Der Spiegel: Έξοδος από την Ευρώπη θα κόστιζε σε κάθε Γερμανό χιλιάδες ευρώ

30.11.11

Σε καμία άλλη χώρα δεν είναι ο ευρωσκεπτικισμός τόσο μεγάλος όσο είναι στη Γερμανία. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι κατανοητό, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος των πακέτων ενίσχυσης για τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. