Έχει δίκιο ο Τσίπρας

29.3.10

Γράψαμε προχθές ότι ο μόνος τρόπος να στηριχθεί πραγματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η απόσυρση κάθε κομματικού χρίσματος από τους υποψηφίους.

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στα ΝΕΑ:

Τι θα κάνει ο Συνασπισμός στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές; Θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή θα προσπαθήσει να διευρύνει το κύμα δυσαρέσκειας στα «δεξιά» μέτρα της κυβέρνησης;

Φοβάμαι πως αυτός που δεν θα θελήσει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι ο κόσμος που το στήριξε στις προηγούμενες. Όχι μόνο εξαιτίας των κεντρικών επιλογών του στην οικονομία, αλλά και για τις αυτοδιοικητικές επιλογές του. Ο «Καλλικράτης» φτιάχνεται χωρίς πόρους και χωρίς αρμοδιότητες. Πώς να κάνεις συνεργασία σε νομαρχιακό και δημοτικό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην τριπλέτα Ψωμιάδης- Παπαγεωργόπουλος- Άνθιμος, όταν η ίδια η Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ εκεί παίρνει αποφάσεις που δεν αντιστοιχούν σε δημοκρατικά κόμματα; Εμείς θα κρίνουμε, όπως κάνουμε χρόνια τώρα, με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Με πολιτικά κριτήρια. Στη βάση προγραμμάτων που θα πηγαίνουν κόντρα σε δεξιές πολιτικές και σε συμφέροντα εργολάβων και μεσαζόντων στις τοπικές κοινωνίες.

Κι έχει δίκιο, αν και η τοποθέτηση του είναι λίγο μπερδεμένη. Τα κόμματα οφείλουν να αποφασίζουν πρωτίστως με αυτοδιοικητικά κριτήρια και στη...

...συνέχεια με πολιτικά. Δεν χρειάζεται να συμφωνεί κάποιος υποψήφιος απόλυτα με ένα κόμμα για να τον στηρίξει.

Αρκεί να υπάρχει μια συμφωνία σε γενικές πολιτικές γραμμές και να μην υπάρχουν ριζικές διαφωνίες. Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτό που περιγράφει ο Τσίπρας. Να στηρίξει δηλαδή ανθρώπους ΚΥΡΙΩΣ με αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Δεν χρειάζεται να είναι τόσο έντονη η πολιτική διάσταση της ψήφου στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Δεν αποτελεί πλέον εγγύηση αξιοπιστίας η στήριξη ενός κόμματος στο πρόσωπο ενός υποψηφίου.

Κοινοποιήστε το στο Facebook