Α.Καρπετόπουλος : " Οι ελληνικές ομάδες δεν πουλάνε ποδόσφαιρο"

18.10.09

To A' μέρος της απολαυστικής συνέντευξης του Αντώνη Καρπετόπουλου στην Παραπολιτική :

Φίλε Αντώνη , απευθυνθήκαμε σε σένα γιατί είσαι από τους δημοσιογράφους που ασχολούνται αρκετά με την «Πολιτική του ποδοσφαίρου» , οπότε ταιριάζεις αρκετά και στο ύφος της Παραπολιτικής

Χμ…Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι κανένας χώρος τεράστιος . Το focus που κάνεις είναι έτσι κι αλλιώς αρκετά συγκεκριμένο , οπότε καταλήγεις αναγκαστικά να ασχολείσαι με λίγο απ’όλα γιατί υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν μπορείς να τα αποκλείσεις . Για παράδειγμα , η διαιτησία είναι ένα αντικείμενο που δεν ελκύει κανέναν να ασχοληθεί . Στην Ελλάδα όμως , η διαιτησία έχει άμεση σχέση με αυτό που βλέπουμε . Δεν μπορείς να πεις ότι γράφεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο , αν δεν ασχολείσαι καθόλου με τη διαιτησία . Είναι πολύ μεγάλη επιρροή της στο ποδόσφαιρο που βλέπουμε . Κάποιοι έχουν έναν πιο «αριστοκρατικό» τρόπο προσέγγισης και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ασχολείσαι μόνο με τους πρωταγωνιστές οι οποίοι είναι οι ποδοσφαιριστές , οι προπονητές κτλ. Αυτό όμως δεν είναι δυστυχώς το ελληνικό ποδόσφαιρο ! Μπορεί ενδεχομένως να είναι το αγγλικό ή το ισπανικό . Σίγουρα δεν είναι πάντως το δικό μας ποδόσφαιρο…

Μπορεί να αλλάξει όλο αυτό ;

Δεν νομίζω . Μπορεί ενδεχομένως να βελτιωθεί αλλά και πάλι είναι δύσκολο . Το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει πολύ με το τάβλι . Υπάρχει δηλαδή η ΕΠΟ που είναι η μάνα η οποία κινεί όλα τα νήματα . Αν πιάσεις την μάνα , το παίρνεις διπλό ! Όλοι οι υπόλοιποι έχουν λίγα πράγματα να κάνουν.

Παίζουν ρόλο και τα κόμματα σε όλη αυτή τη διαπλοκή ;

Όχι . Από τον Θωμά και μετά όχι . Στις εκλογές της Αλεξανδρούπολης ο Θωμάς τους πέταξε όλους έξω . Τότε , αναμετρήθηκε ουσιαστικά ο Κόκκαλης με τα κόμματα καθώς τότε δεν...

...τα είχε καλά ούτε με το ΠΑΣΟΚ . Και μετά άρχισαν όλα τα υπόλοιπα με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την Fifa κτλ…

Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να επέμβει καθόλου σε όλα αυτά ; Υπήρχε μια αίσθηση ότι θα προσπαθήσει να υποστηρίξει τον Παναθηναϊκό . Λίγα πράγματα κατάφερε όμως και ίσως να είδαμε και κάποια πράγματα που ήταν ακόμα χειρότερα από τα τελευταία χρόνια του ΠΑΣΟΚ…

Η Νέα Δημοκρατία ήταν ένα πολύ περίεργο κόμμα . Αυτοί δεν ήθελαν να συγκρουστούν με άλλα κι άλλα , θα συγκρούονταν με τον Ολυμπιακό και τον Γκαγκάτση ; Φτάσαμε στο σημείο μια ολόκληρη κυβέρνηση να κάνει ανταρτοπόλεμο . Ενώ μπορούσαν να κάνουν άλλα πράγματα , δεν ήξεραν πώς να φερθούν . Καμιά φορά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να πετύχεις αυτά που θες . Για παράδειγμα , θα μπορούσαν να τους στέλνουν 4 φορές την εβδομάδα το ΣΔΟΕ να κάνει ελέγχους . Μετά ήθελαν να διώξουν τον Γκαγκάτση , αλλά δεν ήξερα ν ποιον να φέρουν .

