Η μεταρρύθμιση των ΑΕΙ...μεταρρυθμίζεται

23.8.11

Από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, εκτίμησα ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση η οποία κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση χωρίς όμως να εντυπωσιάζει ενώ οι διατάξεις διατυπώνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να μην εφαρμοστουν εύκολα.Σήμερα, το Υπ.Παιδείας ανακοίνωσε 11 ακόμα αλλαγές καθιστώντας τη μεταρρύθμιση ακόμα λιγότερο σημαντική.

Αποδεικνύοντας το επιπόλαιο της όλης προσπάθειας, δυο μέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, αποσύρεται η διάταξη με την οποία δινόταν ένας τίτλος Μάστερ στους αποφοίτους των 5ετων σπουδών (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές σχολές) γιατί συνάντησε προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Σήμερα τα συνάντησε; Δεν υπήρξε κάποια προεργασία;

Αποσύρεται η διάταξη που ανέφερε ότι σταματάει η διανομή έντυπων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από το 2014-15 και οι...

...φοιτητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το υλικό που θα έβρισκαν μέσω Διαδικτύου. Με την νέα διάταξη το καθεστώς δεν αλλάζει, όπου υπήρχε έντυπο υλικό θα συνεχίσει να υπάρχει και όπου καθηγητές και φοιτητές χρησιμοποιούσαν υλικό μέσω Διαδικτύου θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν. Επεκτείνεται ο ορισμός τους ώστε να συμπεριλαμβάνονται εκτός των έντυπων βιβλίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία και οι ακαδημαϊκές σημειώσεις σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

Το Υπ.Παιδείας υποχωρεί δηλαδή σε ένα από τα πλέον "επίμαχα" σημεία του νέου νόμου κι έτσι το καρτέλ των εκδοτικών οίκων ακαδημαϊκών συγγραμμάτων παραμένει αλώβητο και...κρατικοδίαιτο. Τα ΑΕΙ θα ξοδέψουν τα χρήματα τους αγοράζοντας σε κάθε φοιτητή δεκάδες συγγράμματα κι όχι στη δημιουργία σύγχρονων κι οργανωμένων βιβλιοθηκών/αναγνωστηρίων.

Επίσης, στις 7μελείς επιτροπές κρίσης των διδασκόντων θα πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά μόνο ένας πανεπιστημιακός από ξένο πανεπιστήμιο. Η συμμετοχή τους στην διαδικασία θα μπορεί να γίνεται με τηλεδιάσκεψη. Πρακτικά, θα μαζεύονται 6 δικοί μας, θα καλούν κι έναν κακομοίρη μέσω Skype και θα αξιολογούν ξανά κατά το δοκούν τους εκλεκτούς.


Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τις αλλαγές τις τελευταίας στιγμής.

Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί καθώς προβλέπει 5-6 πράγματα φοβερά αυτονόητα τα οποία θα έπρεπε να έχουμε εφαρμόσει εδώ και δεκαετίας. Δεν θεωρώ όμως ότι επιχειρείται τίποτα ιδιαίτερα ριζοσπαστικό ή καινοτόμο παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της Άννας Διαμαντοπούλου να παρουσιαστεί ως Μεσσίας που σώζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Εξάλλου, μεταρρύθμιση χωρίς Καλλικράτη στα ΑΕΙ δεν γίνεται. Και το καλύτερο νομοσχέδιο του κόσμου δεν μπορεί να  προσφέρει λόγω ύπαρξης στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας ή στο ΤΕΙ Διεθνούς Εμπορίου Καστοριάς.