Ένα μικρό χρονικό της εκδήλωσης

9.2.10

Γράφει ο Παραπολιτικός

Έφτασα στο χώρο της Παλιάς Βουλής περίπου στις 7 το απόγευμα την ώρα που ξεκινούσε η εκδήλωση για το νέο νομοσχέδιο περί ιθαγένειας η οποία οργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος ο οποίος έδωσε πρώτα τον λόγο στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο ο οποίος σε μεγάλο βαθμό εξέπληξε το ακροατήριο με την καθαρότητα των απόψεων του και με τη θερμή υποστήριξη του νέου νομοσχεδίου.

Στη συνέχεια , τον λόγο έλαβε ο...

...Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Παξινός ο οποίος αναφέρθηκε και σε παλαιότερες προσπάθειες που είχαν γίνει προς την κατεύθυνση του σημερινού νομοσχεδίου και τάχθηκε επίσης υπέρ της ψήφισης του.

Στη συνέχεια , τον λόγο έλαβαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος , ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής , ο συντονιστής του Φόρουμ Μεταναστών Αχμέτ Μοαβία και στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ.Μπράτης.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή , το κλίμα στην αίθουσα ήταν πολύ καλό με ένα ακροατήριο που ξεπερνούσε τα 300 άτομα ,σε ένα χώρο ιστορικό που σε καθηλώνει . Θα το γνωρίζετε αυτό εξάλλου όσοι έχετε επισκεφθεί το χώρο της Παλιάς Βουλής . Ανάμεσα στο κοινό , ξεχωρίσαμε την Αφροδίτη Αλ Σαλέχ , τον Δημήτρη Χατζησωκράτη , τον Πέτρο Κουναλάκη και πολλούς ακόμα επώνυμους.

Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση από την πρώτη στιγμή ήταν η παρουσία της Αστυνομίας στο εσωτερικό του κτηρίου της Παλιάς Βουλής και η σχετική ανησυχία που επικρατούσε στους χώρους όπου βρίσκονταν αστυνομικοί . Λίγο αργότερα κατάλαβα το γιατί...

Την ώρα που ο κ.Μπράτης ολοκλήρωσε την εξαιρετική τοποθέτηση του , ο κ.Αλιβιζάτος ανακοίνωσε την αποχώρηση του κ.Παναγόπουλου και του κ.Παξινού λόγω έκτακτων υποχρεώσεων που δεν τους επέτρεπαν να παραμείνουν μέχρι και το τέλος της εκδήλωσης.

Εκείνη τη στιγμή , 2-3 μεσήλικες από το πλήθος άρχισαν να προπηλακίζουν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ , να τον ειρωνεύονται , να του ζητούν να ζητήσει συγνώμη για όσα είπε κτλ. Η μικρή αυτή σπίθα αποδείχθηκε όμως απόλυτα σχεδιασμένη καθώς μέσα σε 3-4 λεπτά , στα πίσω έδρανα της Παλιάς Βουλής είχε συνταχθεί μια ομάδα Χρυσαυγιτών που φώναζε συνθήματα τα οποία περιλάμβαναν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την εκδήλωση και για τις απόψεις που δια τυπώθηκαν.

Στην αίθουσα δημιουργήθηκε ο σχετικός πανικός , όχι τόσο λόγω της παρέμβασης των Χρυσαυγιτών αλλά κυρίως λόγω της σωματικής διάπλασης των έξαλλων πατριωτών. Η εμφάνιση τουλάχιστον 6-7 από αυτών παρέπεμπε σε μπράβους της νύχτας .

Το ένα έφερε το άλλο και η ομάδα αυτή σηκώθηκε από τα έδρανα και κατέβηκε στο χώρο που βρισκόταν το πάνελ της εκδήλωσης επιχειρώντας να φωνάξει κάποια συνθήματα και να "συζητήσει" με τον κόσμο που αντιδρούσε πολύ άσχημα στη βίαιη αυτή διακοπή της συζήτησης.

Επειδή γράφτηκαν διάφορα , οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ασκήθηκε η παραμικρή σωματική βια ούτε από τα μέλη της Χρυσής Αυγής ούτε από το κοινό . Αυτό προς αποκατάσταση της αλήθειας . Επίσης , δεν μπορούμε να μιλάμε για "εισβολή κουκουλοφόρων" καθώς οι Χρυσαυγίτες είχαν φροντίσει να πιάσουν θέσεις από νωρίτερα μέσα στην αίθουσα και δεν φορούσαν κράνη.

Το επεισόδιο έληξε με την επέμβαση της Αστυνομίας για την οποία καλό θα ήταν να γράψουμε και 2-3 καλές κουβέντες . Στο χώρο υπήρχε από την αρχή ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία θα μπορούσε να επέμβει από την πρώτη στιγμή και να πετάξει έξω τους Χρυσαυγίτες με την βια . Αντίθετα , η ΕΛ.ΑΣ επέλεξε να επέμβει με έναν πιο διακριτικό τρόπο που κατά τη γνώμη μου απέτρεψε τα χειρότερα . Μια πιο δυναμική παρέμβαση της Αστυνομίας , ενδεχομένως και να περιέπλεκε τη κατάσταση .

Μετά από όλα αυτά , οι Χρυσαυγίτες αποχώρησαν και η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά.

Κοινοποιήστε το στο Facebook