Καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία: ο νέος αστικός μύθος

29.6.11

 Από τη χθεσινή τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βουλή:

Χρειάζονται έξυπνες πολιτικές προσέλκυσης φρέσκου χρήματος τις οποίες προτείνει και υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν οι εκτός Ελλάδος Έλληνες να κατέχουν σε λογαριασμούς τους σε ξένες τράπεζες πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελληνική Κυβέρνηση να μην μπορεί να τους εμπνεύσει και να τους κινητοποιήσει.Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία οφείλεται στη σπασμωδικότητα των αντιδράσεων, στην έλλειψη ψυχραιμίας, στην απουσία σχεδίου, στη διοικητική αναποτελεσματικότητα και κυρίως στην υποταγή του ΠΑΣΟΚ στις κομματικές συντεχνίες. 

Σχόλιο Παραπολιτικής:  Έχω την αίσθηση ότι οι περίφημες καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία είναι ο νέος μύθος που θα διαδεχθεί τις γερμανικές αποζημιώσεις και στο τέλος του θα καταλήγει σε μια νέα "μαγική" λύση εξόφλησης του δημοσίου χρέους.

Ο κ.Στυλιανίδης με την ελαφρότητα...


...που τον βοήθησε να γοητεύσει το ελάχιστα απαιτητικό κοινό της λαϊκής Δεξιάς, υποστηρίζει ότι οι Έλληνες διατηρούν τα χρήματα τους στην Ελβετία επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να τους εμπνεύσει. Θεωρεί μάλιστα ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

Η αλήθεια φυσικά δεν είναι αυτή. Οι Έλληνες έβγαλαν τα λεφτά τους στην Ελβετία κυρίως για να φοροδιαφύγουν. Ό,τι κι αν λέμε, είναι εξαιρετικά δύσκολο τα χρήματα αυτά να εντοπιστούν κι ακόμα πιο δύσκολο να φορολογηθούν. Τονίζω δε, ότι τα χρήματα αυτά δεν τα έβγαλαν έξω οι κακοί 300 αλλά μερικές χιλιάδες Ελληναράδες που μπορεί και να θίχτηκαν από το "Λεφτά υπάρχουν".

Τέλος, όσο για την έλλειψη εμπιστοσύνης, είναι ηλίθιο να πιστεύει κανείς ότι οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα εδώ και δυο χρόνια περιφέρεται από πρωτοσέλιδο σε πρωτοσέλιδο ως μια χώρα που εντός ολίγου καταρρέει. Είναι ανθρώπινο να θέλει κανείς να προστατεύσει τα χρήματα του σε ένα πιο αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα όπως αυτό της Ελβετίας...