Μόνιμοι υπηρεσιακοί υφυπουργοί: Μια ξεχασμένη συνταγματική πρόβλεψη

10.5.11

Γράφει ο Παραπολιτικός

Αν κάτι δεδομένα μας δίδαξε η πολύμορφη ελληνική κρίση, είναι η ανάγκη "συνέχειας" του κράτους ειδικά σε μια εποχή πολιτικής ρευστότητας με συχνές αλλαγές κυβερνητικών σχημάτων. Η συζήτηση γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη σήμερα που όλα δείχνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι μονοκομματική αλλά προϊόν συνεργασίας 2 ή περισσότερων κομμάτων.

Με το σύνολο των πολιτικών παρατάξεων να μοιάζει να διαφωνεί σε επίπεδο ιδεολογιών, μια καλή λύση θα ήταν η συμφωνία σε επίπεδο προσώπων με την ενεργοποίηση της συνταγματικής ρήτρας του άρθρου 81 του Συντάγματος που προβλέπει το διορισμό μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών.

Οι μόνιμοι υπηρεσιακοί Υφυπουργοί είναι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι που προΐστανται όλων των υπηρεσιών του...


...Υπουργείου, μετά τον Υπουργό και τον (πολιτικό) Υφυπουργό. Ο εν λόγω θεσμός δεν έχει ουδέποτε αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης με την ύπαρξη του να παραμένει μέχρι και άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες.

Προσωπικά, θεωρώ αναγκαίο το διορισμό τουλάχιστον τριών μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών και θα μου επιτρέψετε να παραθέσω -αλαζονικά- και ορισμένα ονόματα που κρίνω κατάλληλα για την κάθε θέση:

- Μόνιμος υφυπουργός Εσωτερικών με χαρτοφυλάκιο "Τοπική Αυτοδιοίκηση", απαλλάσσοντας τον Υπ.Εσωτερικών από τη χρονοβόρα ενασχόληση μετά των δήμων και των Περιφερειών. Δεν μπορώ να σκεφθώ κάποιον καλύτερο από το Σταύρο Μπένο ενώ σοφή επιλογή θα ήταν και ο Αντώνης Μακρυδημήτρης που προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.


- Μόνιμος υφυπουργός Οικονομικών με χαρτοφυλάκιο "Είσπραξη εσόδων". Χρειάζεται ένα μη πολιτικό πρόσωπο, θα πρότεινα τον ιδιοφυή Διομήδη Σπινέλλη.

- Μόνιμος υφυπουργός Παιδείας με χαρτοφυλάκιο "Τριτοβάθμια Εκπαίδευση" με την αξιοποίηση κάποιου προσώπου από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω και τις δικές σας προτάσεις τόσο σε επίπεδο θεσμών όσο και προσώπων.