Κανένα δημοψήφισμα

17.9.10

Παρέλειψα να αναφερθώ στην τοποθέτηση του πρωθυπουργό στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ περί "δημοψηφίσματος". Σας θυμίζω το συγκεκριμένο απόσπασμα:

Απέναντι σε όσους λίγους, ακόμα και σήμερα, εξακολουθούν να επιχειρούν να κρατούν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο κακό της παρελθόν, απλώς επειδή αυτοί αντλούσαν προνόμια, εξουσία, ακόμα και πλούτο εις βάρος των άλλων, ο «Καλλικράτης» είναι ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα. Είναι δημοψήφισμα υπέρ ή κατά αυτών των μεγάλων αλλαγών, είναι δημοψήφισμα για τον ίδιο τον «Καλλικράτη» και την επιτυχία του. Και επειδή ο «Καλλικράτης» είναι μια επανάσταση προς όφελος των πολιτών, όπως κάθε επανάσταση, πολεμήθηκε σκληρά από τις δυνάμεις της συντήρησης.

Διαφωνώ και λυπάμαι που ο πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει με κάποιον τρόπο σε όλη αυτή τη ρητορεία της Αντιπολίτευσης περί δημοψηφίσματος. Πρώτα από όλα, ο Καλλικράτης είναι ένα...

...νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, δεν θα μπορούσε να είναι δημοψήφισμα. Ακόμα κι αν το 90% των πολιτών ψηφίσει αντικυβερνητικούς συνδυασμούς, ο Καλλικράτης δεν θα αλλάξει. Είναι μια διοικητική μεταρρύθμιση, δεν χρειάζεται και καμιά τρελή λαϊκή αποδοχή.

Η ουσία είναι μια. Οι πολίτες στις εκλογές των ΟΤΑ καλούνται να επιλέξουν αυτούς που θεωρούν κατάλληλους να διοικήσουν για 4 χρόνια τον τόπο τους. Οποιοδήποτε άλλο κριτήριο νοθεύει το νόημα των αυτοδιοικητικών αλλαγών.