Ραγκούσης εφ' όλης της ύλης

29.11.11

Η σημερινή συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση στο πρωινό του Mega είναι με διαφορά η πλέον ψύχραιμη παρουσία υπουργού των κυβερνήσεων Παπανδρέου στο δημόσιο διάλογο. Αφού πρώτα εξήγησε ότι διαφώνησε με το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, διαβάστε τι δήλωσε για τον Γιώργο Παπανδρέου:

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, μπορείτε να μας πείτε ποιοι άλλοι εκτός από εσάς πήγαν να του βγάλουν την ιδέα;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τώρα να σας πω, με καλέσατε για να κάνετε ένα ρεπορτάζ για ένα θέμα το οποίο στο τέλος-τέλος έχει τελειώσει, το θέμα λύθηκε, δημοψήφισμα δεν έγινε και να το πούμε και αυτό, έχει κι αυτό την αξία του γιατί και ο Γιώργος Παπανδρέου κάποια...


...μέρα δεν ξύπνησε και είπε τι ωραία, θα κάνω ένα δημοψήφισμα, κάποια ανάγκη τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσωτερική ανάγκη εννοείτε υπαρξιακή;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, πολιτική και πραγματική ανάγκη, η οποία νομίζω όπως τουλάχιστον μας εξήγησε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν αυτό που έβλεπε να εξελίσσεται, δηλαδή η πλήρης απονομιμοποίηση της Κυβέρνησης να συνεχίζει να υλοποιεί την πολιτική της ή τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους Ευρωπαίους εταίρους.Και αυτή ήταν η άποψή του ότι αυτή η κρίση νομιμοποίησης που είχε πια επισημοποιηθεί θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μόνο με ένα δημοψήφισμα, δηλαδή με τη συμμετοχή του πολίτη ο οποίος θα αποφάσιζε το αν πάμε στην άλφα κατάσταση ή στη βήτα, για να τα λέμε όλα δηλαδή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως η αντίφαση και ο παραλογισμός ήταν ξεκάθαρος έτσι; Όταν συμφωνείς και υπογράφεις κι αποδέχεσαι μία συμφωνία, δεν μπορείς να τη θέτεις μετά. Ας το έκανε το δημοψήφισμα πέρυσι το Μάιο.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα είναι προφανές ότι στο μυαλό του η ιδέα ενός δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο θέμα, ήταν μία ιδέα συνδεδεμένη με το ότι οι πιθανότητες να πει ο ελληνικός λαός ναι σε αυτή τη συμφωνία ήταν πάρα πολύ αυξημένες, έτσι; Δεν το έκανε για να χαθεί το δημοψήφισμα, το έκανε προφανώς γιατί πίστευε ότι θα μπορούσε να κερδηθεί και να λύσει έτσι το πρόβλημα νομιμοποίησης, το οποίο όμως δυστυχώς στην περίοδο που έγινε άνοιξε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα το οποίο δεν μπορούσε να το αντέξει η Ελλάδα άλλο πια, μια συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

Μιας και παρατηρώ ότι δεν έχει ανέβει κάπου αλλού ολόκληρη η συνέντευξη, δημοσιεύω ολόκληρο το σχετικό δελτίο τύπου:


Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σήμερα έχουμε εδώ τον κ. Ραγκούση, που δεν μπορώ να τον συνηθίσω με τον τίτλο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αναπληρωτή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Του αναπληρωτή μάλιστα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, Υπουργός αναπληρωτής.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα θες να τον τσιγκλήσεις;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι, αλλά δε μου πάει, δηλαδή Εσωτερικών, Μεταφορών, κάπως αλλιώς ήταν, κατάλαβες;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή, να το πούμε πιο απλά, όπως λένε μερικές κακές γλώσσες, γιατί έγινε κακός με πολλούς και μέσα από το ΠΑΣΟΚ, που ορθώς κατά τη γνώμη μου έγινε κακός αλλά έγινε, αλλά λέω ότι έτσι όπως πάει από πρώτος τη τάξη Υπουργός που μετά πήγε σε ένα άλλο Υπουργείο, μετά έγινε αναπληρωτής και σε λίγο θα γίνει Υφυπουργός.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά, τώρα είναι ειδική η Κυβέρνηση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα κ. Ραγκούση.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καλή σας ημέρα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πώς τα πάτε με τον κ. Αβραμόπουλο αλήθεια;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με τον Προϊστάμενό σας;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με τον Προϊστάμενο και τους άλλους Υφυπουργούς βέβαια, αλλά και με τον κ. Αβραμόπουλο;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Λοιπόν, έχετε ξεκινήσει με μεγάλα κέφια και χαίρομαι γι΄ αυτό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, θα τρελαθούμε νομίζετε; Επειδή εσείς αποτύχατε με το μνημόνιο, η Κυβέρνηση, θα τρελαθούμε εμείς;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δίνετε μια διάσταση, που τουλάχιστον σε μένα δεν υπάρχει μία προσωπική διάσταση σε όλη αυτή την περιγραφή που κάνατε. Η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας οφείλει και είναι μια καλή συνεργασία, με μοναδικό σκοπό να βγει η δουλειά σε αυτό το σημαντικό Υπουργείο, αυτό το διάστημα το οποίο θα λειτουργούμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι καλός Υπουργός ο κ. Αβραμόπουλος;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Οικονομέα, είμαστε αυτή τη στιγμή μία Πολιτική Ηγεσία ενός Υπουργείου, το οποίο πρέπει να δώσει και συνέχεια και εξέλιξη σε μία σειρά από θέματα που άπτονται της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ξέρετε ότι τα θέματα αυτά έχουν μία σαφή και πολύ συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα θέματα διαχείρισης της πολιτικής κι εγώ πιστεύω ότι πραγματικά και ο κ. Αβραμόπουλος και το σύνολο της Πολιτικής Ηγεσίας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προκειμένου αυτό το διάστημα που μας έχει εμπιστευθεί και ο Πρωθυπουργός και η Βουλή την Κυβέρνησή μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο κι ό,τι πιο ωφέλιμο μπορούμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως, μπορεί να το ρίξαμε λίγο στην πλάκα με το Δημήτρη, αλλά όλο αυτό που σας λέμε έχει μία βάση. Απόδειξη σε αυτό είναι ότι κι εσείς ο ίδιος αισθανθήκατε την ανάγκη να βγει μία ανακοίνωση, που δεν ξέρω αν βγήκε από σας ή από κύκλους σας, δεν το θυμάμαι αυτό..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Από μένα προσωπικά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Από σας, όπου σαφώς εννοούσατε ότι ναι μεν είναι υποβάθμιση, ναι μεν είναι κάτι τέτοιο, αλλά εγώ είμαι στρατιώτης και πάω εκεί που τάσσομαι. Περίπου αυτό δεν ήταν το πνεύμα; Που σημαίνει ότι υπήρχε ένα θέμα και μέσα σας και για σας.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν υπήρχε, δεν υπήρχε κανένα απολύτως θέμα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τότε γιατί βγάλατε ανακοίνωση;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Γιατί ακριβώς ήθελα να αποφύγω αυτό που πολλές φορές έχουμε συναντήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις, την δικαιολογημένα, αφού δεν υπάρχει επίσημη εκδοχή, αυθαίρετη ερμηνεία που θα μπορούσε να προκύψει είτε από μερίδα του Τύπου, είτε ακόμη και από συζητήσεις που θα έκαναν διάφοροι πολιτικοί παράγοντες.
Και ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι μιλώντας για μία Κυβέρνηση σαν την Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ουσιαστικά μιλάμε για μία Κυβέρνηση εθνικής αναγκαιότητας, όπου αλίμονο σε όποιον προτάξει θέματα ιεραρχήσεων προσωπικών ή επιλογών ή επιθυμιών.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα και τον καιρό που είχε γίνει η Κυβέρνηση Ζολώτα..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Γι΄ αυτό και είπα και ειλικρινά επιτρέψτε μου να σας το πω αυτό, το πιστεύω και το πίστευα βαθιά και εξακολουθώ να το πιστεύω, ότι με την ίδια προθυμία που δέχθηκα χωρίς συζήτηση ό,τι μου προτάθηκε από τον κ. Παπαδήμο, θα δεχόμουνα και να είμαι ως ένας από τους Βουλευτές που στηρίζουν αυτή την Κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχουν σε αυτή την Κυβέρνηση. Ειλικρινά σας το λέω.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, πάντως θυμάμαι και στην Κυβέρνηση Ζολώτα στη θέση σας Υπουργός αναπληρωτής ήταν ο κ. Παπούλιας, ο σημερινός Πρόεδρος.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι, φανταστείτε λοιπόν κ. Καμπουράκη..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο οποίος ήρθε από Υπουργός Εξωτερικών, αλλά ήταν μία ειδική Οικουμενική και τα λοιπά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτή την Κυβέρνηση την έφτιαξε ο κ. Παπαδήμος ή τα κόμματα κ. Ραγκούση;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Νομίζω μαζί.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί λένε πολλοί ότι το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου, δε σας στήριξε ακόμα και στον σχηματισμό της Κυβέρνησης, όπως στήριξε άλλους ας πούμε, είτε διεκδίκησε να μείνουν στη θέση τους, είτε να μη φύγουν. Με αυτή την έννοια το λέω, αν μεν το έκανε ο κ. Παπαδήμος από μόνος του δικαίωμά του ήταν του ανθρώπου να κάνει την Κυβέρνηση που ήθελε. Εάν την κάνανε τα κόμματα, υπάρχει ένα θέμα και εδώ. 