Γι’αυτό ακούσαμε και διάφορα αστεία πράγματα περί επιστροφής του Βίκτωρα Μητρόπουλου…

Ακριβώς ! Αστεία πράγματα δηλαδή… Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοτροφοδοτούμενος . Δεν μπορείς εύκολα να επιβάλεις ένα πρόσωπο από το πουθενά .

Και τελικά Πιλάβιος…

Ακόμα και ο Πιλάβιος , χωρίς να σημαίνει ότι είναι κι αυτός της ίδιας λογικής , ξεκίνησε και πορεύτηκε σαν ένας άνθρωπος του Γκαγκάτση . Δεν είναι ουρανοκατέβατος . Πήρε πάντως αποστάσεις από τον Γκαγκάτση…

Είναι καλύτερη περίπτωση πάντως από τον προκάτοχο του…

Σίγουρα . Βέβαια είναι λίγο δύσκολος να είσαι και χειρότερος κι όλα τα υπόλοιπα σου ακούγονται σαν να είναι πρόοδος ! Είναι πάντως λίγο μίζερο όλο αυτό .

Το περίεργο είναι ότι ασχολούμαστε όλοι με την Superleague και το μεγάλο φαγοπότι γίνεται στις μικρότερες κατηγορίες όπου όλα κρίνονται στο παρασκήνιο .

Έχεις δίκιο . Απλά εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά . Έχεις δηλαδή 30 λαμόγια που είναι ουσιαστικά επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου . Άλλοι βγάζουν λεφτά από το στοίχημα , άλλοι ξεπλένουν λεφτά και πάει λέγοντας . Αν δεν μπορείς λοιπόν να παρέμβεις , τους αφήνεις να σφαχτούν μεταξύ τους κι όποιος επιβιώσει . Και τα πρωταθλήματα διεξάγονται σε συνθήκες ζούγκλας . Ακόμα κι εκεί όμως , υπήρχαν κατά το παρελθόν παρεμβάσεις και μπορούσες να ξέρεις ποιοι θα ανέβουν από την αρχή της χρονιάς !

Αυτό που κάνει εντύπωση στην Ελλάδα είναι το ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι αγοράζουν διάφορες ομάδες και καταφέρνουν να τις ανεβάζουν , λες κι έχουν βρει τη «μαγική» συνταγή…

Είναι αυτοί που σου είπα και πριν . Οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου . Ο Μυτιληναίος ασχολείται με το Υπ. Άμυνας , ο Κόκκαλης με το στοίχημα , ο Βαρδινογιάννης με τα πετρέλαια κτλ . Το ίδιο και όλοι αυτοί . Ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ! Μην νομίζεις ότι έχουν τίποτα φοβερές επιχειρήσεις πέρα από την μπάλα . Άντε κανένα μπουζουξίδικο ή τίποτα άλογα στον ιππόδρομο . Μέχρι εκεί…

Δεν βλέπουμε καθόλου στην Ελλάδα ομάδες-επιχειρήσεις που να μπορούν να συντηρούνται μόνες τους χωρίς κάποιον βασικό μέτοχο . Ίσως μόνο ο ΟΣΦΠ και ο ΠΑΟ.

