«Να πληρωθούν βουλευτές και υπουργοί με ομόλογα»

19.9.11

Ακόμα μια πρόταση που εκπλήσσει κατέθεσε ο Στέφανος Μάνος με χθεσινό άρθρο του στην Καθημερινή. Παραθέτω το κύριο μέρος της:

Υπάρχει ένα ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου που λήγει στις 22 Μαρτίου 2012, σε 6 μήνες από σήμερα. Στη λήξη του, αν η Ελλάδα δεν έχει έως τότε χρεοκοπήσει, ο ιδιώτης κάτοχος του ομολόγου (οι τράπεζες έχουν δεχθεί στο πλαίσιο του PSI να το αντικαταστήσουν με νέο ομόλογο) θα εισπράξει το κεφάλαιο συν το τελευταίο κουπόνι (4,5%). Το ομόλογο αυτό που στις 22 Μαρτίου 2012 θα δώσει στον κάτοχό του 104,5 ευρώ πουλιέται σήμερα γύρω στα 55 ευρώ.

Στην αγορά έχει διαμορφωθεί, από χιλιάδες αγοραστές και πωλητές που ενεργούν εθελοντικά, μια πραγματικότητα που σας δίνει το δικαίωμα να ξοδέψετε 55 ευρώ αύριο το πρωί και να προσδοκάτε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα σας πληρώσει 104,5 ευρώ στις 22 Μαρτίου 2012.

Αν πιστεύετε τις υποσχέσεις των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου, αν πιστεύετε ότι πράγματι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, έχετε τη δυνατότητα να......διπλασιάσετε τα λεφτά σας σε 6 μήνες. Οι «αγορές» σάς κάνουν αυτό το δώρο. Αρκεί να πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όλες τις υποσχέσεις της και συνεπώς δεν θα χρεοκοπήσουμε.

Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος επένδυσαν πολιτικό κεφάλαιο σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού: Θα κόψουν ένα μισθό από τους αιρετούς πολιτικούς. Ο συμβολισμός δεν άλλαξε την τιμή του ομολόγου. Οι αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν χρεοκοπία πριν από τον Μάρτιο του 2012.
Προτείνω στους κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο:

1. Να μην περικόψουν τον ένα μήνα και να καταβάλουν, για τους επόμενους 6 μήνες, σε όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τη μηνιαία βουλευτική αποζημίωσή τους με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου λήξεως Μαρτίου 2012. Οποιος διαμαρτυρηθεί θα σημαίνει πως δεν πιστεύει στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε. Οσοι δαγκωθούν και δεχθούν αδιαμαρτύρητα να πληρώνονται με ομόλογα (όπως άλλωστε πληρώνονται διάφορες κατηγορίες πολιτών στις οποίες χρωστάει το κράτος), θα μάθουν τη σημασία των «αγορών». Θα παρακολουθούν την καθημερινή αποτίμηση του ομολόγου και θα γνωρίζουν αν πλησιάζουμε ή απομακρυνόμαστε από τη χρεοκοπία. Θα αρχίσουν να στηρίζουν ολοψύχως κάθε μέτρο εξυγίανσης της οικονομίας, μιας και η εξυγίανση της οικονομίας θα είναι συνδεδεμένη με το εισόδημά τους.

2. Να ανακοινώσουν ότι κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Ποια θα είναι η συνέπεια μιας τέτοιας ρύθμισης; Θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση γι’ αυτά τα ομόλογα. Η τιμή των ομολόγων θα ανέβει. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα είναι χαρούμενοι. Οι φορολογούμενοι θα εξοφλούν «κουρεμένες» φορολογικές υποχρεώσεις. Θα εξοφλούν υποχρεώσεις 100 ευρώ έχοντας πληρώσει λιγότερα για την αγορά του ομολόγου. Το Δημόσιο με κάθε ομόλογο που εισπράττει θα μειώνει το δημόσιο χρέος. Ολα θα λειτουργούν θαυμάσια, αρκεί να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, να περιορίσουν δραστικά τις δαπάνες και να μην χρεοκοπήσουμε.

Το ερώτημα είναι αν, ακόμη και οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, πιστεύουν στις δικές τους υποσχέσεις.

