Bαρβιτσιώτης για Φαήλο: Δεν σχολιάζω δηλώσεις που έχουν παραληρηματικό χαρακτήρα

18.11.11

Από τη σημερινή συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο ραδιόφωνο του Ant1:


ΕΡ. Το νέο θέμα το οποίο έχει προκύψει στο εσωτερικό της παράταξής σας μετά τις δηλώσεις του στενού φίλου του κ. Σαμαρά, του κ. Κρανιδιώτη, περί νεοφιλελεύθερων στη ΝΔ, που είναι μειοψηφία και που προφανώς ευτυχώς, γιατί αποτελούν το πιο βάρβαρο – ακραίο - ολοκληρωτικό και φασιστικό πράγμα γιατί πρεσβεύουν την κοινωνική ανθρωποφαγία.

ΑΠ. Μάλιστα. Εάν έχει κάνει τέτοια δήλωση ο κ.Κρανιδιώτης δεν ξέρω, εγώ τον κ. Κρανιδιώτη ως στέλεχος της ΝΔ πάντως δεν τον γνωρίζω. Ξέρω ότι έβαλε μια φορά υποψηφιότητα για την κεντρική επιτροπή του κόμματος, και δεν εξελέγη, μάζεψε 10-12 σταυρούς, κάτι τέτοιο.

ΕΡ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν...


....εκλέγονται δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν;

ΑΠ. Όχι αλλά δεν εκφράζουν πάρα μόνο τις προσωπικές τους απόψεις.

ΕΡ. Πάντως όλη αυτή η δήλωση του κ. Κρανιδιώτη που την έκανε χθες στη ΝΕΤ, αφού μου λέτε ότι δεν την γνωρίζετε έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις ο συνάδελφός σας ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη πει ότι τέτοιου είδους δηλώσεις διχάζουν τη ΝΔ.

ΑΠ. Να σας πω κάτι για να είμαι πολύ ειλικρινής. Υπάρχουν τα θεσμικά όργανα, τα στελέχη της παράταξης, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο και θέση, είτε είναι κομματική είτε είναι πολιτική, οι οποίοι εκφράζονται, και υπάρχουν διάφοροι οι οποίοι σχολιάζουν την πολιτική πραγματικότητα. Εγώ τον κ.Κρανιδιώτη τον θυμάμαι ως υπερασπιστή διαφόρων κινημάτων, και τον θυμάμαι και ως πολιτικό στέλεχος μιας κίνησης που νομίζω δεν είχε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, αν θυμάμαι καλά του κ. Χαραλαμπίδη, κάτι τέτοιο. Τώρα ο ίδιος περιφέρεται ως στενός φίλος του Α. Σαμαρά, τι να σας πω τώρα αν αυτό αποτελεί πολιτική θέση, για μένα δεν αποτελεί πολιτική θέση. Πάντως σε κανέναν αγώνα της ΝΔ δεν τον θυμάμαι ώστε να σχολιάζει τη ΝΔ, η οποία πάντοτε υπήρξε ένα δημοκρατικό – φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό κόμμα, ανοιχτό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο τέλος πάντων, έχει προχωρήσει πολύ μπροστά. Και όποιος έχει διαβάσει με σαφήνεια την ιδρυτική διακήρυξη την οποία την θεωρώ και μνημείο πολιτικού λόγου του Κ. Καραμανλή, θα καταλάβει ότι η ΝΔ δεν είναι η συνέχεια της παλαιάς δεξιάς έτσι όπως την ξέραμε στον τόπο. Αλλά έβαλε ορισμένους στόχους οι οποίοι έχουν σχέση με τη δημοκρατία, με την ευημερία, με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και αυτούς τους στόχους από ότι φαίνεται τους υπηρετεί με συνέπεια.

ΕΡ. Υπάρχουν ποσοστά στη ΝΔ φιλελευθέρων – νεοφιλελευθέρων τα οποία μπορεί ν να εντοπιστούν από τον ένα ή από τον άλλο;

ΑΠ. Καταρχάς η ΝΔ είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα. Το να είσαι λιγο ή περισσότερο φιλελεύθερος δεν υπάρχει. Ή είσαι φιλελεύθερος ή δεν είσαι. Απλώς σε διάφορες φάσεις δίνουμε στον φιλελευθερισμό και στην έννοια του φιλελευθερισμού ή στην πολιτική πρακτική του φιλελευθερισμού διάφορες αποχρώσεις – κατευθύνσεις. Δηλαδή από τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, ο οποίος είχε εγκαθιδρυθεί από τον Κ. Καραμανλή, έχουμε πάει στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που στόχο έχει την κοινωνική συνοχή διότι αυτή πλήττεται πολύ περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο είναι εφήμερο και είναι και πολιτικά αν θέλετε έχει σχέση με την εποχή που ζούμε. Ο ριζοσπαστικός του Κ. Καραμανλή είχε σχέση με την πολιτική υφή, ότι δεν κρατιόμαστε στο παρελθόν, ανανεωνόμαστε, πηγαίνουμε μπροστά. Και εκεί που η δεξιά πάντα είχε τα σκήπτρα του αντικομουνισμού στη χώρα προχώρησε στη νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Σήμερα ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει να κάνει με το ότι πλέον το ζητούμενο είναι να διατηρήσεις την κοινωνική συνοχή άρα δεν μπορείς μόνο να υπηρετείς αν θέλετε τις αρχές της ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας ή οικονομίας αλλά πρέπει να βάζεις και να σταθμίζεις και το πώς θα προασπίσεις την κοινωνική συνοχή και τη δύσκολη συγκυρία.

ΕΡ. Εσείς έχετε εντοπίσει καμία ομάδα στο εσωτερικό της ΝΔ, η οποία πράγματι να πρεσβεύει την κοινωνική ανθρωποφαγία, έτσι όπως το αποτυπώνει ο κ. Κρανιδιώτης;

ΑΠ. Σε δηλώσεις οι οποίες έχουν και παραληρηματικό χαρακτήρα δεν μπορώ να τις σχολιάζω.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Καλύτερα...φλώρος παρά Φαήλος. Το θάρρος του Βαρβιτσιώτη αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι καλώς ή κακώς οι περισσότεροι γόνοι πολιτικών οικογενειών είναι ανώτεροι του μ.ο των βουλευτών.

Μακάρι να τολμούσαν κι άλλοι γαλάζιοι να συγκρουστούν στα ίσια με τους Φαήλους όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.