Κούρεμα και τηλέφωνο (ή το ανάποδο);

8.10.11

Το σύνολο των ξένων ΜΜΕ προεξοφλεί ότι μέσα στον Οκτώβρη θα αποφασιστεί ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικούς χρέους το οποίο και θα "προταθεί" στις αγορές ως η οριστική λύση του ελληνικού χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση ορθώς το συζητά αλλά κακώς κάποιοι βλέπουν σε αυτό το ενδεχόμενο μια προσωπική λύτρωση ή μια χρυσή ευκαιρία να αφήσουν πράγματα "για αργότερα".

Το τελευταίο κάδρο της Μεταπολίτευσης
Ένα τέτοιο κούρεμα θα απαιτήσει καταπληκτικά ψύχραιμους πολιτικούς χειρισμούς και πολιτικά ριψοκίνδυνες ατομικές ή συλλογικές πιρουέτες. Κατέγραψα ήδη πριν (εδώ) την ανησυχία που επικρατεί στη Συγγρού για...


...μια ενδεχόμενη νέα πρόταση Παπανδρέου για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Χωρίς να έχω κάποια σχετική πληροφόρηση, η εκτίμηση μου, με την ιδιότητα του ταπεινού πολιτικού παρατηρητή, είναι ότι ο Παπανδρέου θα επιδιώξει και πάλι το σχηματισμό μιας κυβέρνησης η οποία θα μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι τους κατά τη διάρκεια των μηνών που θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο το κούρεμα.

Έχω την αίσθηση ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας να ενώσουν τη δυνάμη τους με αντάλλαγμα τη διαγραφή του 50% του χρέους που οι κυβερνήσεις του δημιούργησαν τις περασμένες δεκαετίες.