Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου οχήματος έξω από το Χρηματιστήριο - Βόμβα στη Θεσαλονίκη

2.9.09

Διπλό τρομοκρατικό χτύπημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης: Στις 05:35 εξερράγη παγιδευμένο όχημα έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Λ.Αθηνών, ενώ λίγο νωρίτερα βόμβα είχε εκραγεί κοντά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Από την έκρηξη στη Λ.Αθηνών έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών τραυματίστηκε ελαφρά μία γυναίκα, εργαζόμενη σε παρακείμενη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Επίσης, σημαντικές υλικές ζημιές υπέστη το κτίριο του Χρηματιστηρίου, ενώ τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα από την παρακείμενη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις να παραμείνει κλειστό το Χρηματιστήριο, καθώς ζημιές έχουν σημειωθεί τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου, τελικά όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος, οι συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Η πρώτη εικόνα από το Χρηματιστήριο δείχνει υλικές ζημιές κυρίως στα τζάμια του κτιρίου.

Το παγιδευμένο με εκρηκτικά βαν βρισκόταν παρκαρισμένο...

...στην οδό Χρηματιστηρίου, απέναντι από την είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σύμφωνα με μαρτυρίες έγινε αντιληπτή σε πολύ μεγάλη ακτίνα.

Πριν από την έκρηξη υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή.

Επί τόπου έχει σπεύσει κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για να συλλέξει στοιχεία. Όπως έγινε γνωστό, το λευκό βαν, που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, είχε κλαπεί προχθές από την περιοχή Ζωγράφου.

Μετά την επίθεση, η λεωφόρος Αθηνών και οι γύρω δρόμοι αποκλείστηκαν για περίπου τρεις ώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα. Από τις 8:20, σταδιακά, άρχισε να αποκαθίσταται η κυκλοφορία στην περιοχή.

Λίγο νωρίτερα, περίπου στις 5:00, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας σε ΚΑΦΑΟ στην πίσω πλευρά του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Από την έκρηξη σημειώθηκαν κάποιες υλικές ζημιές.

Προειδοποιητικά τηλεφωνήματα είχαν γίνει στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και στην Άμεση Δράση στην Αθήνα.

Αποκλεισμένη από τις αστυνομικές δυνάμεις παραμένει η οδός Κασσάνδρου σε όλο της το μήκος, αλλά και οι δύο κάθετοι οδοί δίπλα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, έπειτα από έκρηξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, οι Αρχές συνδέουν τα δύο χτυπήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν τις Αρχές να θεωρούν ότι πίσω από το χτύπημα στο Χρηματιστήριο πιθανώς βρίσκεται ο Επαναστατικός Αγώνας, ενώ για την επίθεση στη Θεσσαλονίκη γίνεται λόγος για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Φράξια Μηδενιστών».

Υπενθυμίζεται ότι με παγιδευμένο όχημα είχε επιχειρηθεί να σημειωθεί χτύπημα στην τράπεζα City Bank στην Κηφισιά, αλλά ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε από την αστυνομία που τον εντόπισε. Την ευθύνη είχε αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας.

Επίσης, η Συνομωσία Πυρήνων χρησιμοποίησε για πρώτη φορά βόμβα στην οικία του τέως υφυπουργού Εσωτερικών Π.Χηνοφώτη, ενώ έως τότε πραγματοποιούσε εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια.

Newsroom ΔΟΛ

www.in.gr


Κοινοποιήστε το στο Facebook