Για την πρόταση Ραγκούση

27.6.11

Την έκτακτη φορολόγηση όσων διετέλεσαν υπουργοί, βουλευτές, διευθυντές κρατικών υπηρεσιών κ.λπ. από το 1974 και μετά, και οι οποίοι αποδεδειγμένα βρέθηκαν με σημαντική υπεραξία σε καταθέσεις και ακίνητα, προτείνει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.


Στο ερώτημα ποιοι θα πρέπει να φορολογηθούν, ο κ. Ραγκούσης απάντησε: «Όλοι όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν χρηματίσει από το 1974 και μετά υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι, διορισμένοι ή αιρετοί είτε στο κεντρικό κράτος είτε στην Αυτοδιοίκηση, διευθυντές εφοριών, πολεοδομιών, διευθυντές του ΕΣΥ και οι οποίοι αποδεδειγμένα, από το σημείο και μετά που απέκτησαν τις θέσεις ευθύνης, βρέθηκαν -με όχι παράνομους τρόπους- με μία σημαντική υπεραξία είτε στις καταθέσεις είτε στα ακίνητα»

Σχόλιο Παραπολιτικής: Μπορείτε να διαβάστε πιο αναλυτικά για την πρόταση του Υπ.Μεταφορών εδώ. Ομολογώ ότι αν και...



...μπορώ να κατανοήσω την επικοινωνιακή διάσταση της πρότασης, δεν μπορώ να πω ότι έχω καταλάβει τι ακριβώς προτείνει ο κ.Ραγκούσης. Νομίζω ότι είναι νομικά ανέφικτη η εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης. Εξάλλου, δεν ξέρω κατά πόσο είναι δίκαιο να φορολογηθεί περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες π.χ κάποιος  που το 1977 διετέλεσε δήμαρχος Άνω Ραχούλας και στη συνέχεια πλούτισε με μη παράνομο τρόπο.

Αν ο πολιτικός κόσμος επιθυμεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία, μπορεί να αποφασίσει μια προσωρινή αλλά γενναία περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και μια μόνιμη περικοπή της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.