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ, από όσο γνωρίζω, η πρόταση σε μένα έγινε από τον κ. Παπαδήμο κι από όσο γνωρίζω η σύνθεση της Κυβέρνησης ήταν ένα προϊόν σύνθεσης της επιλογής του κ. Παπαδήμου, βεβαίως και των προτάσεων που έκαναν τα ίδια τα κόμματα.
Αλλά έχει νομίζω ιδιαίτερη σημασία να μείνω λίγο σε αυτό που είπε ο κ. Καμπουράκης προηγουμένως, ο οποίος θύμισε την περίπτωση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας και θα σας θυμίσω και μια άλλη περίπτωση του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού του κ. Παπανδρέου, που κι εκείνος από Υπουργός Παιδείας αρκετά χρόνια μετά, με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, πήγε ως αναπληρωτής Υπουργός στο Εξωτερικών αρχικά.
Λοιπόν φανταστείτε, αυτό ήθελα να πω, εγώ μάλιστα όταν αποφάσιζα να αποδεχτώ την οποιαδήποτε πρόταση, ειδικά την περίπτωση του κ. Παπούλια δεν τη θυμόμουνα για να είμαι ειλικρινής, θυμόμουνα την περίπτωση του κ. Παπανδρέου. Φανταστείτε λοιπόν τώρα μια νέα γενιά πολιτικών, που είμαστε εμείς, να δείχναμε ένα άλλο πολιτικό πολιτισμό, ένα άλλο πρότυπο αντίληψης στα πράγματα τελείως διαφορετικό από αυτό που είχε δείξει εκείνη την ιδιαίτερη και δύσκολη περίσταση, όπως ήταν η περίσταση που οδήγησε στην Οικουμενική του Ζολώτα, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δηλαδή, φανταστείτε να λέγανε ότι ο Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε να πάει αναπληρωτής στο Άμυνας μετά από υπουργία αρκετών ετών στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο Ραγκούσης αρνήθηκε διότι θεωρούσε ότι για τον εαυτό του μόνο μία θέση Υπουργού του άξιζε και ούτω καθεξής.
Θα ήταν νομίζω ένα στίγμα και για μένα προσωπικά, αλλά και γενικότερα για όλους εμάς που οφείλουμε, όχι απλώς που θέλουμε, αλλά οφείλουμε κιόλας να διαμορφώσουμε έναν νέο πολιτικό πολιτισμό στην πολιτική ζωή του τόπου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα εσείς, επί τη ευκαιρία, τη βλέπετε την Κυβέρνηση αυτή να λήγει σύντομα; Διότι αρχίζουν και δημιουργούνται διάφορες κουβέντες ας πούμε ότι είπαμε 19 Φλεβάρη, θα πούμε 19 Μάρτη και μετά κατά τον Ιούνη τις βλέπω τις εκλογές.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και υπάρχει και μία αίσθηση, ότι αν η τρόικα νομίζει ότι την εξυπηρετεί καλύτερα η ύπαρξη αυτής της Κυβέρνησης, θα δώσει μία εντολή και θα πει "καθυστερήστε το".
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Νομίζω ότι απάντηση σε αυτό το ερώτημα που έρχεται και επανέρχεται διαρκώς και καθημερινά θα μπορούσε κάλλιστα να δοθεί μια κι έξω, όχι μόνο τώρα σε σας που απαντώ εγώ, αλλά νομίζω και στη δημόσια συζήτηση. Η περίφημη ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, ως η καταλληλότερη ημερομηνία, πως προέκυψε;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Από τη συνάντηση των Οικονομικών.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Από τη συνάντηση των Οικονομικών, αλλά ας παρακολουθήσουμε λίγο το σκεπτικό για να δώσουμε μια κι έξω απάντηση στο ερώτημα που μου κάνατε.
Προέκυψε ως -ας το πω έτσι- ένα χρονοδιάγραμμα, ένας υπολογισμός του χρόνου και των εξελίξεων που θα έχουμε το επόμενο διάστημα, με ποιο στόχο; Τη διασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ, διαμέσου της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για το PSI, το περίφημο εθελοντικό κούρεμα, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Όταν τα βάλανε κάτω λοιπόν είπαν ότι αυτά κατά πάσα πιθανότητα πότε τελειώνουν; Τελειώνουν τέλη Γενάρη, άρα προς τις 19 Φλεβάρη μπορούμε να κάνουμε εκλογές. Με βάση αυτό το σκεπτικό, το 19 Φλεβάρη αν θα μετακινηθεί γι΄ αυτό το λόγο θα μετακινηθεί, γιατί θα μετακινηθούν οι χρονικές..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για να τελειώσουν τη δουλειά.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ακριβώς, οι χρονικές προθεσμίες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως από την άλλη δυσκολεύομαι να φανταστώ πως μπορεί να έχουμε προεκλογική περίοδο εδώ και ταυτοχρόνως να γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα δεν μπορεί, αυτό σας εξηγώ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα εάν μιλάτε..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Άρα όπως τα κόμματα είπαν κατ΄ αρχάς το 19 Φεβρουαρίου, θα πουν αν χρειαστεί το 19 Μαρτίου λέω για παράδειγμα, γιατί με βάση το πώς θα πηγαίνει η εξέλιξη στο PSI και στη νέα δανειακή σύμβαση θα προκύπτει αυτή η ημερομηνία ως μία ημερομηνία η οποία μπορεί πράγματι να επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αλλά σε αυτό το σημείο εγώ θέλω να πω ότι υπάρχει και μία άλλη διάσταση, την οποία καλό είναι να μην την ξεχνάμε. Έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα, ειδικά το πολιτικό προσωπικό, σε αυτές τις ημέρες της βαθύτατης κρίσης αξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους Πολιτικούς, κάποια στιγμή αυτά που λέει να τα τηρεί.
Άρα εγώ θα ήθελα να βγάλουμε από το μυαλό μας το ενδεχόμενο να μη γίνουν εκλογές. Δηλαδή από τη στιγμή που είπαν..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί κ. Υπουργέ είναι μόνο στο χέρι μας το πότε θα γίνουν εκλογές;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και βέβαια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εδώ υπάρχει μία αίσθηση ότι μας αναγκάζουν, μας πειθαναγκάζουν να κάνουμε ότι γουστάρουν κι ότι θέλουν οι απέξω. Είδαμε, το τελευταίο παράδειγμα είναι το θέμα του δημοψηφίσματος και της έμπνευσης που είχε η Κυβέρνησή σας, η οποία έμπνευση οδήγησε και σε όλα αυτά που οδήγησε, έτσι;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και η υπογραφή Γιώργο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι. Είναι στο χέρι μας λοιπόν;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κοιτάξτε, όπως θυμάστε και νομίζω είναι καταγεγραμμένο ως γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα δημοσίως, ούτε μπορούσαν ούτε είπαν παραδείγματος χάρη μην κάνετε δημοψήφισμα.
Βεβαίως υπήρξε μια βίαιη αντίδραση κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς από πλευράς τους, διότι θεώρησαν ότι αιφνιδιάζονται από μία απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την οποία δεν είχαν προετοιμαστεί και πίστευαν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή στις 26 Οκτωβρίου είχε δοθεί μια λύση πολύ θετική για την Ελλάδα κι άρα αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να τρέξει γρήγορα η υλοποίησή της.
Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτή την απόφαση των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή την Κυβέρνηση και πράγματι να πάει σε εκλογές, όταν όμως ολοκληρωθεί η δουλειά όπως είπατε κι εσείς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς για την ιστορία τι θέση είχατε για το δημοψήφισμα; Διότι υπάρχουν πολλοί που το υποστηρίζουν ακόμα, άλλοι λένε κάνατε λάθος..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Παπανδρέου συνέχεια, όπου πάει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς τι θέση είχατε;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κι είχε καταγραφεί από το ρεπορτάζ, ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε η σκληρότερη αντίδραση, η πιο άγρια, ήταν του κ. Ραγκούση, μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Απάντησαν όμως συνάδελφοί του, του κ. Ραγκούση..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ότι ήταν ομόφωνη.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση. Τι συνέβη ακριβώς για την ιστορία;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κοιτάξτε, ομόφωνη είναι η απόφαση όλων μας στο θέμα της αρχής και της διαδικασίας, γενικά για ένα δημοψήφισμα, που μπορεί ως ένα εργαλείο για τη λήψη μιας σημαντικής απόφασης στον τόπο, να χρησιμοποιήσει κανείς.
Εκεί που πράγματι υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ήταν στο αν έπρεπε και μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα, για τη δανειακή σύμβαση τη δεδομένη χρονική στιγμή κι εκεί είναι αλήθεια ότι υπήρξαν διαφορετικές απόψεις για ένα θέμα που όμως εν πάση περιπτώσει τελείωσε, δημοψήφισμα δεν πραγματοποιήθηκε, που νομίζω ότι αυτό ήταν τελικά η σωστή απόφαση.
Και αυτό που προκλήθηκε προσωρινά νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου σαν πληγή να επουλωθεί, δηλαδή όλη αυτή η αναστάτωση με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, πράγμα που όμως προϋποθέτει το ταχύτερο δυνατόν να τελειώσουμε, που εντάξει, η έκτη δόση από ότι φαίνεται τελειώνει, η ψήφιση προϋπολογισμού, η νέα δανειακή σύμβαση για τα επόμενα τρία χρόνια και η πραγματοποίηση του PSI.