Οι ελληνικές ομάδες δεν πουλάνε ποδόσφαιρο . Ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο Παναθηναϊκός . Ίσως ο Ολυμπιακός λόγω ιδιόκτητου γηπέδου να έχει μια μεγαλύτερη οντότητα . Το ζήτημα είναι όμως το τι πουλάς γιατί αυτός σε υποχρεώνει να έχεις και μια συγκεκριμένη στρατηγική . Για παράδειγμα , ο Ολυμπιακός πουλάει πρωταθλητισμό κι οπαδισμό κι όχι ποδόσφαιρο . Έτσι , στο τέλος της χρονιάς η σεζόν είναι επιτυχημένη στα μάτια των οπαδών του γι ’αυτό και μετά από 10 χρόνια τίτλων , βρέθηκε ο ΟΣΦΠ να χρωστάει 65 εκατομμύρια ευρώ ! Κι έτσι είναι ένα μαγαζί ζημιογόνο . Χρειάζεται ένας άνθρωπος να βάζει λεφτά για να καλύπτει τις τρύπες . Αν υπήρχε όμως μια παραγωγή ποδοσφαίρου , ο ΟΣΦΠ θα μπορούσε να έχει πουλήσει 10 παίκτες από 5-6 εκατομμύρια τον καθένα . Έτσι , τα 65 εκατομμύρια ευρώ μοιάζουν αμελητέο ποσό . Αλλά αυτό για να το κάνεις , χρειάζεται ένας συγκεκριμένος προσανατολισμός τον οποίο οι ελληνικές ομάδες δεν επιλέγουν . Ίσως μόνο ο Ντέμης να προσπάθησε να αλλάξει κάποια πράγματα . Συγκρούστηκε με την Original , δεν ψάχτηκε παρασκηνιακά , προσπάθησε να φτιάξει μια ομάδα νεαρών . Κι αυτός όμως μπήκε στο τρυπάκι του πρωταθλητισμού κι έχασε την μπάλα.

Να πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα . Νομίζω ότι ο Έλληνας οπαδός μοιάζει πάρα πολύ με τον Έλληνα ψηφοφόρο . Έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά . Για παράδειγμα , δεν έχουν και πολύ καλή μνήμη . Λίγοι θυμούνται σήμερα την υπόθεση Βάλνερ , λίγοι ασχολούνται πλέον με την Siemens….

Νομίζω πάντως ότι ο Έλληνα ψηφοφόρος είναι πολύ πιο οπαδός κι αυτό είναι ένα θέμα ! Ο ψηφοφόρος καμιά φορά μπορεί να λειτουργήσει και σαν οπαδός και να τιμωρήσει ένα κόμμα όπως έκαναν πρόσφατα οι Νεοδημοκράτες ή μπορούν να τρομοκρατήσουν το κόμμα τους όπως οι ΠΑΣΟΚοι με τη ραγδαία δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ! Υπάρχει μια σχέση επικοινωνίας μεταξύ τους , υπάρχει μια σχέση απαιτήσεων . Αντίθετα , ο οπαδός μιας ποδοσφαιρικής ομάδας μπορεί να υπομένει αρκετά πράγματα. Δεν είναι πάντως απόλυτος αυτός ο παραλληρισμός .

Η ποδοσφαιροποίηση των κομμάτων είναι πάντως πλέον σαφής και σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη «πολιτικοποίηση» του ποδοσφαίρου . Κι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι καλώς ή κακώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες παραμένουν πάντα εταιρίες σε αντίθεση με τα κόμματα .
Αν πάντως σε κάτι μοιάζουν κόμματα κι ομάδες , είναι στο ότι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω…

Αν σε κάτι έχουν πραγματικά διαφοροποιηθεί οι ΠΑΕ τα τελευταία χρόνια , είναι ακριβώς αυτό . Νοιάζονται πλέον αρκετά για την επικοινωνία .Έχουν φροντίσει να αναπτύξουν τους μηχανισμούς εκείνους που τους βοηθούν να βγάζουν προς τα έξω την εικόνα που τους εξυπηρετεί αλλά και να επιβάλουν έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης στους οπαδούς τους. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν μάθει να χαίρονται με τους τίτλους , στον Παναθηναϊκό καμαρώνουν για την Ευρώπη και στον Άρη υποδέχονται ποδοσφαιριστές στο αεροδρόμιο!

Το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπουμε αναβάθμιση του πρωταθλήματος . Το μοντέλο της Superleague λίγα κατάφερε τελικά .

