Kερδίσαμε 25 μέρες. Τι θα τις κάνουμε;

10.10.11

Το ρεπορτάζ της Le Figaro
Η χθεσινή συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί κατέληξε στο ότι οι δυο ηγέτες θα πρέπει να παρουσιάσουν μια "τελική" λύση για την Ευρωζώνη πριν από τη Σύνοδο της G20 στη Νίκαια της Γαλλίας στις 3-4 Νοεμβρίου. Ενδιάμεσα, υπάρχει και η σύνοδος του Eurogroup στις 17-18 Oκτωβρίου.

Πρακτικά, η Ελλάδα έχει περίπου 20-25 μέρες στη διάθεση της να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους εταίρους της επιχειρώντας να αποτρέψει ένα κούρεμα του δημοσίου χρέους που θα φτάσει το 50-60% και θα ακολουθηθεί από μια "αδιαφορία" των Ευρωπαίων ως προς το ελληνικό πρόβλημα.

Δεν θα ήταν άσχημο να εξασφαλίσουμε ένα κούρεμα άνω του 21% που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αλλά μια Οικονομία χωρίς πρωτογενή...


...πλεονάσματα κι ένα Κράτος χωρίς αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό είσπραξης των εσόδων δεν θα αντέξει ένα κούρεμα του 50-60%.

Πώς θα ξοδέψουμε λοιπόν αυτές τις 25 ημέρες; Ψηφίζοντας νομοσχέδια και υπογράφοντας υπουργικές αποφάσεις εφαρμογής των ήδη ψηφισθέντων. Αν η κυβέρνηση κάνει το λάθος να ανακοινώσει νέα μέτρα, οι Ευρωπαίοι θα μας στείλουν εκτός ευρώ μια ώρα αρχύτερα. Έχουν κουραστεί να βλέπουν την κυβέρνηση να ξοδεύει το χρόνο που της διαθέτουν απλά ανακοινώνοντας, χωρίς να εφαρμόζει στη συνέχεια τίποτα από όλα αυτά!

Σας θυμίζω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βγει ούτε μισός υπάλληλος στην εφεδρεία, δεν έχει ανοίξει το επάγγελμα των ταξί, δεν έχει έρθει στη Βουλή η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, δεν έχουν προχωρήσει οι αποκρατικοποιήσεις και μάλλον η έκτακτη εισφορά έχει εισπραχθεί σε ποσοστό μη ικανοποιητικό. Η κυβέρνηση έχει εισπράξει όλο το πολιτικό κόστος των μέτρων που έχει ανακοινώσει ότι ΘΑ λάβει αλλά...δεν τα εφαρμόζει γιατί...φοβάται το πολιτικό κόστος.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση υποσχεθεί και πάλι κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα υλοποιήσει, θα έχουμε πετάξει στα σκουπίδια τις τελευταίες 20 ημέρες που αυτή η χώρα άνηκε στη Δύση