Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ

9.4.09

ttassos.blogspot.com

Η σημερινή εμφάνιση του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ασφάλεια δεν αποτελεί έκπληξη για πολλούς λόγους. Αρχικά επειδή η Νέα Δημοκρατία, ειδικά στα θέματα νόμου και τάξης δεν έπαψε ποτέ να είναι γνήσια δεξιά.

Στον πολιτικό χρόνο στον οποίο έγινε ωστόσο αποκτά επιπλέον νόημα ο λόγος του κ. Καραμανλή. Έκανε ένα σαφές ιδεολογικό άνοιγμα στις ακραίες απόψεις του ΛΑΟΣ δίνοντας ουσιαστικά κάλυψη σε απόψεις που είχαν ακουστεί το Δεκέμβρη και είχαν προβληματίσει. Ο πρωθυπουργός, φυσικά δεν άλλαξε άποψη, τα ίδια έλεγε και στο debate του 2007 όπου έδινε ραντεβού στους «ταραξίες». Η υιοθέτηση ωστόσο της ξενοφοβικής στάσης του ΛΑΟΣ, που η ΝΔ είχε εγκαταλείψει από το 2004, με αναφορές περί του μεγέθους των μεταναστών τροφίμων των φυλακών θύμισε έντονα το προεκλογικό σποτ για την εγκληματικότητα που είχε τρέξει για λογαριασμό της ΝΔ του κ. Καραμανλή το 2000. Η επένδυση στη λογική του μεσαίου χώρου ωστόσο είχε οδηγήσει τη ΝΔ σε μια προσεκτικότερη επικοινωνία των αντιλήψεων της στο ευρύ κοινό. Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις την οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών πεποιθήσεων της, στην χωρίς αναστολές έκφραση των δεξιών στοιχείων της.

Η ανεύρεση «ανεύθυνων υποκινητών» και «ακατανόητης σιωπής» ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για όσα συνέβησαν το Δεκέμβρη, εκτός από ένδειξη φυγοπονίας αποτελεί και πλήρη υιοθέτηση των επιθέσεων του ΛΑΟΣ, αλλά και του ΚΚΕ δυστυχώς, απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Η δε ένδειξη ευαισθησίας ως προς το άσυλο και τη χρησιμοποίησή του από ομάδες ως «καταφύγιο έναντι του νόμου» δείχνει να υποτιμά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι πρόσφατες, αλλά και οι περισσότερες γενικώς, καταστροφές συμβαίνουν όχι σε χώρο ασύλου αλλά σε «καλά φυλασσόμενους» χώρους.

Ο δεξιός λαϊκισμός της ΝΔ συναντιέται με τον αντίστοιχο του ΛΑΟΣ σε ένα έργο που θα έχει ακόμα πολλές σκηνές.


Κοινοποιήστε το στο Facebook