Αυτά ξέρετε και επιτρέψτε μου να σας το πω σε αυτό το σημείο, παρότι δεν προκύπτει από δική σας ερώτηση, αν σήμερα με ρωτούσατε πριν έρθω να μιλήσουμε λίγο μαζί τι είναι αυτό το οποίο έχω σκεφτεί ότι είναι το σημαντικότερο που εγώ θα ήθελα να συζητήσουμε, είναι το βασικό και πολύ κρίσιμο θέμα, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η αφετηρία όλων των δεινών που συνεχίζει να δει ο ελληνικός λαός και οι Έλληνες πολίτες, είναι αυτή η ανυπόφορη πια, η καταστροφική -χωρίς δισταγμό καταστροφική τη χαρακτηρίζω- αβεβαιότητα πριν από την 26η Οκτωβρίου «θα χρεοκοπήσουμε, δε θα χρεοκοπήσουμε», μετά την 26η Οκτωβρίου «θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Ευρωζώνη». Είναι η αιτία όλων των κακών.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κι αυτό δεν το αντέχει ο ελληνικός λαός.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι η αιτία όλων των κακών.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά όμως στο εσωτερικό η κατάσταση οφείλεται εν πολλοίς σε αυτά που γίνανε εδώ.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Συμφωνώ μαζί σας κ. Καμπουράκη, συμφωνώ έως απόλυτα μαζί σας και παρακαλώ πολύ να το συζητήσουμε και όχι μόνο σήμερα. Και βεβαίως θα είναι μία συζήτηση, γιατί ξέρετε ότι είναι μία πολύ ωφέλιμη συζήτηση, γιατί εάν δεν καταλάβουμε τις αιτίες αυτού του προβλήματος δε θα πορευθούμε ως κοινωνία κι εμείς ως πολιτικό σύστημα στη σωστή κατεύθυνση το επόμενο διάστημα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αλλά για να πάμε σε αυτό που είναι πολύ σημαντικό όπως κι εσείς λέτε, να σας θυμίσω ότι σας ρώτησα ποια ήταν η θέση σας για το δημοψήφισμα. Θέλετε να μας πείτε ή δε θέλετε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα σας είπα ότι ήμουνα..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, δε μου είπατε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Με συγχωρείτε, νόμιζα ότι το είπατε με έναν τρόπο σα να το θεωρείτε δεδομένο. Έχει καταγραφεί πράγματι ότι η θέση μου ήταν αρνητική για την πραγματοποίηση τώρα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, παρότι είμαι κι εγώ από αυτούς που πιστεύουν ότι το δημοψήφισμα ως θεσμός είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να εισαχθεί στην ελληνική κοινωνία αλλά και γενικότερα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γενικώς εντάξει, άλλο είναι αυτό.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αλλά ένα δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, ένα δημοψήφισμα το οποίο στο τέλος-τέλος θα κατέληγε -για σκεφτείτε το- 4 Δεκεμβρίου να γίνει με το πιστόλι στον κρόταφο του πολίτη που συμμετέχει σε αυτό «ψηφίζεις παίρνουμε την έκτη δόση, δεν ψηφίζεις δεν παίρνουμε την έκτη δόση, άρα καταρρέουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, δεν παίρνεις σύνταξη, δεν υπάρχουν μισθοί, δεν υπάρχει Αστυνομία και λοιπά».
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποιος του έβαλε την ιδέα του Παπανδρέου;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω και δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν ξέρω.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ξέρω ΄γω, κάποιος πρέπει, μόνος του το σκέφτηκε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επαναλαμβάνω το δεν μπορώ να σας πω σημαίνει ότι δεν ξέρω κι αυτό που ξέρω..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, μπορείτε να μας πείτε ποιοι άλλοι εκτός από εσάς πήγαν να του βγάλουν την ιδέα;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τώρα να σας πω, με καλέσατε για να κάνετε ένα ρεπορτάζ για ένα θέμα το οποίο στο τέλος-τέλος έχει τελειώσει, το θέμα λύθηκε, δημοψήφισμα δεν έγινε και να το πούμε και αυτό, έχει κι αυτό την αξία του γιατί και ο Γιώργος Παπανδρέου κάποια μέρα δεν ξύπνησε και είπε τι ωραία, θα κάνω ένα δημοψήφισμα, κάποια ανάγκη τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσωτερική ανάγκη εννοείτε υπαρξιακή;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, πολιτική και πραγματική ανάγκη, η οποία νομίζω όπως τουλάχιστον μας εξήγησε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν αυτό που έβλεπε να εξελίσσεται, δηλαδή η πλήρης απονομιμοποίηση της Κυβέρνησης να συνεχίζει να υλοποιεί την πολιτική της ή τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Και αυτή ήταν η άποψή του ότι αυτή η κρίση νομιμοποίησης που είχε πια επισημοποιηθεί θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μόνο με ένα δημοψήφισμα, δηλαδή με τη συμμετοχή του πολίτη ο οποίος θα αποφάσιζε το αν πάμε στην άλφα κατάσταση ή στη βήτα, για να τα λέμε όλα δηλαδή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως η αντίφαση και ο παραλογισμός ήταν ξεκάθαρος έτσι; Όταν συμφωνείς και υπογράφεις κι αποδέχεσαι μία συμφωνία, δεν μπορείς να τη θέτεις μετά. Ας το έκανε το δημοψήφισμα πέρυσι το Μάιο.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα είναι προφανές ότι στο μυαλό του η ιδέα ενός δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο θέμα, ήταν μία ιδέα συνδεδεμένη με το ότι οι πιθανότητες να πει ο ελληνικός λαός ναι σε αυτή τη συμφωνία ήταν πάρα πολύ αυξημένες, έτσι;
Δεν το έκανε για να χαθεί το δημοψήφισμα, το έκανε προφανώς γιατί πίστευε ότι θα μπορούσε να κερδηθεί και να λύσει έτσι το πρόβλημα νομιμοποίησης, το οποίο όμως δυστυχώς στην περίοδο που έγινε άνοιξε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα το οποίο δεν μπορούσε να το αντέξει η Ελλάδα άλλο πια, μια συμμετοχή στην Ευρωζώνη.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Ραγκούση, για να πάμε σε αυτό που ρωτήθηκε, που είναι το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου, επειδή υπήρξατε μέλος μιας Κυβέρνησης, κορυφαίο μάλιστα στέλεχος επί δύο χρόνια, μιας Κυβέρνησης που έγραψε τη δική της ιστορία -καλή κακή θα κριθεί στο μέλλον- είπε εχθές ο κ. Παπανδρέου ότι κάνατε λάθη, ότι δεν εφαρμόσατε το μνημόνιο, μίλησε για λάθη. Υπάρχει κάποιο λάθος το οποίο έχετε αποδεχθεί, που έχετε προσπαθήσει να το διορθώσετε; Ως Κυβέρνηση λέω, τι κάνατε δηλαδή, πως εφαρμόσατε αυτό το μνημόνιο;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κατ΄ αρχάς ως Κυβέρνηση, θα σας μιλήσω ειλικρινά και θα σας πω ότι δεν έχουμε μία άποψη στο θέμα αυτό, είτε ως πρώην Κυβέρνηση, είτε ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρώην ή σημερινοί Υπουργοί. Δεν έχουμε μία άποψη, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κι εγώ μπορώ να σας πω τη δική μου.
Η δική μου άποψη είναι ότι έπαιξε μοιραίο ρόλο, μοιραίο ρόλο πραγματικά, η λογική της καθυστέρησης της παλινωδίας, η λογική που μας ερχόταν δυστυχώς από τη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης του ότι μπορώ άλλα να λέω, άλλα να εννοώ και στο τέλος άλλα να κάνω. Ότι μπορώ άλλα να υπογράφω με τους ξένους εταίρους, στους οποίους απευθύνομαι σε μια λογική "σώστε μας διότι δε μας δανείζουν πια οι αγορές" και άλλα να έρχομαι στην Ελλάδα και να προσπαθώ ή να επιχειρώ στην πραγματικότητα να εφαρμόσω.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό το έκανε κανείς από αδυναμία ή από πεποίθηση, από κουτοπονηριά ας πούμε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ νομίζω ότι υπάρχει κι ένα ζήτημα αντίληψης..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να τα λέμε ανοιχτά δηλαδή, γιατί αλλιώς όπως είπατε κι εσείς δεν πρόκειται..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα ανοιχτά μιλάμε, υπάρχει κι ένα θέμα αντίληψης, που ισχύει, πώς να σας το πω, ίσως προέρχεται κι από την πατρίδα του κ. Καμπουράκη, ισχύει κι εγώ το είδα μπροστά μου αυτά τα δύο χρόνια, το «όπου κοπελομάθει, δε γεροντοξεχνάει», δεν ξέρω αν το λέτε στην Κρήτη..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: «Όπου κοπελομάθει, δε γεροντοξεχνάει».
