Βάση του 10: Ένα σωστό μέτρο που σωστά καταργήθηκε

20.4.10

Η βάση του 10 ήταν μέρος της περίφημης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κ.Γιαννάκου και ήταν ίσως ένα από τα πλέον θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ στο χώρο της Παιδείας.

Θεωρητικά, η βάση του 10 θα προστάτευε τα πανεπιστήμια από τον εκφυλισμό των βάσεων ορισμένων σχολών που κατρακυλούσαν στα 3.000 και 4.000 μόρια.

Η βάση του 10 θα αποτελούσε μια "εγγύηση" επιπέδου για τα πολύπαθα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας.

Ένα τέτοιο μέτρο όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του υπέρ της ποιότητας των Πανεπιστημίων. Η βάση του 10 θα είχε πετύχει τον σκοπό της μόνο αν είχε συνοδευθεί από μια σειρά μέτρων που θα βελτίωναν ουσιαστικά τα Πανεπιστήμια και θα έδιναν στο Υπ. Παιδείας το δικαίωμα να απαιτήσει υψηλότερες επιδόσεις από τους υποψήφιους φοιτητές.

Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Το επίπεδο της...


...Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρέμεινε στάσιμο ενώ ταυτόχρονα αξιώθηκε η δραματική κι άμεση άνοδος του επιπέδου των φοιτητών που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Τέτοια άνοδος δεν σημειώθηκε καθώς το Λύκειο παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια ο μεγάλος ασθενής της Εκπαίδευσης. Ζητήσαμε δηλαδή από ένα σταθερό κακό Λύκειο να "παράγει" σημαντικά καλύτερους μαθητές για να στελεχώσουν τα ΑΕΙ.

Όλες αυτές οι στρεβλώσεις είχαν μόνο ένα αποτέλεσμα και συγκεκριμένα το άνοιγμα της αγοράς των Κολεγίων και των ιδιωτικών ΙΕΚ. Οι γονείς αποφάσισαν να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ για φροντιστήρια και επέλεξαν να ξοδέψουν τα χρήματα τους στα δίδακτρα των συγκεκριμένων ιδιωτικών ιδρυμάτων. Το μόνο που άλλαξε ήταν η μορφή της Παραπαιδείας.

Το Υπ.Παιδείας αποφάσισε λοιπόν ορθά την κατάργηση ενός μέτρου που δεν επιλύει κανένα από τα κύρια προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Υπουργείο οφείλει όμως τώρα να κινηθεί προς την κατεύθυνση εκείνη που θα το αναγκάσει να επαναφέρει μια σχετική ρήτρα! Το Υπουργείο οφείλει με στοχευμένες αλλαγές κι όχι με επικοινωνιακές κορώνες να αναβαθμίσει όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε στην Ελλάδα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ξεκινούν από την τελευταία τάξη αλλά από την πρώτη. Πριν λοιπόν καταργήσουμε ή τροποποιήσουμε τις Πανελλήνιες, ας φροντίσουμε να αλλάξουμε ολόκληρο το σύστημα και τη νοοτροπία που αυτό μεταφέρει στους μαθητές.

Η γνώμη σας μετράει:


Κοινοποιήστε το στο Facebook