Η πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου έδειξε τις προθέσεις Παπανδρέου

15.11.11

Από το παζλ των τελευταίων ημερών μου έλειπε πάντοτε ένα κομμάτι κι έτσι δυσκολευόμουν να καταλήξω σε οριστικά συμπεράσματα για το τι ακριβώς επιδίωξε όλον αυτόν τον καιρό ο Γιώργος Παπανδρέου.

Χθες, βρήκα το κομμάτι που έψαχνα στην πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου που αναπάντεχα κατέθεσε στη χθεσινή σύσκεψη των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Δυστυχώς, ο Γιώργος Παπανδρέου όλες αυτές τις ημέρες κινήθηκε αυστηρά και μόνο με στόχο την προσωπική του επιβίωση, δείχνοντας μια πλευρά του εαυτού που προσωπικά πίστευα ότι δεν υπάρχει.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν μια...


...από τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ολοκλήρωνε στις περίφημες πρώτες 100 μέρες (εδώ).

Πράγματι, πολύ γρήγορα συστάθηκε στο Υπ.Εσωτερικών Η αρμόδια επιτροπή (Ν. Αλιβιζάτος, Θ. Διαμαντόπουλος, Σ. Δώδος, Η. Νικολακόπουλος, Λ. Παπαδοπούλου, Φ. Σπυρόπουλος), από κοινού με τους Γ. Σωτηρέλη και Θ. Χατζηπαντελη. Στις αρχές Δεκέμβρη του 2009, η πρόταση είναι σχεδόν έτοιμη. Διαβάστε ένα σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους εκείνη της εποχής εδώ.

Από τότε μέχρι και χθες, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είχε παγώσει χωρίς κανείς να εξηγήσει ποτέ το γιατί. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Γιώργος Παπανδρέου θα υποσχεθεί αρκετές φορές από το βήμα της Βουλής ότι "σύντομα φέρνουμε το νέο εκλογικό νόμο".

Χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε το όνομα του στη μακρά λίστα των τυχοδιωκτων πολιτικών που προτείνουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, λίγο πριν τις εκλογές. Το ίδιο έκανε και ο πατέρας του το 1989 οδηγώντας τη χώρα στην αστάθεια των τριων εκλογικών αναμετρήσεων.

Γιατί όμως ο Γιώργος να θέλει ένα νέο εκλογικό νόμο; Όλες οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιέχουν ένα σύστημα με πολλές μονοεδρικές και αρκετούς βουλευτές να εκλέγονται με λίστα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Γιώργος, εκτιμώντας ότι κανείς δεν θα αναλάβει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές για να διασυρθεί,θα ήθελε να φτιάξει μόνος του τα ψηφοδέλτια και θα βρεθεί την επόμενη μέρα πανίσχυρος σε επίπεδο μηχανισμών και κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η πρόταση του χθες απορρίφθηκε από τους κορυφαίους υπουργούς αλλά ο Γιώργος είναι και πάλι κερδισμένος. Αυτοί, αύριο-μεθαύριο, θα στοχοποιηθούν ως οι "κακοί" που ήθελαν τις μεγάλες εκλογικές περιφέρεις για να κάνουν κουμάντο τα ΜΜΕ.

Το γιατί για δυο χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε να προχωρήσει σε αυτό το πράγματι σημαντικό βήμα δεν θα βρει κανείς ποτέ χρόνο να μας το εξηγήσει...