Ίσως ο κόσμος να έχει παρεξηγήσει ορισμένα πράγματα . Η Superleague δεν δημιουργήθηκε με αποκλειστικό στόχο την αναβάθμιση του πρωταθλήματος . Δημιουργήθηκε για είναι ένας φορέας που θα εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα για τις ποδοσφαιρικές ομάδες τα οποία και θα μοιράζει με πιο δίκαιο τρόπο . Κι αυτό το κατάφερε. Πήρε περισσότερα λεφτά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα , πήρε περισσότερα λεφτά από τον ΟΠΑΠ κι από τους υπόλοιπους χορηγούς . Αν δεν τους την είχε σπάσει ο Ολυμπιακός με τα τηλεοπτικά , ίσως να είχαν πάρει και περισσότερα χρήματα . Η αναβάθμιση του ποδοσφαίρου είναι πάντως ένα πολύ πιο σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα.

Δεν είναι βλάπτει το ποδόσφαιρο μας και το πολύ ακριβό εισιτήριο ;

Μα φυσικά . Οι τιμές των εισιτηρίων είναι εξωφρενικά υψηλές . Το πρόβλημα όμως είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε τους περισσότερους διαπιστευμένους διοικητικούς τζαμπατζήδες! Πρώην ποδοσφαιριστές , φίλοι των προέδρων , παλαιότερα διοικητικά στελέχη και λοιποί παρατρεχάμενοι δεν πληρώνουν ποτέ εισιτήριο . Έτσι , οι ομάδες ψάχνουν μετά για κοροϊδα ώστε να καλύψουν τα χαμένα έσοδα ! Αν πας στον Πανιώνιο , πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 1.200 τζαμπατζήδες που παρακολουθούν τα παιχνίδια κάθε Κυριακή.

Κάθε καλοκαίρι υπάρχει η αίσθηση ότι οι μικρές ομάδες ενισχύονται κι ότι κλείνει η ψαλίδα με τις μεγάλες . Βλέπουμε ας πούμε τον Μετίν να παίζει στη Λάρια , τον Κονσεϊσάο στον ΠΑΟΚ , τον Νταλαμπόνα στον Ηρακλή, τον Βερπακόφσκις στον Εργοτέλη κτλ. Στην πράξη , η ψαλίδα δεν κλείνει . Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό ;

Η ψαλίδα δεν κλείνει γιατί είναι και λίγο δύσκολο να κλείσει . Δεν ξέρουν και οι μικρότερες ομάδες τι ακριβώς θέλουν . Θα σου πω ένα παράδειγμα που δεν γνωρίζεις πολύς κόσμος . Πριν δυο χρόνια , είχε έρθει στην Ξάνθη προπονητής ο Βολφ . Τον έδιωξαν την 2η αγωνιστική . Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν τυχαίος στην Γερμανία . Είχε μεγάλη εμπειρία κι είχε αλλάξει αρκετές ομάδες . Αν έβλεπες το ποδόσφαιρο που έπαιζαν οι ομάδες του στην Μπουντεσλίγκα και το ποδόσφαιρο που έπαιζε τότε η Ξάνθη , θα έλεγες ότι δεν είναι δυνατόν να είναι ο ίδιος προπονητής !

Προσαρμόζονται δηλαδή στα ελληνικά δεδομένα…

Ναι ! Υπάρχει μια χοάνη που τα καταπίνει όλα και τα προσαρμόζει σε ένα πολύ συγκεκριμένο στυλ αμυντικού και κλειστού ποδοσφαίρου . Δες ο Τεν Κάτε . Προσπαθεί να παίξει με έναν διαφορετικό τρόπο αλλά δεν τον αφήνουν . Είναι βέβαια μεγάλη η ιστορία με τον Τεν Κατε κι ας μην την αρχίσουμε καλύτερα…

Σε λίγο η συνέχεια...


Κοινοποιήστε το στο Facebook