Σωστή απόφαση για τον ΟΣΕ

21.7.10

Την ανάληψη του χρέους του ΟΣΕ ύψους 10 δισ. ευρώ από το Δημόσιο, όπως είχε προτείνει η τρόικα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών.

Η κίνηση αυτή, που είναι και η μόνη η οποία θα μπορεί να δώσει προοπτική βιωσιμότητας στον υπερχρεωμένο ΟΣΕ, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από τον υπουργό κ. Ρέππα, την ιδιωτικοποίηση της TPAINOΣE με την παραχώρηση έως και του 49% σε ιδιώτες. Η εξεύρεση επενδυτή που θα συμπράξει με την...

...εταιρία γίνεται ευκολότερη καθώς τα χρέη ύψους 680 εκατ. ευρώ, που έχει σωρεύσει η εταιρία κατά την τριετή λειτουργία της, θα αναληφθούν επίσης από το Δημόσιο.

Η συγκεκριμένη αυτή ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού ουσιαστικά αφορά σε κρατική ενίσχυση, που απαγορεύεται, ωστόσο αναμένεται ότι η έγκριση αυτή θα δοθεί τελικώς καθώς πρόκειται για εφαρμογή πρότασης της τρόικας.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, που εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται υπό κατάρτιση, προβλέπεται η συρρίκνωση του δικτύου δρομολογίων, στα οποία επίσης θα μπορούν να μπουν οι ιδιώτες.

Πηγή: www.euro2day.gr