Σκοτάδι vs Ορθός λόγος

12.11.10

Του Κωνσταντίνου Ραχιανιώτη

Τα "αποκαλυπτήρια" έγιναν σταδιακά, κάθε μέρα και μια νέα ακραία δήλωση. Αλαζονικός ήταν ανέκαθεν, ακραίος επίσης. Απλώς έγινε και σε αυτόν το κατάλληλο ρετουσάρισμα, δεν φημιζόμαστε άλλωστε ως λάος για τη μνήμη μας. Μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες, ο κ. Κακλαμάνης ξεφορτώθηκε το προσωπείο που για χρόνια φορούσε.

Μας είπε να αλλάξουμε πόλη αν δε γουστάρουμε τη σημερινή Αθήνα. Έστρεψε τη συζήτηση (με τη βοήθεια των Καρατζαφέρη,Βορίδη) στα πεπραγμένα του κ. Καμίνη στο Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με τους μετανάστες. Διαστρέβλωσε κάθε κατηγορία και σκία που τον βάρυνε. Δεν διατύπωσε ούτε ένα επιχείρημα που να στέκει στη λογική για την κακοδιαχείριση, για τους 99(!) υπαλλήλους στο γραφείο του Δημάρχου και για τους 97 υπαλλήλους στα γραφεία των αντιδημάρχων, για τους...

...παράνομα εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου αλλοδαπούς, για τις αδιαφανείς συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων του Δήμου με ιδιωτικές εταιρίες, για την Αθήνα που την παρέλαβε μούντη και την παραδίδει σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, για την Δημοτική Αστυνομία που κόβει μόνο κλήσεις(!), για τους κάδους ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί δίχως κεντρικό σχέδιο αλλά μονάχα για τα μάτια του κόσμου(έξω από το σπίτι μου έχει 3 τέτοιους κάδους!), για την "άλλη" Αθήνα(αυτήν από την Ομόνοια και κάτω) και για άλλα τόσα(μικρά ή μεγάλα) τα οποία δεν είμαι σε θέση να απαριθμήσω αυτή τη στιγμή μετά τα όσα άκουσα να λέει στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.


Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε λοιπόν, ότι οι έρευνες που δείχνουν την Αθήνα τελευταία στην Ευρώπη στην ποιότητα ζωής, δεν είναι αντικειμενικές αλλά χρηματοδοτούμενες(και άρα καθοδηγούμενες) από το γνωστό μεγαλοεπενδυτή και... "ανθέλληνα" George Soros! Υιοθέτησε δηλαδή την επιχειρηματολογία όλων των ακροδεξιών, των τηλε-βιβλιοπωλών της παραπληροφόρησης και των τηλε-επαγγελματιών του φόβου για να μην δεχθεί την αλήθεια για την πόλη μας! Προσπαθώ να σκεφτώ ένα λόγο για τον οποίο ένας δισεκατομμυριούχος θέλει να εμφανίζει ως απαράδεκτη την ποιότητα ζωής στην Αθήνα! Ακόμα και αν δεχθούμε τις ακροδεξιές κραυγές ότι είναι ένας ανθέλληνας που χρηματοδοτεί τα Σκόπια, που προώθησε το βιβλίο Ιστορίας της κ. Ρεπούση και που κοιμάται και ξυπνά με το μυαλό του στην καταστροφή της Ελλάδας, δε μπορώ να διανοηθώ γιατί να πολεμά με τέτοιους... δόλιους τρόπους την Αθήνα και τον κ. Κακλαμάνη! Γνώριζα ότι είχε "παίξει" με την αγγλική λίρα το 1992, χθες έμαθα ότι "παίζει" εις βάρος της Αθήνα και του κ. Κακλαμάνη...


Λογική απάντηση δεν υπάρχει, μην κουράζεστε να ψάχνετε. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κακλαμάνης βρίσκεται σε απόγνωση. Την Κυριακή τον ψήφισε μόνο το 35% των πολιτών της Αθήνας! Από τις 127.000 ψήφους που έλαβε το 2006, τέσσερα χρόνια μετά τον ψήφισαν μόνο 67.500! Έτσι, αποφάσισε να ψαρέψει από την τηλεόραση το 5% της Χρυσής Αυγής και να συσπειρώσει στο πρόσωπο του την λαϊκίστικη Δεξιά, όλα αυτά σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης... Μας κοροϊδεύει χωρίς να ντρέπεται έστω και λίγο.

Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι το δίλημμα στην Αθήνα δεν είναι απλώς αναμέσα σε δύο πρόσωπα και το κατά πόσον συμπαθούμε ή κρίνουμε θετικά το μέχρι τώρα έργο και τη συνολική παρουσία του κ. Κακλαμάνη και του κ. Καμίνη. Η άποψή μου είναι ότι η ρητορική που υιοθέτησε ο κ. Κακλαμάνης έχει φέρει στην επιφάνεια μια βασική αντίθεση στην πολιτική, μια διάζευξη, ένα πηγαίο δίλημμα. Από τη μία οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, της συντήρησης και του "σκότους" κι από την άλλη οι δυνάμεις της προόδου, της αλλαγής και του ορθού λόγου.

Η απάντηση μας στην αντιπαράθεση των δυνάμεων αυτών δε μπορεί παρά να καθοριστεί από τη δική μας θέση και πολιτική αντίληψη σε αυτήν τη διάζευξη. Όσοι επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό, προτρέποντας τους οπαδούς τους να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο, τη Δευτέρα θα φέρουν την ευθύνη για την επικράτηση στην Αθήνα του κ. Κακλαμάνη.

Ήρθε η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να παραμερίσούν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα. Η Αθήνα θα αλλάξει πρόσωπο, άλλα μόνο αν το θελήσουμε όλοι και αν αγωνιστούμε όλοι μαζί.