Νέα κλειστά επαγγέλματα προέβλεπε το προεδρικό διάταγμα Ρέππα για τα ταξί

28.7.11

Αφού ευχαριστήσουμε τον φίλο αναγνώστη που μας έστειλε το "επίμαχο" προεδρικό διάταγμα Ρέππα σε μια από τις τελικές του μορφές, οφείλουμε να σας "αποκαλύψουμε" κάτι που το σύνολο των ΜΜΕ μοιάζει να αγνοεί.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του Υπ.Υποδομών αναφερόταν:


Α. Κατηγορίες ΕΔΧ αυτοκίνητων

-Δημιουργείται νέα κατηγορία ΕΔΧ αυτοκινήτων (διαφορετικό χρώμα, θέσεις κ.λπ.), με λιγότερα διακριτικά και μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή οχήματος. Τα κίτρινα ΤΑΞΙ μπορούν να μετατρέπονται σε αυτή την κατηγορία. Η κατηγορία αυτή, μόνον κατόπιν συνεννόησης θα έχει διαφορετικό κόμιστρο.


-Εισάγεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης 7-θέσεων ή 9-θέσεων οχημάτων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Στην Ελλάδα εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός του ταξί δίχως κόμιστρο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα υπό...

...τη μορφή απολύτως ελεύθερου επαγγέλματος. Παράλληλα, εισάγεται και ο θεσμός του 7θεσιου και 9θεσιου ταξί. Ωραία δεν φαίνονται όλα αυτά; Προσέξτε όμως...

Είτε για ταξί με κόμιστρο, είτε για χωρίς κόμιστρο, είτε για πολυθέσιο, απαιτείται άδεια κυκλοφορίας ΕΔΧ. Όμως με το προεδρικό διάταγμα Ρέππα, δεν προβλεπόταν η έκδοση νέων αδειών ΕΔΧ σε Αττική και Θεσσαλονίκη!


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι Λυμπερόπουλοι και οι λοιποί όχι μόνο θα προστάτευαν τα προνόμια τους αλλά θα αποκτούσαν και το αποκλειστικό δικαίωμα άσκησης ακόμα δυο νέων επαγγελμάτων!

Απίστευτο κι όμως ελληνικό...