19 σχόλια:

 1. Το διάβασα το άρθρο χθες και το βρήκα ηλίθιο και εξυπνακίστικο. Ο κύριος Μάνος δηλαδή προτείνει να δανείστει το Ελληνικό κράτος με ποσοστό 50% ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ για να αποδείξει... τι ακριβώς;

  Αυτού του τύπου οι εξυπνάδες δε βοηθούν σε τίποτα τη δημόσια συζήτηση, λυπάμαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άδικα κουράζεται ο Μάνος. Θα κάνουν στάση οι βουλευτές αν πάνε να τους δώσουν ομόλογα.


  Ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος στο ΔΝΤ υπέρ της Ελλάδας

  "Η χρηματοδοτική στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα είναι δεν αρκεί. Καθίσταται ολοένα και πιο βέβαιο αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη και πιο εκτεταμένη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού εξωτερικού χρέους της. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίζεται αυτή η ανάγκη από τους Ευρωπαίους εταίρους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της υπέρβασης της κρίσης στην Ελλάδα και των επιπτώσεών της στην υπόλοιπη ευρωζώνη".

  http://www.skai.gr/news/finance/article/180587/o-vrazilianos-ekprosopos-sto-dd-uper-tis-elladas-/

  Στρος Καν: Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους
  «Η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφόσον είμαστε σε μια ένωση, θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε».

  http://www.skai.gr/news/world/article/180571/stros-kan-uper-tis-diagrafis-tou-ellinikou-hreous-/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με αυτά και με αυτά Μανο έφτασες το 0%. Απορώ πως σου δίνουν ακόμη σημασία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. λαϊκισμος του Μάνου σε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα.Δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες λαϊκίστικες προτάσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. touché κύριε Μάνο, touché!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νομίζω οι παραπάνω ανώνυμοι δεν κατάλαβαν τίποτα από την πρόταση και μάλλον από οικονομικά δεν έχουν ιδέα. Τα ομόλογα που εννοεί ο Μάνος υπάρχουν ήδη σε κυκλοφορία και λήγουν τους μήνες που αναφέρει. Την πρόταση την βρίσκω εκπληκτική, αλλά ως γνωστόν προέχει ο λαϊκισμός, η λάσπη και οι έκτακτες εισφορές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αχ ρε παιδιά, δεν φτάνει που δεν καταλαβαίνετε τίποτε, αλλά φωνάζετε κιόλας.

  @9:38 Ηλίθιο και εξυπνακίστικο γιατί; Είναι ένας τρόπος για να αναλάβουν οι αποφασίζοντες την ευθύνη των αποφάσεών τους. Put their money where their mouth is, που λένε. Το ελληνικό κράτος έχει ήδη δανειστεί με αυτούς τους όρους και, αν δεν πτωχεύσει, θα πληρώσει. Αν πτωχεύσει θα πληρώσει πολύ ακριβότερα.

  @ 9:43 Τον αποστόμωσες ρε φίλε... Το ποσοστό του Μάνου σε απασχολεί κι όχι το απόλυτο μηδέν στο οποίο βρισκόμαστε; Δεν κατάλαβες ότι στο σύμπαν της αντιύλης όπου ζει η Ελλάδα, τα ψηλά ποσοστά τα παίρνουν οι όντως δοσίλογοι;

  @9:52 Λαϊκισμός; Το αντίθετο θα έλεγα, αλλά ίσως μπορείς να εξηγήσεις τι εννοείς.

