Ελληνες με βούλα Καρατζαφέρη;

18.2.10

Του Ριχάρδου Σωμερίτη

Εχουμε την κακή συνήθεια να λέμε «δεν βαριέσαι» και «άσε τον κάθε φανατικό να κραυγάζει», γιατί «αυτά δεν πιάνουν εδώ». Να όμως που «πιάνουν» μόλις δοθεί η ευκαιρία, όπως τώρα με τη συζήτηση για το μεταναστευτικό.

Ενας ακροδεξιός βουλευτής Σερρών, ονόματι Ηλίας Πολατίδης, υπέγραψε μιαν ερώτηση για τον υπουργό Εσωτερικών αμφισβητώντας έμμεσα αλλά σαφέστατα την ελληνικότητα όσων απάρτισαν και απαρτίζουν την Ελληνική Ενωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Ενωση αυτή, ιδρύθηκε το 1936 από τον Αλέξανδρο Σβώλο, τον Γιώργο Θεοτοκά, τον Στράτη Σωμερίτη, τον Ηλία Τσιριμώκο και πολλούς άλλους. Τη διάλυσε (φυσικά) ο Μεταξάς, επανιδρύθηκε (πάλι από τον Σβώλο, τον Σωμερίτη, τον Φαίδωνα Βεγλερή, τον Αριστόβουλο Μάνεση κ.ά.) μεταπολεμικά, τη διάλυσε ξανά η χούντα, λειτούργησε σαν Ενωση στην εξορία στο Παρίσι (η χούντα αφαίρεσε την ιθαγένεια από τον πατέρα μου) και πήρε ενεργό μέρος στη μάχη του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον των «κολονέλων» αλλά και, καθημερινά, για την προστασία των καταδιωκόμενων δημοκρατών. Επανιδρύθηκε ξανά το 1974-1975 και συνεχίζει την πορεία της.

Πριν από έναν χρόνο παρουσίασε ένα σοβαρό σχέδιο για την ένταξη-πολιτογράφηση των μόνιμων και νόμιμων μεταναστών και...

...ένα «μότο»: «Ελληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι». Που υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ έρχεται σήμερα έμμεσα να αμφισβητήσει την ιθαγένεια της Ενωσης, λέγοντας ότι «αυτοτιτλοφορείται» ως ελληνική, ενώ η δράση της είναι «ανθελληνική». Αυτός ως τι αυτοτιτλοφορείται; Προφανώς, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σαφές είναι ότι αφορούν όλους τους «διαφορετικούς», τους «μειονοτικούς» και κάθε κατατρεγμένο, συνιστά σύμφωνα με τον ΛΑΟΣ δραστηριότητα καταδικαστέα για «πραγματικούς» με καρατζαφέρειο ΙSΟ Ελληνες.

Ο κ. Πολατίδης, που με άλλη ερώτηση τα βάζει και με τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο, βρίζει την Ενωση δικαιωμάτων και τους καθηγητές Νίκο Αλιβιζάτο και Δημήτρη Χριστόπουλο για τις προτάσεις τους σχετικά με το μεταναστευτικό. Ισχυρίζεται ότι «είναι γνωστοί για την πολυετή ανθελληνική δράση τους».

Και τα φασιστάκια διαφόρων ηλικιών που αποπειράθηκαν τις προάλλες να εμποδίσουν μια δημόσια εκδήλωση της Ενωσης στην Παλαιά Βουλή, είναι γνωστά για ποια δράση τους;

Υπενθύμιση: η πρώτη Ενωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ήταν γαλλική. Ξεκίνησε με την υπόθεση Ντρέυφους, στα τέλη του 19ου αιώνα, και τις μάχες του Κλεμανσό και του Ζολά. Στη συνέχεια έπαιξε και παίζει τεράστιο ρόλο σε όλο τον κόσμο που έζησε τον τραγικό 20ό αιώνα και που ζει σήμερα άλλα. Πώς να τα γνωρίζει αυτά ο κ. Πολατίδης...

somerit@otenet.gr

Το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα στο ΒΗΜΑ.

Κοινοποιήστε το στο Facebook