Αφιέρωμα
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το μουσείο να είναι έτοιμο μέχρι το 2006, όταν και η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν στις 24 Ιουλίου 2009 και μόλις χθες αξιώθηκα να το επισκεφθώ...
Το μουσείο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη, με ένα αρχικό προϋπολογισμό 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος τελικά έφτασε τα 25 εκατομμύρια. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερο στο σχετικό λήμμα της Wikipedia εδώ.
Το μουσείο έχει τέσσερις θεματικές ενότητες, τρεις από τις οποίες είναι μόνιμες και η άλλη περιοδική. Προς το παρόν από τις τρεις μόνιμες, μόνο οι δύο είναι διαθέσιμες στο κοινό, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανοιχτεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η περιοδική έκθεση θα φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της ΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, το 70% των εκθεμάτων βλέπουν το...
...φως της ημέρας για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το μουσείο δέχεται καθημερινά επισκέπτες από τις 8 μέχρι τις 3 το απόγευμα, εκτός Δευτέρας, και η είσοδος θα είναι δωρεάν μέχρι και το τέλος του 2010.
Όπως τα περισσότερα ελληνικά μουσεία, η λειτουργία βασίζεται σε μια στρατιά υπεράριθμων συμβασιούχων με αποτέλεσμα συχνά-πυκνά να δημιουργούνται προβλήματα. Πρώτη φορά πάντως είδα τόσο πολλούς υπαλλήλους σε ένα μουσείο, οι περισσότεροι δεν έκαναν απολύτως τίποτα.
Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, πρόκειται για έναν εξαιρετικά μοντέρνο και καλαίσθητο χώρο που δεν θυμίζει σε τίποτα τα έρημα μουσεία των πόλεων της επαρχίας. Καθόλου τυχαία, τον πρώτο μήνα δέχθηκε 19.817 επισκέπτες ενώ ήδη περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των δεκάδων groups τουριστών που φτάνουν στην Πάτρα από τα λιμάνια της Ιταλίας. Την ημέρα που επισκέφθηκα το χώρο ήμουν ο μόνος Έλληνας με καμιά 15αρια ξένους να χαζεύουν εντυπωσιασμένοι την καταπληκτική συλλογή των ψηφιδωτών.
Έχοντας την εμπειρία αρκετών μουσείων του εξωτερικού, πιστεύω ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε επίπεδο υποδομών κι εκθεμάτων. Χρειάζεται όμως ένα σαφές σχέδιο λειτουργίας με μόνιμο προσωπικό και σταθερή χρηματοδότηση. Θεωρώ επίσης ανεπίτρεπτο να μην διαθέτει καμία απολύτως παρουσία στο Διαδίκτυο.
Συνοψίζοντας, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το επισκεφθείτε καθώς πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα καθώς μόνο το Μουσείο της Ακρόπολης το ξεπερνά σε μέγεθος. Μακάρι η εξέλιξη του να είναι αντάξια των προσδοκιών που μου δημιούργησε...