  Ο Μάνος έχει τον τρόπο του να γίνεται αντιπαθής, αλλά σπανίως λέει ανοησίες και ποτέ δεν τον έχω πετύχει να λαϊκίζει - το αντίθετο μάλλον. Για λαϊκιστές ψάξε μέσα στη Βουλή, όχι έξω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ουτε ηλιθιο, ουτε εξυπνακιστικο, ουτε λαικιστικό.. Μάλλον οι κάποιοι δεν κατάλαβαν τι ειπε ο Στ. Μανος. Απλά ζήτησε εκεί που θα ξόδευε χ ευρώ για μισθούς βουλευτών, να ξοδέψει 0,55 χ (λίγο παραπάνω απ τα μισά) και εφόσον δε χρεοκοπήσει η χώρα να εισπράξουν χ + 4,5 χ (κουπόνι) (δηλαδή λίγο παραπάνω). Με αυτό τον τρόπο συνδέει το εισόδημα των βουλευτών με την επιτυχία του στόχου που έχουν κληθεί να υπηρετούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Γιατί τόσο μένος κατά του Μάνου; Ο άνθρωπος είναι από τις σοβαρότερες φωνές που ακούγονται. Μάχιμος, ψύχραιμος και πρακτικός. Αυτά που εξαγγέλει ο Βενιζέλος σήμερα περί μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος, τα έλεγε ο Μάνος πριν μήνες. Γιατί βάζουμε στη γωνία ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ξανά το τόσο οικείο φαινόμενο με τους σχολιαστές (και γενικότερα πολύ παρατηρήσιμο στις συζητήσεις των καφενέδων): να έχει ο άλλος άποψη επι κάποιου θέματος, και ας μην καταλαβαίνει γρι από δαύτο. (βλ. @9.38 πμ) Τι συζήτηση να γίνει και με ποιους όρους με τέτοιους ανθρώπους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τα λεγομενα του Μανου δειχνουν οτι δεν υπαρχει ουτε 1% πιθανοτητα να αποφυγουμε την χρεωκοπια. Μακαρι να σημαινει ενα ωραιο (60%) κουρεμα και παραμονη στο ευρω και οχι αλβανοποιηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πολύ σωστά.
  Και όχι μόνο των εν ενεργεία,αλλά και των συνταξιούχων.
  Των βασικών υπεύθυνων γι αυτή την κατάντια δηλαδή.
  skorpios

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ευφυέστατο. Ας αναλάβουν κι αυτοί ένα κάποιο ρίσκο για να μας πείσουν και για το υπεράνω των προθέσεών τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Από τους ελάχιστους σοβαρούς...άλλα που να καταλάβει ο μέσος νουδουπασόκος κάφρος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Για μία ακόμη φορά με τα σχόλια αποδεικνύεται το προφανές: ο έλληνας δεν ακούει, είναι οπαδός...

  Μιλάει ο Μάνος, λάθος μιλάει. Μιλάει ο αρχηγός μας, ε ρε μεγάλε αρχηγέ... Μας απογοητευει ο αρχηγός, α ρε αληταρά...

  Όσο για την ουσία του επιχειρηματος μου θυμίζει ένα κλασσικό ερώτημα παγίδα των επενδυτών κινδύνου (venture capitals) σε κάποιος που ζητάει λεφτά για μία ερευνητική του ιδέα: Εγώ βάζω 500.000 € στην ιδέα σου, εσύ βάζεις 5.000 από τις προσωπικές σου οικονομίες; Σκεφτείτε το...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Τυπικές επικοινωνιακές και πυροτεχνηματικές παπαρδέλλες του Μάνου(κάτι σαν τα Lego του). Τόγραψα κι αλλού αλλά ας το επαναλάβω κι εδώ: δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να στείλεις κατευθείαν τον μπατίρη πολιτικό-όσο μπορεί να εννοηθεί κάτι τέτοιο- στο ταμείο του ελεήμονα και καλά χρηματοδότη του. Αλλά έτσι είναι: οι φραγκάτοι πολιτικοί μπορούν να είναι φειδωλοί με όλους τους άλλους αλλά ποτέ με το δικό τους χρήμα που δεν εννοούν να το μοιραστούν με κανένα. Ο ανελέητος αυτός φανφαρόνος τάχε όλα: την σκανδαλιστική εύνοια των μίντια, μεγάλη περιουσία(με ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ προεκλογικές καμπάνιες!), καλές διασυνδέσεις-ακόμη και με τους ίδιους τους Γλύξμπουργκ, αφού η οικογένεια του είναι η μόνη που συγγένεψε με το εγκάθετο ξενόφερτο μοναρχικό σκυλολόι. Κι όμως ο ανθρωποδιωκτισμός του δεν τού φτούρισε το νεοφιλεύθερο ζοφερό όραμα. Εδώ δεν κατάφερε να διοικήσει την Αλατίνη, την μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση, που την έσπρωξε στα βράχια και τελικά την πούλησε! Ήθελε και θέλει να μας σώσει όταν την ίδια την κληρονομιά του δεν διαχειρίστηκε σωστά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μόνο στη Ελλάδα. Στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της. Σε μια στιγμή όπου πολιτικοί, δημόσιοι λειτουργοί, εκπαιδευτικοί και απλοί πολίτες, μέσα ενημέρωσης κλπ θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους για το πως φτάσαμε ώς εδώ απορώ πως μπορεί να αυτοϊκανοποιούνται μερικοί, βρίζοντας τους πολιτικούς που τώρα και 30 χρόνια επιμένουν να μην είναι αρεστοί λέγοντας ευθαρσώς την αλήθεια. Σε αντίθεση μάλιστα με όλους αυτούς τους λαϊκιστές της αριστερας και της δεξιάς που επιμένουν να μας φλόμώνουν με αυταπάτες και ψέμματα. Τα ψέμματα όμως, φίλοι μου, έχουν τελειώσει εδώ και πολύ και όσο νωρίτερα το κταταλάβουμε τόσο το καλύτερο για όλους μας. Να μου πεις εδώ δεν τόχει καταλάβει ακόμη ο Βενιζέλος που φοβάται για το πολιτικό του μέλλον και δε φοβάται το μέλλον αυτής της χώρας!!! Θα μου πεις όταν το 90% του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν εννοεί να αντιληφθεί που έχουμε φτάσει. Τότε μπορείτε να βρίζετε χωρίς τύψεις τους πολιτικούς, όπως ο Στέφανος Μάνος, που δεν είχαν ποτέ καμμιά ελπίδα πολιτικής επιβίωσης στη χώρα της απάτης και της αυταπάτης. Γιατί όχι κανένας ΣΥΝΕΠΗΣ πολιτικός, αλλά ουτε και ο τελευταίος συνδικαλιστής ή τσιράκι, δεν επιβίωσε πολιτικά στην Ελλάδα στα χρόνια στην της συνδιαλλαγής, διαφθοράς και της αναξιοκρατίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Κώστας Κουρτίδης28 Σεπτεμβρίου 2011 - 12:59 μ.μ.

