Θέλουμε πραγματικά να σωθούμε;

29.5.11

Θα μας σώσουν οι εταίροι από τη χρεοκοπία; Οχι αν πρώτα δεν ματώσουμε για να σώσουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Μόνο μετά μπορούμε να πάμε στους εταίρους, μαζί με τον Ιρλανδό και τον Πορτογάλο, και να τους πούμε:

«Αυτή η πολιτική λιτότητας έχει εξαντλήσει τα όριά της, οι οικονομίες μας βυθίζονται στην ύφεση, το χρέος αυξάνεται. Το ευρώ και η Ε. Ε. χρειάζονται τόλμη και αλληλεγγύη για να μπορούν να έχουν μέλλον. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας, κάναμε θυσίες, φτιάξαμε το κράτος, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή, απολύσαμε, πουλήσαμε, φορολογήσαμε, συρρικνώσαμε. Τώρα είναι η δική σας σειρά για ένα γενναίο σχέδιο οικονομικής ολοκλήρωσης του ευρώ: εκταμιεύστε άμεσα αναπτυξιακά επενδυτικά κεφάλαια για να κινηθεί η ελληνική οικονομία (δεν έχουμε εμείς κεφάλαια για να το κάνουμε και πρέπει να μειώνουμε το έλλειμμα). Και προχωρήστε, μέσω Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, σε μαζική αντικατάσταση ελληνικών ομολόγων από την αγορά με εγγυημένο ευρω-ομόλογο (τύπου Brady), για να μειωθεί το χρέος και να γίνει επιτέλους βιώσιμο».

Κι αν είμαστε τότε σε σημείο όπου δεν θα παράγουμε νέα ελλείμματα, θα συμφέρει την Ε. Ε. μια τέτοια λύση, που θα διασώζει τη συνοχή του ευρώ περισσότερο από κάθε εναλλακτική.