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όπου μάθεις ως παιδί δε γεροντοξεχνάς.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Λοιπόν εκεί που έχεις μάθει τριάντα χρόνια και με μία μέθοδο με μία αντίληψη να κυβερνάς αποδείχθηκε, κι εγώ το έζησα μπροστά μου, ότι σου προκύπτει σχεδόν αβίαστα την ώρα που έρχεται κάθε στιγμή να πάρεις κάποιες κρίσιμες αποφάσεις. Υπήρχε όμως κι ένα θέμα αποφασιστικότητας, γιατί είναι αλήθεια ότι πολλά από τα μέτρα τα οποία εμείς νομολογήσαμε κι έπρεπε αλλαγές να πραγματοποιήσουμε, θέλανε μία ισχυρή δόση βουλησιαρχίας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι αλλά κ. Ραγκούση δυο λεπτά διότι εσείς εδώ, ας πούμε αν αυτό το παράδειγμα που βάζετε τώρα το βάλουμε στην πράξη στην εφαρμογή της πολιτικής, φωτογραφίζετε ακριβώς την περίπτωση ας πούμε της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πολλές, πολλές, δεν είναι μία.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για παράδειγμα, ως παράδειγμα το λέω.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι όμως και αυτό.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι και αυτό και δεν είναι μόνο για την Κυβέρνηση και για να σας το επεκτείνω..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιος πέτυχε περισσότερα; Ο Ρέππας ας πούμε που είχε αυτή τη λογική ότι να το μπαλαμουτιάσουμε, να το φέρουμε από δω, να το γυρίσουμε από εκεί, που θα το πέρναγε, ή εσείς που κάνατε μία μετωπική κι έγινε της κακομοίρας;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μισό λεπτό κ. Καμπουράκη, μισό λεπτό. Η λογική που εγώ αναπτύσσω δε θα μας βοηθήσει ούτε να την παρακολουθήσουμε, ούτε να δούμε τα δυνατά της και τα αδύναμα σημεία, αν πάμε να την προσωποποιήσουμε και μάλιστα σε ένα ειδικό θέμα. Και μάλιστα σε μία αποστροφή που μόλις πρόλαβα να πω, ήθελα να επεκτείνω το ζήτημα αυτό όχι μόνο μέσα στην Κυβέρνηση, αλλά και μέσα στη Βουλή. Και δε θέλω να φέρνω αυτή τη στιγμή αρνητικά παραδείγματα, θέλω να σας φέρνω θετικά παραδείγματα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για να δούμε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Να σας πω ένα παράδειγμα, εγώ φέρω βαρέως και είχα την ευκαιρία να το πω σε μία συνεδρίαση ενός κυβερνητικού οργάνου, το ότι μετά από δύο χρόνια δεν έχουμε ακόμη προχωρήσει στην εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή διαπιστωμένα οι υπηρεσίες του κράτους του Υπουργείου Οικονομικών να γνωρίζουν ότι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ χάνει το Ελληνικό Κράτος από τη φοροδιαφυγή που στήνεται, όλο αυτό το παραμάγαζο η μαύρη αγορά γύρω από αυτή τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και ούτω καθεξής.
Και αυτό ξέρετε γιατί; Γιατί υπήρξε μία λογική, μία σταθερή και σθεναρή αντίσταση ότι τι θα κάνουμε με τους πράγματι αναξιοπαθούντες κυρίως της Βορείου Ελλάδος, που είναι χιλιάδες οικογένειες οι οποίες ξαφνικά αν αυξήσουμε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης δε θα αντέξουν.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα αυξηθούν πάρα πολύ τα έξοδά τους.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δε θα αντέξουν και μπορεί να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε κοινωνικά προβλήματα.
Αντί λοιπόν άμεσα να βρεθεί μία λύση ανταποδοτική σε αυτές τις οικογένειες, που πράγματι θα συναντήσουν ένα πρόβλημα αν εξισωθεί ο φόρος στα δύο πετρέλαια, εμείς πήγαμε σε μία πολιτική που λέει δεν το εξισώνουμε ακόμη και σήμερα κι αυτός ο χειμώνας θα περάσει χωρίς να υπάρχει αυτή η εξίσωση και για τρίτη χρονιά να χάνει περίπου όπως έχει υπολογιστεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ από αυτή τη φοροδιαφυγή μπροστά στα μάτια μας, ένα Υπουργείο.
Που την ίδια στιγμή που τα χάνει αυτά τα χρήματα έρχεται κάθε τόσο ή ερχόταν κάθε τόσο και μπορεί και να ξαναέρθει κάθε τόσο σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο και λέει οι Γερμανοί ανακίνησαν plan-b, δε βγαίνουν τα νούμερα, έχουμε πρόβλημα με την ύφεση, πρέπει να πάρουμε τα επόμενα μέτρα, αλλιώς βγαίνουμε από το ευρώ, αλλιώς χρεοκοπούμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μπορούσαν ή δε θέλανε γι΄ αυτό το παράδειγμα που είπατε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό σας είπα είναι μεικτό, η απάντηση σε αυτό που λέτε. Γι΄ αυτό σας είπα προηγουμένως ότι είναι και το «όπου κοπελομάθει, δε γεροντοξεχνάει», είναι και η έλλειψη ή αδυναμία αποφασιστικότητας.
Επίσης να σας πω ότι υπάρχουν θετικά παραδείγματα και σε σας θα ζητήσω συγνώμη που το αντλώ από τον δικό μου τομέα ευθύνης και για να μην παρεξηγηθώ υπάρχουν πολλές τέτοιες ριζικές αλλαγές που έγιναν πραγματικά και βοήθησαν τον τόπο να έχει ήδη αποτελέσματα, ήταν η περίπτωση με τον «Καλλικράτη», όπου ο «Καλλικράτης» άλλαξε τελείως το τοπίο στην Αυτοδιοίκηση χωρίς να το ζητήσει η τρόικα, καταργήθηκαν 700 Δήμοι, 4 χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις.
Και το τελικό αποτέλεσμα; Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός το 2010 έγραφε 550 εκατομμύρια έλλειμμα στην Αυτοδιοίκηση, ο κρατικός προϋπολογισμός μετά τον «Καλλικράτη» το 2011 έγραψε 35 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα και το 2012 στο σχέδιο που έχει κατατεθεί τώρα στη Βουλή έχει εγγράψει πλεόνασμα 135 εκατομμυρίων.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι λογιστικά όλα αυτά κ. Ραγκούση.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι δεν είναι καθόλου λογιστικά. Κύριε Καμπουράκη, είδατε τώρα τι κάνετε; Τώρα είναι μία πραγματική αλλαγή..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι αλλά άμα έχετε κάνει περικοπές, αν έχετε κόψει επιχορηγήσεις, αν, αν, αν, θα κάνετε πλεόνασμα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, καταργηθήκανε λειτουργικά έξοδα πολλά, αυτό είναι αλήθεια.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι λογιστικό αυτό, όταν καταργούνται 4 χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις ή 700..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως θα μπορούσε κανείς να σας θυμίσει και να σας πει ότι την είδαμε την αποφασιστικότητά σας και για το θέμα των ταξιτζήδων. Δε βγήκε τίποτα. Αντίθετα, αναστατώθηκε όλη η χώρα όλο το καλοκαίρι, τα βάλανε όλοι μαζί σας, όλοι οι Υπουργοί οι υπόλοιποι και μείνατε και μόνος σας ως ένα σημείο σε αυτό.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν είναι ακριβές αυτό αλλά..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και το αποτέλεσμα ποιο είναι;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μισό λεπτό, το αποτέλεσμα όπως ξέρετε πολύ καλά..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Από ότι βλέπω μάλλον πάνε να αποδομήσουν την πολιτική σας.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μισό λεπτό τώρα ένα-ένα γιατί είναι η δεύτερη φορά που το λέει ο κ. Καμπουράκης. Κατ΄ αρχήν το άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν είναι μια προσωπική πολιτική κι εδώ ξεκινάμε από λάθος βάση. Δηλαδή αν πούμε ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων είναι μία προσωπική πολιτική και είναι μια εμμονή του Ραγκούση αυτό είναι..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα τι σας πείραζε εσάς να αναγνωρίσετε τα πληθυσμιακά κριτήρια; αφού ήταν λογικό.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Οικονομέα, έχω πει κατ΄ επανάληψη -δεν τα έχουμε συζητήσει αυτά μαζί- ότι άνοιγμα των επαγγελμάτων με πληθυσμιακά κριτήρια από τα οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα να μη βγει ούτε μία επιπλέον άδεια, αυτό ισοδυναμεί με παραμονή και διατήρηση του καθεστώτος του κλειστού επαγγέλματος, μην κοροϊδεύουμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να γεμίσει η Αθήνα με 30 χιλιάδες ταξί, δε γίνεται αυτό.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Οικονομέα, εγώ τουλάχιστον δεν είμαι διατεθειμένος να κοροϊδεύω και να συνεχίζω τα παλιά της συχωρεμένης της μεταπολίτευσης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπήρξε μία αίσθηση ότι είσαστε λίγο ξεροκέφαλος και το θέμα το πήρατε προσωπικά πεισματικά.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι τώρα κ. Οικονομέα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μπορεί να ήταν όλοι παράλογοι κι εσείς να ήσαστε ο λογικός μόνο.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κατ΄ αρχήν εάν ήταν έτσι όπως το λέτε -με προκαλείτε και με προβοκάρετε και καλά κάνετε- δε θα είχε δύο φορές το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο το οποίο εισηγήθηκα, δύο φορές σε πρώτη και σε δεύτερη φάση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά εντάξει..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι καλά εντάξει, μα με συγχωρείτε, παραδεχτείτε κάτι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι αλλά δύο χρόνια το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει κι άλλα πράγματα που καταδικάστηκαν τώρα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι κάνετε λάθος κ. Οικονομέα, κάνετε λάθος. Σας παρακαλώ, κάνετε λάθος. Δύο φορές σε πρώτη ανάγνωση και σε δεύτερη ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο, το οποίο ήταν έτοιμο και πιστεύω ότι..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και έγινε κ. Ραγκούση, υλοποιήθηκε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αφήστε με σας παρακαλώ να ολοκληρώσω. Είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο γραπτώς οι εταίροι έχουν πιστοποιήσει τη σύμφωνη γνώμη τους ότι πρόκειται για πραγματικό άνοιγμα επαγγέλματος, τέτοιο άνοιγμα επαγγέλματος που δε θα επιτρέψει άλλη φορά στην κα Μέρκελ να δίνει συνέντευξη σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης και διεθνώς να διασύρει την Ελλάδα λέγοντας ότι "κοιτάξτε να δείτε, οι Έλληνες συνεχίζουν και μας κοροϊδεύουν, λένε ότι θα ανοίξουν"..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, επειδή είπε μία βλακεία δε σημαίνει ότι είναι και επιχείρημα αυτό. Και στη δική της τη χώρα ισχύουν πληθυσμιακά κριτήρια λέω εγώ τον αντίλογο. Σας απογοητεύω; Γιατί σταματάτε να μιλάτε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ξέρετε γιατί; Γιατί έχετε την άποψη κ. Οικονομέα ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια είναι κάτι..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μου φαίνεται πολύ λογικό.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, δεν το ξέρετε το θέμα. Πληθυσμιακό κριτήριο είναι να πούμε ένα ταξί στην Ελλάδα; Είναι πληθυσμιακό κριτήριο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πληθυσμιακό κριτήριο είναι να πούμε ότι η Αθήνα θα έχει..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Λοιπόν είναι πληθυσμιακό κριτήριο σας παρακαλώ να πούμε κάθε κάτοικος δικαιούται μια άδεια; Ποια πληθυσμιακά κριτήρια λέτε εσείς να βάλουμε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ λέω ότι δεν μπορεί η Αθήνα να έχει, ήδη έχει πολλά ταξί που είναι τα 15 χιλιάδες ταξί, δεν μπορεί να έχει κι άλλα τόσα. Αυτό λέω το απλό, δεν το ξέρω το θέμα, προφανώς δεν το ξέρω το θέμα, ακούω όμως άλλους ειδικούς και άλλους Πολιτικούς και άλλους και από την Ευρώπη και λοιπά ότι ισχύουν κάποια κριτήρια.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό κατ΄ αρχήν δεν είναι αληθές και δεν είναι ακριβές. Πολλές χώρες του κόσμου έχουν κι ειδικά της Ευρώπης πολλά συστήματα διαφορετικά.
Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν πληθυσμιακά κριτήρια κ. Οικονομέα, δεν έχει η Ολλανδία, δεν έχει η Αυστρία, δεν έχει η Ουγγαρία, δεν έχει η Ιρλανδία, δεν έχει η Σουηδία, μια που θέλετε να κάνουμε τόσο αναλυτική συζήτηση.
Δεύτερο ερώτημα, πόσα ΙΧ κυκλοφορούν στην Αττική, ξέρετε; Δεν ξέρετε, θα σας πω εγώ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εκατομμύρια.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: 2,5 εκατομμύρια. Πόσα ταξί είναι αδειοδοτημένα στην Αττική; 13,5 χιλιάδες. Εσείς μου λέτε κι εκεί ήταν η δική μου σύγκρουση, ότι έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι στην Αττική πρέπει να μείνουν 13,5 χιλιάδες. Άρα κ. Οικονομέα έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι να διατηρηθούν τα 13,5 χιλιάδες ταξί σε καθεστώς μαύρης αγοράς, που προσέξτε σας παρακαλώ ένα δεύτερο παράδειγμα..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν είναι μαύρη αγορά βέβαια πρέπει να καταπολεμηθεί δεν το συζητάμε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πως θα καταπολεμηθεί αν μείνει κλειστός ο αριθμός των αδειών; Δε θα καταπολεμηθεί. Και η Γερμανία…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δε θα είναι δεδομένο ότι θα τις έχουν αυτοί που τις έχουν τις άδειες, μπορεί να είναι ελεύθερο..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι και η Γερμανία που είπατε ότι σε μερικά από τα κρατίδιά της έχει πληθυσμιακά κριτήρια, απαγορεύει τη διακίνηση της μαύρης αγοράς. Λέει ότι τελείωσες τη χρήση του ταξί…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει αυτό προφανώς.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν είναι προφανές τίποτα, γιατί όλο το σκεπτικό, όλη η σύγκρουση έγινε για το αν θα δοθούν νέες άδειες, δεύτερον αν θα σπάσουμε τη μαύρη αγορά.
Όταν λέμε μαύρη αγορά στα ταξί ξέρετε για τι ποσό μιλούμε; Για 4 δισεκατομμύρια που μαύρα διακινήθηκαν μόνο τα δέκα τελευταία χρόνια, από τα οποία το κράτος έχασε φόρους τάξεως 1 με 2 δις, που αν τα είχε κ. Οικονομέα το πολυνομοσχέδιο που υποχρεωθήκαμε να βάλουμε σε εφαρμογή πριν από δύο μήνες θα είχε πολύ χαμηλότερη ένταση και θα ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο για τους πολίτες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, βέβαια ο κ. Βορίδης τώρα το αλλάζει, έτσι;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αφήστε να το δούμε σας παρακαλώ πολύ.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι άλλο, γιατί δεν είναι το θέμα αν είμαστε εντάξει..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το εάν θα αλλάξει πως θα αντιδράσετε είναι το ερώτημα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ θα σας πω, για μένα υπάρχει ένα μείζον ζήτημα ηθικής τάξης.
Μπορεί αυτή η Κυβέρνηση και είπα και για τον κ. Βορίδη, γιατί υπάρχει αυτή τη στιγμή και ρητή αναφορά στο πέμπτο αναθεωρημένο μνημόνιο -παρά τα θρυλούμενα ότι η Ευρώπη έχει άλλη άποψη και λοιπά- και υπάρχει και η γραπτή σύμφωνη γνώμη σας επαναλαμβάνω των εταίρων ότι είναι πραγματική απελευθέρωση στο προσχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση ομόφωνα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αν αλλάξει τι θα κάνετε εσείς;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα ηθικής τάξης.
Δηλαδή εσείς μου λέτε τώρα ότι αυτή η Κυβέρνηση κι εδώ ήταν αν θέλετε και το δικό μου συνειδησιακό πρόβλημα σε όλη αυτή τη διάρκεια σύγκρουσης, που όλοι νομίζανε ότι εγώ είχα τη σύγκρουση με τους ταξιτζήδες, ενώ είχα σύγκρουση με το γενικό συμφέρον και με τη συνείδησή μου.
Αυτή η Κυβέρνηση λοιπόν που δε δίστασε για να σώσει τη χώρα να πάρει μέτρα εναντίον εκατομμυρίων Ελλήνων, να πλήξει το εισόδημά τους, μισθούς, συντάξεις, θα είναι ταυτόχρονα μια Κυβέρνηση και μάλιστα το βάρος της ευθύνης γι΄ αυτό θα το αναλάβω εγώ, η οποία σε μία επιμέρους ομάδα επαγγελματική 30 χιλιάδων ανθρώπων θα πει ότι ενώ έχω δεσμευτεί -εγώ ήμουν Υπουργός Εσωτερικών όταν έγινε ο νόμος για το άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν ήταν δική μου η νομοθετική πρωτοβουλία- ενώ έχω δεσμευτεί να ανοίξω τα επαγγέλματα εσείς επειδή πιέζετε, βρίζετε, φωνάζετε, θα κάνω πίσω.
Αυτή η πολιτική αντίληψη του άλλα λέω, άλλα εννοώ κι άλλα κάνω, του μόνο στο γενικό συμφέρον έχω τη δύναμη να πυροβολώ και να κόβω μισθούς και συντάξεις και στις συντεχνίες κάνω πίσω, είναι μία λογική που εγώ δεν μπορώ να την υπηρετήσω.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, πρέπει να κάνουμε διάλειμμα, σας λέω όμως ότι το ομόφωνο δε λέει τίποτε, διότι και ο κ. Ρέππας ήταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, ομόφωνα ψήφιζε μέσα και έβγαινε έξω και τσακωνόταν μαζί σας. Τι ομόφωνα;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μισό λεπτό δεν είναι έτσι τώρα, δεν είναι έτσι, είναι ομόφωνη..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι ζήτημα ηθικής τάξεως εάν αλλάξει ο κ. Βορίδης αυτά τα οποία λέτε εσείς..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αφήστε να το δούμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, λέω εάν αλλάξει.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αφήστε να το δούμε, δε θέλω να απαντήσω σε μία υποθετική ερώτηση. Κοιτάξτε, το να γίνει ένα νομοσχέδιο απελευθέρωσης των επαγγελμάτων καλύτερο ακόμη, μακάρι να μπορέσει να γίνει. Εγώ δεν διεκδικώ το αλάθητο και δεν διεκδικώ το τέλειο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να πάμε σε διάλειμμα κ. Ραγκούση, επειδή μιλήσαμε για τα πετρέλαια..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μία τελευταία κουβέντα, ακούστε το κι αυτό, έχουν ανοίξει άλλα επαγγέλματα.
Οι φορτηγατζήδες δεν είναι 35 χιλιάδες, είναι περισσότεροι και άνοιξε το επάγγελμά τους και με 1.500 ευρώ, ενώ αυτοί είχαν πάει και είχαν αγοράσει τις άδειες 300 χιλιάδες ευρώ στη μαύρη αγορά, θα μπορεί οποιοσδήποτε ανταγωνιστής τους να παίρνει άδεια φορτηγού και αυτό έγινε από αυτή την Κυβέρνηση.