  Ο Πολιτικός αυτός είναι ένας από τους λίγους (αν όχι ο μόνος) που, δεκαετίες τώρα, μας λέει ΑΛΗΘΕΙΕΣ που μας είναι ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ γιαυτό και εμείς τον λέγαμε ΓΡΑΦΙΚΟ!!! Σήμερα οι ΑΛΗΘΕΙΕΣ του έγιναν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που μας λέει 'ΞΥΠΝΗΣΤΕ ακούστε τις δυσάρεστες αλήθειες'!!! Για να ξυπνήσουμε πρέπει να καταλάβουμε, για να καταλάβουμε πρέπει να σκεφτούμε ΛΟΓΙΚΑ, να βάλουμε τη γλώσσα στο μυαλό πριν ανοίξουμε το ρημάδι και πλημμυρίσουμε τον κόσμο με ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ! Η ΛΟΓΙΚΗ λέει ότι αν δεν καταλαβαίνεις δεν μπορείς να κρίνεις άρα πριν κρίνουμε πρέπει να αναρωτηθούμε αν καταλαβαίνουμε!! Μπορούμε να τον κρίνουμε σαν Πολιτικό αλλά σαν επαγγελματία μπορούμε? Αν θεωρήσουμε ότι σαν επαγγελματίας είχε την ίδια νοοτροπία (κάτι πολύ πιθανό αν όχι σίγουρο) που έχει σαν Πολιτικός, ειλικρινής και έντιμος, καταλαβαίνουμε ότι είχε ένα σημαντικό μείον στην Ελλάδα που πρέπει να έχεις και «φίλους» για να πετύχεις, αυτό ονομάζεται ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ που σε μεγάλο βαθμό επικρατεί σε όλους τους τομείς στην χώρα μας!! Αυτοί οι «φίλοι» δεν θέλουν έντιμους φίλους γιατί δεν έχουν σκοπό να κάνουν έντιμες πράξεις! Κανένας ΛΟΓΙΚΟΣ, σε αυτήν την χώρα, δεν μπορεί να κρίνει ρεαλιστικά την επαγγελματική σταδιοδρομία οποιουδήποτε αν δεν είναι πελάτης του, συνεργάτης του, εργάτης του ή να έχει μια άμεση επαφή! Αν το κάνει δεν είναι ΛΟΓΙΚΟΣ, είναι παράλογος, ελαφρύς ή ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Αλλη μια έξυπνη πρόταση από τον Στ. Μάνο, δυστυχώς όμως κάποιοι δεν την κατάλαβαν. Κρίμα που σοβαροί και έξυπνοι άνθρωποι σαν τον Μάνο έχουν βρεθεί εκτός πολιτικής σκηνής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή