Καμια σκέψη για την Παραπαιδεία ;

11.2.10

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και για το γενικότερο ορθολογισμό της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.

Αυτό που δεν έχει αναφέρει κανείς σε όλες αυτές τις συζητήσεις για την φοροδιαφυγή είναι το γνωστό καθεστώς που διέπει τα ιδιαίτερα μαθήματα που πολλοί γονείς αναγκάζονται να πληρώσουν για την υποστήριξη των μαθητικών επιδόσεων των παιδιών τους , με το κόστος να είναι συνήθως δυσβάστακτο.

Δεν είμαι σε θέση να υπολογίσω τον ακριβή αριθμό των απασχολούντων καθηγητών σε τέτοιες θέσεις εργασίας αλλά νομίζω ότι ο αριθμός είναι σίγουρα μεγάλος και ξεπερνά τις 30.000 .

Το μέσο κόστος μιας διδακτικής ώρας ιδιαίτερου μαθήματος είναι...

...περίπου 15 ευρώ κι αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή . Η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών αυτών δεν κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών , όπως θα όφειλαν .

Το αποτέλεσμα ; Εισπράττουν τακτικά το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ , καλύπτονται από το αφορολόγητο και δεν πληρώνουν φόρους ενώ ταυτόχρονα εισπράττουν τουλάχιστον 800-1.000 ευρώ τον μήνα κατά Μ.Ο . Οι καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων Λυκείου εισπράττουν πολύ περισσότερα χρήματα καθώς οι Πανελλήνιες ανεβάζουν την τιμή του κάθε μαθήματος.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά , χιλιάδες διορισμένοι καθηγητές εργάζονται και το απόγευμα σε ιδιαίτερα μαθήματα αυξάνοντας κατά πολύ τις αποδοχές του και μάλιστα χωρίς η αύξηση αυτή να καταγράφεται στο εισόδημα που δηλώνουν . Κάτι τέτοιο φυσικά απαγορεύεται αλλά κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να πατάξει το φαινόμενο...

Όπως κάθε τι με το συνθετικό "Παρα-" , η Παραπαιδεία στην Ελλάδα μεγαλουργεί . Τα χαμένα κρατικά έσοδα από το συγκεκριμένο όργιο διαφθοράς και παρανομίας δεν μπορούν καν να υπολογιστούν με ακρίβεια.

Κανείς όμως δεν λέει κουβέντα...Το θεωρούμε όλοι δεδομένο ότι έτσι γίνεται η "δουλειά"...

Μην βιαστείτε να πείτε ότι η κατάσταση αυτή βολεύει την κυβέρνηση καθώς απασχολούνται οι χιλιάδες αδιόριστοι καθηγητές . Αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να τους επιβάλει να κόβουν απόδειξη και να φορολογούνται κανονικά.

Κι αν οι αποδείξεις αυτές ενταχθούν στο σύστημα των αποδείξεων , χιλιάδες οικογένειες θα μπορέσουν πιο εύκολα να "αγγίξουν" το αφορολόγητο όριο...

Κοινοποιήστε το στο Facebook