Που αντλείται, που είναι το έρεισμα, το ηθικό δικαίωμα μιας τέτοιας Κυβέρνησης, σας ξαναλέω, που επέβαλε τόσο δυσάρεστα μέτρα σε όλο τον ελληνικό λαό, να πει σε μία κοινωνική ομάδα ότι εγώ κατεβάζω τα χέρια διότι με υποχρεώνεις να υποχωρήσω;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μάλιστα, είναι σαφέστατο. Επειδή πάμε σε διάλειμμα, να ρωτήσω κάτι όμως μιας και μιλάγαμε για τα πετρέλαια προηγουμένως. Αυτό το θέμα που γράφουν οι εφημερίδες σήμερα, ότι χρωστάει ο στρατός, επειδή είναι της αρμοδιότητάς σας γιατί είσαστε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι να σας το πω κι αυτό γιατί ακούω διάφορα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Χρωστάει 43 εκατομμύρια στα Ελληνικά Πετρέλαια και κόπηκε η στρόφιγγα κι έκλεισε και δεν έχουμε καύσιμα να κινηθούν τα περιπολικά και τα στρατιωτικά οχήματα, είναι αλήθεια;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Υπάρχει ένα τέτοιο θέμα, για το οποίο έχω ενημερωθεί πρέπει να σας πω, αλλά επίσης νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να σας ενημερώσω, γιατί κυκλοφορεί και μία συζήτηση γύρω από αυτό η οποία δεν εδράζεται στο πραγματικό σημείο που θα έπρεπε, η πληρωμή ή όχι παγίων εξόδων από τα Υπουργεία δε γίνεται με αποφάσεις Υπουργών.
Δηλαδή αυτό είναι ένας συγκεκριμένος κωδικός του προϋπολογισμού, όσο τροφοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομικών με χρήματα αμέσως αυτά χωρίς να μεσολαβεί απόφαση Υπουργού πηγαίνουν στη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα ή για την πληρωμή άλλων παγίων που υπάρχουν. Αλλά ένα τέτοιο θέμα πράγματι υφίσταται και νομίζω ότι..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή αν δε βρεθούν τα λεφτά θα ακινητοποιηθούν τα οχήματα;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καλά, το γενικό θέμα ισχύει, αν δε βρεθούν τα λεφτά πράγματι θα σταματήσουν, αλλά νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε τέτοιο ζήτημα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή αν μας την πέσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο δεν έχουμε βενζίνη να σηκώσουμε τα αεροπλάνα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και να κινηθεί το τανκ;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Άλλωστε και η έκτη δόση εκταμιεύεται και άλλωστε να το πούμε ότι αν δεν εκταμιευόταν η έκτη δόση βεβαίως θα φτάναμε και σε αυτό το σημείο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εχτές τα περιπολικά για κάποιες ώρες δεν είχαν καύσιμα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το ξέρω, το ξέρω, μίλησα με την Ηγεσία του Προστασίας του Πολίτη.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το ξέρετε! Πάμε σε διάλειμμα και θα ξαναγυρίσουμε.


Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πρέπει ν’ απαιτήσουμε καθαρές κουβέντες νομίζω. Εσύ που παρακολουθείς τα ΠΑΣΟΚικά να απαιτήσεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάμε απλά και εύκολα να ξεκινήσουμε: Κύριε Ραγκούση θα είστε υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καθαρές κουβέντες, απλά και ξάστερα: Όχι ο Ραγκούσης, ο οποιοσδήποτε δε θα μπορεί να είναι υποψήφιος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ αν το ΠΑΣΟΚ σήμερα δε διασφαλίσει την επόμενη μέρα της Ελλάδας.
Και σήμερα η επόμενη μέρα της Ελλάδας είναι μ’ ένα ερωτηματικό όσον αφορά τη σχέση της με το ευρώ. Μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και να ολοκληρωθεί η εθελοντική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Το πρώτο λοιπόν και χωρίς δεύτερη κουβέντα, καθαρά, ξάστερα, που πρέπει να μας ενδιαφέρει, να μας απασχολεί και για το οποίο να εργαζόμαστε είναι η επόμενη μέρα της Ελλάδας και όχι η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ που δε θα υπάρξει εάν η Ελλάδα δεν εξασφαλίσει την επόμενη μέρα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αλλά εάν δε γίνει αυτό, πάμε σε εκλογές.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πρώτο αυτό. Δεύτερο, υποχρέωση αλλά και δικαίωμα του Γιώργου Παπανδρέου, ν’ ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Ο πρώτος που πρέπει ν’ ανακοινώσει τις αποφάσεις του είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι και δικαίωμά του, το οποίο το έχει κατακτήσει, αναμφισβήτητα, είναι και υποχρέωσή σου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές ούτως ή άλλως;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Οι αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον εαυτό του και σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα κίνησης των διαδικασιών που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται από το καταστατικό, οι οποίες επίσης πρέπει να σας πω, νομίζω ότι καλό είναι να τις θεωρεί κανείς δεδομένες, το λέω λίγο ευγενικά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ότι θα γίνουν δηλαδή, αναγκαστικά θα γίνουν.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ θα έλεγα ότι όλοι πρέπει να τις θεωρούμε δεδομένες. Και καλό θα είναι ν’ αφήσουμε όπως εκτός συζήτησης και κάτι σταθερό, κάτι να υπάρχει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να κάνω μια προσπάθεια ακόμα: Σας ενδιαφέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Όποτε γίνουν οι εκλογές, εγώ σας λέω του χρόνου, τον άλλο χρόνο, οποτεδήποτε. Σας ενδιαφέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι μια ερώτηση που φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μέλος της κυβέρνησης το οποίο δεν έχει σκεφτεί ότι κάποια στιγμή θα του τεθεί. Θα σας έλεγα ψέματα ότι δεν έχω σκεφτεί κι εγώ το ενδεχόμενο να μου τεθεί όχι σήμερα κατ’ ανάγκη, κάποια άλλη στιγμή μια ερώτηση.
Λοιπόν, εγώ έχω σκεφτεί την απάντηση γι’ αυτό, αλλά και έχω σκεφτεί απόλυτα, σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια αυτό, ποιο είναι το μόνο πράγμα που μ’ ενδιαφέρει. Και υπάρχει μια επόμενη μέρα λοιπόν που μ’ ενδιαφέρει. Αλλά δεν είναι η επόμενη μέρα του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι η επόμενη μέρα η δική μου εκτός πολιτικής. Έχουν πάρα πολλοί μπερδευτεί μαζί μου.
Επειδή εγώ έχω ένα πράγμα στο μυαλό μου, την επόμενή μου μέρα εκτός πολιτικής που αργά ή γρήγορα είμαι βέβαιος ότι θα έρθει, όπως για όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά, εγώ φαντάζομαι τον εαυτό μου και αυτό έχω στο κέντρο του μυαλού μου, ότι θα κάθομαι κάποια στιγμή με φίλους μου, με τα παιδιά μου, με παιδιά άλλων οικογενειών, και ένα πράγμα θα με ρωτούν: «Όλα καλά, αλλά τότε κι εσύ που ήσουν, τι έκανες για την αξιοκρατία, για τη διαφάνεια, για το άνοιγμα των επαγγελμάτων κτλ.;»
Εκεί λοιπόν εγώ θέλω να μπορώ απέναντι σ’ αυτούς που τότε θα με ρωτούν, που δε θα είμαι πια ενεργός πολιτικός, ν’ αποδεικνύω ότι έκανα ότι περισσότερο περνούσε από το χέρι μου ώστε όλα αυτά να γίνουν πράξη, όλες αυτές οι αρχές και οι αξίες. Αυτό είναι που καθοδηγεί τις πράξεις μου, αυτό είναι που πολλούς τους μπερδεύει και νομίζουν ότι εγώ όλα αυτά τα κάνω, π.χ. δείχνω αυτή τη στοχοπροσήλωση, δε μ’ ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να γίνει η δουλειά κτλ. διότι μ’ ενδιαφέρει η επόμενη μέρα του Γιώργου Παπανδρέου.                      
Δε μ’ ενδιαφέρει για μένα προσωπικά η επόμενη μέρα του Γιώργου Παπανδρέου, μ’ ενδιαφέρει οπωσδήποτε για τη δημοκρατική παράταξη και για τη χώρα, θα σας πω όμως ότι επίσης δεν πρόκειται να είμαι αμέτοχος σε όλες τις διεργασίες που θα προηγηθούν ή και θ’ ακολουθήσουν την επόμενη μέρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι προς τιμή σας όλα αυτά που λέτε, εάν τα πιστεύετε κιόλας..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θέλω σας παρακαλώ να πιστέψετε ότι τα πιστεύω γιατί αλλιώς θα μπερδεύεστε προσπαθώντας να εξηγήσετε τις αποφάσεις μου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν έχω κανένα στοιχείο να το αμφισβητήσω, όμως αλλιώς λειτουργεί κάποιος, λέει η κοινή λογική όταν έχει στην άκρη του μυαλού του ότι θα θέσει υποψηφιότητα ως αρχηγός και αλλιώς εάν οδεύει ολοταχώς προς την έξοδο, έστω όποτε γίνει αυτή, για να έχει να λέει ωραίες ιστορίες στους φίλους του.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Να σας απαντήσω και σ’ αυτό, γιατί όντως, οφείλω να σας απαντήσω και έμεινε και η ερώτηση του κ. Καμπουράκη από μένα αναπάντητη ως προς αυτό. Αυτό ξεκίνησα προηγουμένως λέγοντάς σας ότι δε θα είμαι αμέτοχος. Τι εννοώ τώρα μ’ αυτό: Εννοώ το εξής: Ότι εγώ έχω καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα το οποίο το θέτω στη δημόσια συζήτηση και ήρθα σήμερα στην εκπομπή σας και βεβαίως στην κρίση όλων όσων θέλουν με αυτό το θέμα να καταπιαστούν.
