυτή η κυβερνητική κινητοποίηση, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αφορά μια συγκεκριμένη επιχείρηση που υπέστη μεγάλες ζημιές από μια αστική πυρκαγιά και δεν είναι θύμα θεομηνίας. Η ασυνήθιστη αυτή επιχορήγηση λέγεται ότι εξασφαλίστηκε λόγω της παρέμβασης από τοπικό βουλευτή της Ν.Δ.

Η νέα υπουργική απόφαση εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες από τον δικηγόρο Σωκράτη Ξυνίδη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, που άρχισε να ξεδιπλώνει το κουβάρι της υπόθεσης. Οι προσπάθειες της «Ε» να επικοινωνήσει με τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και τους τοπικούς φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση προσέκρουσαν σε «κλειστές πόρτες».

Από τα υπάρχοντα στοιχεία αποκαλύπτονται τα εξής:

* Στις 22 Ιανουαρίου 2007 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χοιροτροφική μονάδα στον οικισμό Βαφαίικα του Δήμου Βιστονίδας. Στη σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, που υπογράφεται από τον τότε διοικητή της υπηρεσίας στην Ξάνθη, αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις, επιφάνειας 1.200 τετραγωνικών, είχαν κατασκευαστεί από τεχνητούς λίθους και πάνελ, ενώ η οροφή ήταν από αμιαντολαμαρίνες. Θανατώθηκαν 1.030 ζώα, καταστράφηκαν η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, μηχανήματα, εξοπλισμός διατροφής και θέρμανσης, καθώς και το πλαστικό δάπεδο. Η καταστροφή ήταν μεγάλη και το πρόβλημα πολλαπλασιάστηκε από το γεγονός ότι η μονάδα ήταν ανασφάλιστη. Στο δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής σημειώνεται ότι τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα. Στην έκθεση που ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ατυχές περιστατικό αποδίδεται σε βλάβη στο σύστημα θέρμανσης των ζώων. Με αυτά τα δεδομένα ο επιχειρηματίας δεν δικαιούται κρατική αρωγή.

* Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου υπογράφεται κοινή απόφαση (ΦΕΚ 1737 Β' της 30ής Αυγούστου 2007) των συναρμόδιων υπουργών Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Σουφλιά, καθώς και των υφυπουργών Αθ. Νάκου και Π. Δούκα, στην οποία εμφανίζονται πυρόπληκτα τα Βαφαίικα, παρ' όλο που το μόνο περιστατικό αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση. «Από το βιβλίο συμβάντων, στις 22 Ιανουαρίου δεν είχαμε άλλη πυρκαγιά στην περιοχή», μας διαβεβαίωσε ο κ. Ξυνίδης, γεγονός που πιστοποιείται και από την Πυροσβεστική. Παρ' όλα αυτά η απόφαση καθορίζει ότι οι πληγέντες θα έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις και βοηθήματα που είχαν εφαρμοστεί για τους σεισμόπληκτους του 1981!

* Η απόφαση βασίστηκε στο υπ' αριθμόν 6774/4.4.2007 έγγραφο του Δήμου Βιστονίδας. Αναζητήσαμε επανειλημμένως τον κ. δήμαρχο, αλλά απέφυγε να επικοινωνήσει μαζί μας. Στον τοπικό Τύπο ωστόσο ο κ. Ζλάτκας έχει δηλώσει ότι ο δήμος απλώς μεσολάβησε για αίτημα δημότη που καταστράφηκε ολοσχερώς η επιχείρησή του και τον βοήθησε για τη συγκέντρωση των εγγράφων που κατατέθηκαν στο υπουργείο για να αποζημιωθεί. Αναφέρει μάλιστα ότι πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική! Παραπέμπει πάντως την όλη υπόθεση στους υπουργούς που υπογράφουν την απόφαση.

* Αρμόδια για την αποκατάσταση των ζημιών είναι η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ). Ορίζεται επίσης το ύψος της δωρεάν κρατικής αρωγής σε 25.000 ευρώ, που θα βαρύνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ άλλα 25.000 ευρώ προβλέπονται για την επιδότηση του επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του προβλεπόμενου για σεισμοπλήκτους δανείου.

* Τον Φεβρουάριο του 2009, αυτή τη φορά με απόφαση του κ. Σουφλιά, για τις επισκευές των πυρόπληκτων κτιρίων της συγκεκριμένης περίπτωσης λαμβάνονται υπόψη τα πολύ πιο γενναιόδωρα τιμολόγια που εφαρμόζονται για τους πυροπλήκτους του Αυγούστου του 2007. Επικοινωνήσαμε με συνεργάτες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που μας είπαν ότι η απόφαση αφορά τιμολόγια, ενώ δεν είχαν εξηγήσεις για την προηγούμενη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2009

***H περίφημη λίμνη Βιστωνίδα γράφεται και με "ο" και με "ω". Εμείς το ξέρουμε με "ω" αλλά η Ελευθεροτυπία και κάποιοι άλλοι το γράφουν με "ο" . Επιλέξτε εσείς...