Wikileaks: Aντώνης Σαμαράς, ένας καλός φίλος της Αμερικανικής Πρεσβείας

21.3.11

Αίσθηση προκαλούν τα τηλεγραφήματα των Wikileaks που έφερε στο φως η Καθημερινή της Κυριακής κι αφορούν το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Μεγαλύτερη όμως ζημιά προκαλούν στο πατριωτικό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος εμφανίζεται να μεσολαβεί κατά της ελληνορωσικής προσέγγισης μετά από σχετικό αίτημα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα,

Οταν ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008, οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν από τη στάση της Ελλάδος. Τηλεγράφημα της Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέμπορα Μακάρθι ( 22 Αυγούστου 2008) ανέφερε πως «επίκειται επίσκεψη Ρώσων ειδικών αμυντικής βιομηχανίας για να συζητήσουν την αγορά των θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και...

...η ελληνική Βουλή έχει προγραμματίσει την επικύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream. «Εργαζόμαστε για να ακυρώσουμε και τις δύο αυτές ενέργειες που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές, αλλά λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα απο Ελληνες αξιωματούχους». Οι Αμερικανοί διπλωμάτες ήλθαν σε επαφή με τον Μπίτσιο, διπλωματικό σύμβουλο του Καραμανλή, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Αγαθοκλή κ.α.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας ήλθε σε επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά «ο οποίος θεωρείται έμπιστος του Καραμανλή. Εκείνος συμφώνησε απολύτως ότι η επίσκεψη των Ρώσων ειδικών για τα θωρακισμένα οχήματα δεν θα έμοιαζε καλή και υποσχέθηκε ότι όλοι όσοι έπρεπε να το μάθουν, θα το μάθαιναν». Ο στρατιωτικός ακόλουθος, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ήλθε σε επαφή με τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Γράψα, ο οποίος διευκρίνισε ότι το υπουργείο και οι Ενοπλες Δυνάμεις «δεν είχαν τίποτα να κάνουν με την επίσκεψη και συνεπώς δεν μπορεί να την αναβάλει ή να την ματαιώσει».

Σε άλλα τηλεγραφήματα, η εκλογή Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία περιγράφεται ως «Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Αντώνη Σαμαρά από την πολιτική ερημιά». Περισσότερα εδώ.

Μπράβο Αντώνη. Για αγγελιοφόρος καλός είσαι, απλά η Πολιτική απαιτεί διαφορετικά προσόντα.