1. Ακαδημαϊκό άσυλο (#nomosEDU)

23.7.11

Όπως σας ενημερώσαμε από χθες (εδώ), η Παραπολιτική ξεκινά μια σειρά αναρτήσεων σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπ.Παιδείας για τα ΑΕΙ επιχειρώντας να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στη δημόσια διαβούλευση των τελευταίων εβδομάδων.

Ξεκινάμε λοιπόν με το πάντα "καυτό" θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου παραθέτοντας τι ακριβώς προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο:

Άρθρο 3 - Ακαδημαϊκή ελευθερία


1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
2. Υπεύθυνος για την τήρηση...




...της παραγράφου 1, καθώς και για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του Α.Ε.Ι., είναι ο πρύτανης. Με τον Οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζεται η διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
3. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.

Παραθέτω και το σχετικό σχόλιο στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου:

Το άρθρο 3 αναφέρεται στην ελευθερία της έρευνας, της διδασκαλίας και της διακίνησης ιδεών, η οποία κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη (άρθρο 16). Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπεύθυνος για την τήρηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ακαδημαϊκής ελευθερίας και διδασκαλίας, καθώς και για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του Α.Ε.Ι. είναι ο πρύτανης. Τέλος, διευκρινίζεται το αυτονόητο: ότι, όπως και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, έτσι και εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., όσον αφορά τις αξιόποινες πράξεις εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Πράγματι, η περί «ασύλου» νομοθεσία ακυρώθηκε στην πράξη, καθόσον δεν εφαρμόστηκε, και «στέγασε» παρανομίες κάθε μορφής, επέτρεψε το δημόσιο εξευτελισμό δασκάλων και εντέλει οδήγησε σε απαράδεκτη συρρίκνωση της ελευθερίας του λόγου, της έρευνας και της διδασκαλίας, εκεί όπου εξ ορισμού θα έπρεπε κατ’ εξοχήν να προστατεύεται. Παράλληλα, αποτέλεσε άλλοθι και δικαιολογία για την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να μην παρεμβαίνουν, ακόμη και όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα. 

Προσωπικά, είμαι υπέρ της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, ειδικά από τη στιγμή που εξελίχθηκε σε μια sui generis χωροταξική διάκριση κατά την οποία κατοχυρωνόταν η αναστολή εφαρμογής του ποινικού δικαίου στους χώρους των ΑΕΙ.

Από τις 26 Ιουνίου όμως, όταν και διέρρευσε η σχετική πρόθεση του Υπουργείου, τόνισα το εξής:


Νομίζω όμως ότι η κ.Διαμαντοπούλου θα πρέπει να υποστηρίξει με τόλμη κι αποφασιστικότητα την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση και να μην δοκιμάσει να περάσει "στα μουλωχτά" η αλλαγή.

Ομολογώ ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από τη διατύπωση του νόμου κάποια αποφασιστική διάθεση του Υπουργείου. Ουσιαστικά, επιχειρείται απλά να απαλλαγεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία από τον "βραχνά" της άρσης του ασύλου και η ευθύνη να περάσει στους πρυτάνεις.

Το  "στα ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία" τι σημαίνει πρακτικά; Η Αστυνομία θα μπορεί να επεμβαίνει χωρίς άδεια των πρυτανικών αρχών;

Kαι το πιο σημαντικό: ο νόμος 1549/2007 περί ακαδημαϊκού ασύλου καταργείται; Αν όχι, θα οδηγηθούμε σε μια πολυνομία η οποία σε συνδυασμό με το ασαφές της νέας διάταξης, δεν θα καταργήσει στην πράξη το άσυλο.

Περιμένω τα σχόλια σας.