Η γατα του Schroedinger και το ελληνικο χρεος

22.9.10

Για του μη γνωριζοντες, το γνωστο νοητικο πειραμα αναφερεται στη κβαντομηχανικη και την εννοια της ταυτοχρονιοτητας. Μεσα σε ενα κουτι βρισκεται κλεισμενη μια γατα. Επισης υπαρχει ενα σφραγισμενο δοχειο με υδροκυανιο (δηλητηριο) ενας μετρητης Geiger (μετρητης ραδιενεργειας) και ενα σφυρι. Εαν ο μετρητης διαπιστωσει την υπαρξη ραδιενεργειας το σφυρι πεφτει (τυχαιο φαινομενο), σπαει το δοχειο και η γατα πεθαινει. O Schroedinger με αυτο του το πειραμα ηθελε να δειξει, αντιθετα με τις μεχρι τοτε πεποιθησεις οτι ενα συστημα στην κβαντομηχανικη παυει να ειναι η υπερθεση δυο επιμερους συστηματων μετα απο ενα σημειο, οτι μπορει να συνυπαρχουν δυο καταστασεις. Με αλλα λογια η γατα μπορει να ειναι ζωντανη και νεκρη ταυτοχρονα μεχρι να ανοιξει το κουτι.

Μεχρι πολυ προσφατα, πολλοι στη χωρα μας πιστευαν οτι παρʼολιγο γλιτωσαμε την χρεοκοπια. Χτες (21/08/2010) το ελληνικο spread για τα δεκαετη ομολογα ηταν 880 μοναδες βασης πεφτοντας υστερα απο πολυ καιρο κατω απο...

...τις 900 μοναδες, 386 για την Πορτογαλια και 175 για την Ισπανια. Για οσους καταλαβαινουν στοιχειωδη οικονομικα, μεχρι να ανοιξει το κουτι και να βρεθει το συστημα σε μια απο τις δυο καταστασεις, η ελληνικα γατα για τον κοσμο εξω απο το κουτι, ειναι και ζωντανη και νεκρη, αλλα μαλλον τεινει προς τη δευτερη κατασταση, με βαση τους αριθμους. Σε αυτη την νεκροζωντανη κατασταση θα βρισκεται για πολυ καιρο η ελληνικη γατα μιας και οι παραγοντες οι οποιοι μπορουν να ενεργοποιησουν τον μετρητη ειναι απειροι και τυχαιοι. Ωστοσο, εκτιμω οτι θα το παλεψουμε αρκει και η ιδια η γατα -η οποια εχει εξαντλησει αν οχι και τις 7 αλλα αρκετες ζωες- να θελει να ζησει.

ΥΓ 1: Οσο καταλαβαινω εγω απο κβαντομηχανικη καταλαβαινει η αριστερα απο τον συχγρονο καπιταλισμο.

ΥΓ 2: Αντωνη, παρε ενα πιστολι και πυροβολα τη γατα, δεν υπαρχει λογος να ταλαιπωρουμαστε.

Φιλικα

cynical