Αν επιχειρήσετε μια αναζήτηση στο Google με τη φράση "φραπέ Ρωσία", η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης θα σας εμφανίσει 1.850.000 σχετικούς συνδέσμους.
Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι δεκάδες sites αναπαράγουν ένα ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου σύμφωνα με το οποίο ο "φραπές" κατακτά τη Ρωσία. Από τις περιγραφές νομίζει κανείς ότι οι Ρώσοι αντικατέστησαν τη vodka με το φραπέ ή κάτι ανάλογο.
Σύμφωνα λοιπόν με το περίφημο ρεπορτάζ, η εταιρία Οργανωτική ΕΠΕ έχει αναλάβει την προώθηση του φραπέ στη Ρωσία και η κ.Τατιάνα Γκορόντνιαγια μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το φιλόδοξο project. Διαβάζουμε λοιπόν:
Σε έρευνα αγοράς που διενεργείται ακόμα και σήμερα, καταγράφεται έντονο το ενδιαφέρον των Ελλήνων στη Ρωσία για προμήθεια του...
...σπαστού φραπέ, τόσο για να το συμπεριλάβουν στα εστιατόριά τους, όσο και να το τοποθετήσουν στα ράφια του μίνι μάρκετ που διατηρούν. Από την ίδια έρευνα προκύπτει σύμφωνα με την κ. Γκορόντνιαγια, ότι όποιος Ρώσος τουρίστας επισκέφθηκε την Ελλάδα και δοκίμασε έστω και μια φορά τον καφέ φραπέ, τού άρεσε 100% και πριν από την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, ρωτούσε εάν το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να το βρει σε κάποιο μέρος στη χώρα του.
Κοίτα να δεις! Δεν υπήρξε ούτε ένας Ρώσος τουρίστας να πει σε αυτή την έρευνα αγοράς ότι ο φραπέ είναι χάλια! Άρεσε σε όλους κι όχι λίγο αλλά...100%! Και το ρεπορτάζ του κρατικού ΑΠΕ-ΜΠΕ συνεχίζει:
Όπως μας αποκαλύπτει η κ. Γκορόντνιαγια, λόγω της πρότερης πολιτικής κατάστασης, η Ρωσία επί τουλάχιστον 70 χρόνια βρισκόταν σε κατάσταση αποκλεισμού από τα ξένα προϊόντα και από τη δεκαετία του '90, οπότε και εισήλθαν στη χώρα- έστω και παράνομα- τα πρώτα ξένα είδη, ο κόσμος "δεν σταματά να δοκιμάζει οτιδήποτε καινούριο βλέπει, ιδίως ό,τι προέρχεται από την Ελλάδα".
Πάει ο Ρώσος στο ράφι βλέπει κάτι καινούριο πχ προτηγανισμένα κροκοδειλάκια, αποφασίζει να τα δοκιμάσει (επειδή επί κομμουνισμού απαγορεύονταν) και μάλιστα μεταξύ της συσκευασίας που γράφει "Κροκοδειλάκια Αμβέρσας" και "Κροκοδειλάκια Ιεράπετρας" επιλέγει τα ελληνικά! Και το ρεπορτάζ συνεχίζει...
Η ελληνορωσική επιχείρηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και δημιούργησε ένα blog, το "ημερολόγιο της εξαγωγής του φραπέ στη Ρωσία" (www.Frappe-in-Russia.blogspot.com), που μέσα σε μόλις δυο εβδομάδες ύπαρξής του, προσέλκυσε περί τους 500 αναγνώστες!
Απίστευτο; 500 αναγνώστες σε 15 ημέρες! Πάνω από 30 αναγνώστες την ημέρα! Είναι το frappe-in-russia το νέο Twitter; Είναι το νέο φαινόμενο του Ίντερνετ; Θα δείξει...Πάντως η αλήθεια είναι ότι με 30 αναγνώστες την ημέρα στη Ρωσία των 140 εκατομμυρίων κατοίκων επιβεβαιώνεται ότι ο "φραπές" την κατακτά...
Και τι μας νοιάζουν εμάς όλα αυτά; Πρώτη φορά είναι που διαβάζουμε μπούρδες και υπερβολές; Όχι!Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλο αυτό το project απέκτησε μια τεράστια προβολή μέσω του κρατικού Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Είναι δυνατόν ο μονοπωλιακός κρατικός φορέας διανομής ειδήσεων να διανέμει ό,τι να 'ναι;
Είναι δυνατόν να διαβάζουμε στο ΑΠΕ αγιογραφίες μια ιδιωτικής επένδυσης/πρωτοβουλίας η οποία μάλιστα κινείται μέχρι στιγμής σε επίπεδο φαντασιακό; Μια εταιρία συμβούλων επικοινωνίας απέκτησε μέσω του κρατικού ΑΠΕ μια (δωρεάν) τεράστια προβολή από το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ. Το κόστος μιας ανάλογης προβολής μέσω διαφήμισης ή πληρωμένων καταχωρήσεων θα ήταν τεράστιο.
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.