Εγώ πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίσαμε, το ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης, έχει τελειώσει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πότε ήταν το σημείο του τέλους, το σημείο βρασμού κατά τη γνώμη σας;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τώρα νομίζω ότι οριστικοποιήθηκε το τέλος αυτού του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δυο χρόνια.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γύρω-γύρω το φέρνετε, δεν απαντάτε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, δεν το φέρνω γύρω-γύρω..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Περιμένει ο κόσμος να μάθει, να πάει με το Ραγκούση ή να πάει με τον άλλον;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ξέρετε τι θέλω εγώ να μάθει ο κόσμος; Ότι δε θ’ αλλάξει το ΠΑΣΟΚ. Και δε θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να βγει από αυτή τη βαθύτατη κρίση και αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που το έχει πλήξει, αν το μόνο που θα κάνει είναι ν’ αλλάξει αρχηγό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι ωραία. Αυτή είναι μια καθαρή κουβέντα.
Κύριε Καμπουράκη κάνετε λάθος, δε μπορεί να φέρει ένας αρχηγός μια πλατφόρμα. Εάν εμένα μου πείτε ότι θ ‘αλλάξουμε π.χ. το Γιώργο Παπανδρέου ή αν μου πείτε ότι θα συνεχίσουμε με το Γιώργο Παπανδρέου και την επόμενη μέρα που είτε ο Γιώργος Παπανδρέου ως ο Πρόεδρος που θα συνεχίσει είτε ο «Χ» που θα τον αντικαταστήσει συγκαλέσει μια σύσκεψη όπου όπως εγώ παρακολουθούσα τα δυο προηγούμενα χρόνια, δεξιά του και αριστερά του, δεξιά μου και αριστερά μου ανάλογα πού θα κάθομαι κι εγώ αν είμαι σ’ εκείνη τη σύσκεψη, δω τις ίδιες αντιλήψεις, τις ίδιες προσεγγίσεις και τα ίδια αντανακλαστικά να μπαίνουν στο τραπέζι, τότε όχι μόνο δε θα έχει αλλάξει τίποτα, όχι μόνο δε θα βγαίνει το ΠΑΣΟΚ και το κομματικό σύστημα από την κρίση, αλλά η αναξιοπιστία της πολιτικής θα συνεχίζει να βουλιάζει στα Τάρταρα, στον Καιάδα.
Είναι λάθος αντίληψη η αντίληψη που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ θα λύσει το κομματικό σύστημα, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, είναι στο σύνολο του κομματικού συστήματος. Υποφέρουν από το πρόβλημα της αξιοπιστίας και το πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης όλα τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου.
Είναι λάθος λοιπόν αντίληψη να νομίζουμε ότι η αιτία γι’ αυτό το πρόβλημα είναι ένα πρόσωπο που αυτό φταίει για όλα και αυτός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι μια ανιστόρητη, μια τελείως εξωπραγματική προσέγγιση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία, συμφωνούμε, αλλά επειδή ο πολύς ο κόσμος αυτά δεν τ’ αντιλαμβάνεται τι θέλετε να πείτε..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Γιατί το λέτε; Υποτιμάτε τους πολίτες. Εσείς νομίζετε ότι αν αυτή τη στιγμή βγει κάποιος και πει στους πολίτες «βγάλε αυτόν και φέρε εκείνον» θα πουν οι πολίτες «πω-πω, άλλαξαν όλα, πάμε τώρα σα να μη συμβαίνει τίποτα, φτου απ’ την αρχή» κτλ.; Με συγχωρείτε, εγώ δεν το πιστεύω αυτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι αν θα είστε εσείς αρχηγός ή ο Παπανδρέου ή ο Καστανίδης ή ο Χρυσοχοΐδης ή ο Καμπουράκης ή ο Οικονομέας ή οποιοσδήποτε. Το πρόβλημα της χώρας είναι σοβαρό και υποφέρει ο κόσμος.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ακριβώς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αλλά, επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα από τα δύο, μέχρι τώρα τουλάχιστον, που παίζουν στο παιχνίδι της εξουσίας και της κυβέρνησης, έχουν σημασία οι διεργασίες.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει δυο δρόμους μπροστά του. Να συνεχίζει όπως πορεύεται. Δεν έχει για μένα καμία ελπίδα. Έχει το δρόμο ν’ αλλάξει και να συναντηθεί..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να κάνει κάτι συγκεκριμένο, άμεσο;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σας το είπα προηγουμένως. Να διασφαλίσει και ο κ. Παπανδρέου και εμείς που συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Και αμέσως μετά, το δεύτερο βήμα να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα διλήμματα κ. Ραγκούση. Τα λένε όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται ακόμα. Η μία αντίληψη λέει: Εάν διώξουμε τώρα τον Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ θα γίνει Ένωση Κέντρου και θα διαλυθεί.
                        Η άλλη αντίληψη λέει: Εάν μείνει ο Παπανδρέου και πάει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές, θα πάθει τέτοια ζημιά που θα παραδώσει ένα κόμμα διαλυμένο και στα χαμηλότερα ποσοστά που είχε ποτέ. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο πρέπει ν’ απαντήσετε όλοι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αλλά ας απαντήσουν στα συνέδρια.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στον κόσμο. Από τον κόσμο βγαίνει ο αρχηγός.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είπατε προηγουμένως κ. Καμπουράκη, και δεν το είπατε τυχαία, απλώς είναι μια από τις λεπτομέρειες που μπορεί ν’ αντιληφθεί κανείς όταν σας παρακολουθεί προσεκτικά, είπατε «στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ».
                        Με συγχωρείτε πολύ, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας αλίμονο αν αυτή τη στιγμή αντιλαμβανόταν ή συνειδητοποιούσε ότι ασχολούμαστε όταν δεν έχει διασφαλιστεί η επόμενη μέρα της Ελλάδας, να δούμε και ν’ απαντήσουμε αυτό το συγκεκριμένο δίλημμα.
                        Παρ’ όλα αυτά, για να μην είμαι και αγενής και καταχραστώ μ’ έναν αρνητικό τρόπο τη φιλοξενία σας, εγώ να σας απαντήσω. Συμβατά και σε συνέπεια με αυτά που σας έλεγα προηγουμένως, με ή χωρίς το Γιώργο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να συνεχίζει όπως είναι σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει ριζικά ν’ αλλάξει, πρέπει να επανιδρυθεί κυριολεκτικά στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και νέας δημοκρατικής παράταξης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μπορεί να πρέπει ν’ αλλάξει και όνομα ας πούμε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πρέπει να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ ότι δε μπορεί άλλο να πορεύεται και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ. Και λίγο λαϊκισμό και λίγη υπευθυνότητα.
                        Το να πατάει το ΠΑΣΟΚ σε δυο βάρκες, ήταν κάτι που μπορούσε να κάνει επί 30 χρόνια και το έκανε καλά. Να δίνει από αυτά που δεν υπήρχαν, επίσης μπορούσε να κάνει. Τώρα πια δε μπορεί άλλα να λέει άλλα να εννοεί και στο τέλος άλλα να πράττει, επίσης μπορούσε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη τώρα πια δε μπορεί.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μιλάτε υπέροχα αλλά δε μπορείτε να μιλάτε σα να μην έχετε εσείς καμία ευθύνη σε αυτά. Δε μπορείτε να το κάνετε αυτό εκ των υστέρων.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είδατε όμως ότι εγώ για να μπορώ να σας λέω ή όχι αυτά που σας λέω, θα έπρεπε τα προηγούμενα που συζητούσαμε, όταν εγώ καταπιάστηκα και όχι μόνο εγώ, και πολλοί άλλοι, με πραγματικές υποθέσεις, δύσκολες υποθέσεις από τις οποίες εξαρτήθηκε αν η Ελλάδα θα πάει μπροστά ή πίσω, αν έχω κάνει ή όχι το καθήκον μου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όταν προεκλογικά με τέτοιο πάθος, γιατί εσείς κατά την άποψή μου, που εγώ είμαι ουδέτερος, ήσαστε από τους λίγους στους οποίους οφείλεται το ότι υπήρξε αυτός ο «θρίαμβος» -εντός εισαγωγικών, γιατί απεδείχθη καταστροφή για εμάς- εδώ και δυο χρόνια. Όταν προεκλογικά συμμετείχατε σε αυτό δεν ξέρατε ότι αυτό έχει ένα ταβάνι, ότι δε γίνεται έτσι; Δεν ξέρατε τη σήψη του πολιτικού συστήματος τόσα χρόνια που κοροϊδεύουν; Δεν το ξέρατε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πρώτον, όχι μόνο το ήξερα, αλλά ο λόγος για τον οποίο εγώ στρατεύτηκα στην υπόθεση αυτή, όπως ξέρετε δεν είμαι ούτε φίλος ούτε μέλος ούτε συγγενής κανενός, ήταν ακριβώς η μεγάλη απόφαση αυτό ακριβώς το προβληματικό κατεστημένο να το αλλάξουμε, για να μη σας πω κάτι πιο βαρύγδουπο, να το συντρίψουμε.
                        Αφήστε με όμως σας παρακαλώ, γιατί είναι κάτι που επιθυμώ να συνδέσω με αυτό που σας έλεγα προηγουμένως. Εγώ πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή προοπτική στη δημοκρατική παράταξη. Γιατί; Γιατί στην κοινωνία, αλλά όχι στην πολιτική, έχει γίνει μια σύνθεση, έχει γίνει ένα πάντρεμα. Έχει μια γίνει μια όσμωση.
