Ενστάσεις από την Ε.Ε. για το ημιτελές άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

28.7.11

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται τα κλειστά επαγγέλματα και ειδικότερα ο νόμος για τους δικηγόρους που διατηρεί αρκετούς περιορισμούς. Ηδη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκεται έγγραφο των Βρυξελλών, όπου ζητούνται εξηγήσεις για τους περιορισμούς στην ελευθερία εγκατάστασης δικηγορικών εταιρειών. Στελέχη της Ε.Ε. αναφέρουν ότι πρόκειται για το πρώτο έγγραφο που εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλα όπως για παράδειγμα για τους συμβολαιογράφους και τους μηχανικούς. Οι υπηρεσίες της επιτροπής καλούν τις ελληνικές αρχές να εξηγήσουν τους «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιδιώκει η απαγόρευση ίδρυσης Δικηγορικής Εταιρείας από δικηγόρους που είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικούς συλλόγους της Ελλάδας με εξαίρεση τους δικηγόρους Αθήνας και Πειραιά». Επίσης το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξηγήσει τη διαφορετική μεταχείριση που προβλέπεται μεταξύ των δικηγόρων Αθήνας και Πειραιά και των υπολοίπων Ελλήνων δικηγόρων, δεδομένου ότι μόνο όσοι προέρχονται από τους συλλόγους των Αθηνών και του Πειραιά μπορούν να συστήσουν δικηγορική εταιρεία.

Η Ε.Ε. ρωτά επίσης το υπουργείο Οικονομικών εάν μπορούν δικηγόροι από το ίδιο κράτος-μέλος ή από διάφορα κράτη -μέλη να...

...ιδρύσουν μία δικηγορική εταιρεία μαζί με Ελληνες δικηγόρους από διαφορετικούς συλλόγους. Κάτι τέτοιο πάντως δεν προκύπτει από τον σχετικό νόμο.


Σύμφωνα με το έγγραφο που παρελήφθη από τις ελληνικές αρχές στις 20 Ιουλίου θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για «τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιδιώκουν οι διατάξεις του ελληνικού δικαίου απαγορεύοντας στις δικηγορικές εταιρείες τη δημιουργία υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ επιτρέπουν τη δημιουργία των υποκαταστημάτων στο εξωτερικό».

Τέλος οι υπηρεσίες της Επιτροπής επιθυμούν να μάθουν εάν μία δικηγορική εταιρεία με έδρα την Ε.Ε. μπορεί να ανοίξει υποκατάστημα στην Ελλάδα. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να έχουν απαντήσεις οι ελληνικές αρχές μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Aκόμα περισσότερα στο ρεπορτάζ της Καθημερινής εδώ. Αν δεν μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε...