Μέχρι να διαμορφωθεί ένα ριζοσπαστικό μέτωπο, ελάτε να ξαναγνωριστούμε μπροστά από έναν καθρέφτη στα πλαίσια αυτής της παγκόσμιας περιδίνησης κατά την οποία η ψυχολογία του διαμορφωτή της κοινής γνώμης παράγει υπεραξίες*

23.8.11

Παραθέτω τα 4 καλύτερα αποσπάσματα της χθεσινής συνέντευξης Βενιζέλου. Το χάρισμα του να χρησιμοποιεί εκατομμύρια λέξεις για να μην πει επί της ουσίας τίποτα είναι παροιμιώδες:

1.Έχω την αίσθηση πως μέσα στην ελληνική κοινωνία, μέσα στην ελληνική πραγματική οικονομία έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και μπορεί πράγματι εις πείσμα των συνθηκών που επικρατούν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό, κοινωνικό και παραγωγικό μέτωπο στην Ελλάδα, που θα στηρίξει και θα καθοδηγήσει τις αναγκαίες αλλαγές.

2.Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι ο νέος καθρέφτης που χρειάζεται η πατρίδα μας, προκειμένου να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της. Η συζήτηση για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε στην κορύφωση αυτής της διεθνούς κρίσης, να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας, να...

...ξαναγνωριστούμε ως κοινωνία, να ξαναγνωριστούμε ως οικονομία και αγορά, να ξαναγνωριστούμε ως κράτος, γιατί όλοι μας είμαστε το κράτος και βεβαίως να ξαναγνωριστούμε ως προς τις σχέσεις κράτους και οικονομίας. 

3.Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας πολίτης που δεν βλέπει τι γίνεται στον κόσμο. Νομίζω ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες κατανοούν ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια παγκόσμια περιδίνηση και το πρόβλημα δεν το έχουν χώρες σαν την Ελλάδα, το έχουν χώρες σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σαν την Ιταλία, σαν τη Γαλλία. Άρα, πρέπει μέσα σε αυτή τη διεθνή κρίση που βρίσκεται σε παροξυσμό εμείς να είμαστε ασφαλείς, σοβαροί, ενωμένοι, υπεύθυνοι. 

4.Η οικονομική ψυχολογία, που είναι ψυχολογία του καταναλωτή, ψυχολογία του καταθέτη, ψυχολογία του επενδυτή και ψυχολογία του διαμορφωτή της κοινής γνώμης -γιατί ο ρόλος των διαμορφωτών των κοινής γνώμης είναι καθοριστικός στο ζήτημα αυτό- δεν είναι κάτι αόριστο. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, παράγει υλικό αποτέλεσμα, παράγει υπεραξίες.