                        Είναι η σύνθεση από τη μια του ανθρωπισμού που δεν είναι λαϊκισμός, μιας πολιτικής δηλαδή που βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο αλλά όχι με την έννοια του ατομικού ή του συντεχνιακού συμφέροντος, αλλά με την έννοια του γενικού συμφέροντος και έχει αυτή ακριβώς η διάσταση, αυτή ακριβώς η αξία παντρευτεί με την αξία του ορθολογισμού που όταν έρχεται η ώρα να πάρει αποφάσεις τις παίρνει ορθολογικά, αλλά έχει και το ψυχικό σθένος και δε διστάζει ν’ αναλάβει το πολιτικό κόστος, αυτές οι αποφάσεις που απορρέουν από αυτή την ορθολογική προσέγγιση, να γίνουν πράξη.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με αυτή την πλατφόρμα θα κατέβετε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτή ακριβώς η σύνθεση, εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι πλειοψηφική μέσα στην ελληνική κοινωνία. Πολιτικά δε μπορεί να εκφραστεί, γι’ αυτό και έχει προκύψει αυτή η μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης, γιατί τα κόμματα βαδίζουν και σήμερα όπως βάδιζαν τα 30 τελευταία χρόνια. Δηλαδή πατώντας σε δυο βάρκες, που πια δε δέχεται η ελληνική κοινωνία ότι είναι βάρκες που όσο τις πατάς μπορεί να τους δώσει προοπτική.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι τρεις θα πάνε μαζί, θα πάνε χώρια…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ή οι δρόμοι σας θα χωρίσουν και θ’ αρχίσετε να πλακώνεστε μεταξύ σας;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι να πλακώνονται αλλά τέλος πάντων.. Θα πάνε μ’ έναν κοινό υποψήφιο αν προκύψει θέμα υποψηφιότητας ή θα είστε, και η Διαμαντοπούλου υποψήφια και ο Ραγκούσης υποψήφιος;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Φανταστείτε να σας έλεγα εγώ τόση ώρα ότι το θέμα της χώρας είναι η επόμενη μέρα της Ελλάδα και όχι η επόμενη μέρα ΠΑΣΟΚ και τώρα να σας έλεγα, όχι μόνο να σας απαντούσα, ότι το έχω συζητήσει κιόλας μεταξύ μας.
                        Σας λέω λοιπόν ότι και με την Άννα Διαμαντοπούλου και με τον Ανδρέα Λοβέρδο και με τον Ηλία Μόσιαλο και με άλλους συναδέλφους ανταλλάσσουμε απόψεις, όχι γι’ αυτό όμως το θέμα, γιατί έχουμε βαθιά πεποίθηση όλοι μας ότι αν πρέπει να γίνει κάτι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πάση θυσία όλοι να συγκεντρωθούμε στην επίτευξη αυτού του στόχου που, σας ξαναλέω, η επίτευξή του έχει υπαρξιακή διάσταση για την Ελλάδα.
                        Δε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε αγαπητοί φίλοι τι θα γίνει, αν ο μη γένοιτο, κάτι στραβώσει στην πορεία. Είναι και το ευρωπαϊκό περιβάλλον, ένα περιβάλλον που δυστυχώς πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα και επίσης αυτό που θέλω να σας πω γιατί για μένα είναι θεμελιακούς χαρακτήρα, είναι αφετηριακού χαρακτήρα, είναι ότι αν δε λυθεί το ζήτημα της αβεβαιότητας για το αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ή όχι, για το αν η Ελλάδα θα βγει στην ευρωζώνη, δεν πρόκειται να βγούμε από την ύφεση εξαιτίας της οποίας έχουν αποτύχει ένα σωρό πολιτικές που ασκήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για το χαράτσι ποια είναι η θέση σας; Το οποίο έχει ταλαιπωρήσει όλο τον κόσμο, όχι μόνο για την επιβολή του, αλλά και με αυτή την ανήθικη σύνδεση ότι θα του κόψετε το ρεύμα του άλλου αν δεν πληρώσει το φόρο και με όλο αυτό το αλαλούμ που υπάρχει.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ήταν η επόμενη μέρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είχε κάνει ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου την ομιλία του και μας ζητήθηκε να πάμε σε σ μια συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου που μας ανακοινώθηκε η πραγματικότητα, το πραγματικό γεγονός της ύπαρξης όντως ενός plan B των Γερμανών για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει να μας πετάξουν όπως λέτε, έξω από το ευρώ.
                        Και το Υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε ως το μόνο μέτρο που μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή ν’ αποφασίσουμε προκειμένου να έρθουν χρήματα στα Ταμεία για ν’ αποφύγουμε το μοιραίο της εξόδου της χώρας από το ευρώ, το μέτρο το συγκεκριμένο με την επιβολή αυτού του τέλους στα ακίνητα, το γνωστό και περιβόητο πια χαράτσι.
                        Σας λέω ειλικρινά, και με πραγματική συναίσθηση της ευθύνης που το λέω, όποιος και αν ήταν στη θέση μας κάποιος ο οποίος νοιάζεται κατ’ ελάχιστο για την αξιοπρέπεια και την περηφάνια της νέας γενιάς σας λέω, αφήστε τις δικές μας τις γενιές, των νέων ανθρώπων και του έλεγαν ότι «ή παίρνεις αυτό το μέτρο, να δούμε κι εκείνο το μέτρο, να δούμε και το άλλο μέτρο» είπαν οι διάφοροι συνάδελφοι, το Υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί ένα μέτρο που μπορεί τώρα ν’ αποδώσει και το οποίο το αποδέχεται και η τρόικα και το οποίο είναι το μόνο που μπορεί αυτή τη στιγμή ν’ αναστείλει την ενεργοποίηση τέτοιων plan B που είχαν τεθεί σε επεξεργασία από πλευράς Γερμανών, είναι αυτό.
                        Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που σκέφτεται πατριωτικά εκείνη τη στιγμή, παρά τον πόνο, παρά την αντίδραση, παρά την αντίρρηση που μπορεί να έχει, ν’ αποφασίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που αποφασίσαμε κι εμείς. Δείτε δε, κι αυτό το λέω με θετικό τρόπο, ότι ακόμη και αυτές οι περίφημες συζητήσεις περί αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου κτλ., της αντιπολίτευσης, που το θεωρώ θετικό και θέλω να το πω με θετικό τρόπο, και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πώς τελικά κατέληξαν να είναι και αποδοχή και συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και υπερψήφιση του προϋπολογισμού …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με το ίδιο δίλημμα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ακριβώς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως εσείς μας οδηγήσατε στο plan B.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κοιτάξτε, δε μ’ αρέσει η μισή αλήθεια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με συγχωρείτε, εσείς πιάνετε την ιστορία από τη μέση και λέτε «το plan B και τι θα κάνεις»… Ωραία, κι εμένα άμα μου πεις το plan B θα πω, εντάξει αυτό είναι εδώ.. Ποιος μας οδήγησε εδώ;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ξέρετε, η μισή αλήθεια δε μ’ αρέσει γιατί η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι αυτό που μας οδήγησε εδώ και από εκεί πρέπει να ξεκινάμε, είναι μια αλόγιστη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της χώρας επί 35 χρόνια. Στα χέρια μας έσκασε η φούσκα της μεταπολίτευσης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό εννοώ κ. Ραγκούση «εσείς μας οδηγήσατε», εσείς τα κόμματα εννοώ.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Α, έτσι συμφωνώ. Οι ευθύνες είναι αναντίλεκτες, είναι πραγματικές, είναι ιστορικά καταγεγραμμένες γι’ αυτό και εγώ τουλάχιστον πολλές φορές δε σας κρύβω, έχω αισθανθεί την ανάγκη ότι τουλάχιστον, είτε από το δικό μας το κόμμα είτε και από άλλα κόμματα, σας λέω το προσωπικό μου παράπονο πολλές φορές που ακούω τον κ. Σαμαρά, που έχει συμμετάσχει σε κυβερνήσεις του παρελθόντος, είναι ότι ποτέ δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να κάνουν την αυτοκριτική τους για το γεγονός ότι μετά από μια αλόγιστη διαχείριση κι ένα αλόγιστο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επί τη ευκαιρία κ. Ραγκούση, εφ' όσον το λέτε έτσι, κάντε μια βόλτα από τον Αντιπρόεδρο, τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος είπε ότι ο Βενιζέλος και ο Παπακωνσταντίνου φταίνε για την οικονομική πολιτική, τα είπε προχθές, «αυτοί φταίνε βασικά, φταίμε όλοι αλλά αυτοί την εφαρμόσανε και τα κάναμε σαλάτα».
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είπε το εξής, με το οποίο πρέπει να σας πω ότι εγώ προσωπικά συμφωνώ απόλυτα γιατί το έχουμε ζήσει, δηλαδή αν είχαμε χρόνο μπορούσαμε να το συζητήσουμε όση ώρα θέλετε. Η περίφημη οικονομική πολιτική που εμείς ασκήσαμε τα δυο τελευταία χρόνια δεν είχε μία διάσταση, είχε δυο διαστάσεις. Εμείς εφαρμόσαμε τη μία..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα δεν είχε δύο, είχε μία.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είχε δύο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Στο μυαλό μας.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είχε δύο, απλώς στη δεύτερη υπήρξαν έντονες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της κοινωνίας και της Βουλής και των κομμάτων, αντίσταση για να υλοποιηθεί. Είναι οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες απεδείχθη, σας είπα μερικά παραδείγματα προηγουμένως όπου υλοποιήθηκαν, απέδωσαν αποτελέσματα φιλολαϊκά, με την έννοια ότι αυτά τ’ αποτελέσματα είναι ικανά, αν είχαν σε όλη τους την έκταση πραγματοποιηθεί, να είχαν μειώσει πάρα πολύ τη βιαιότητα των μέτρων που στο τέλος αναγκαστήκαμε να πάρουμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.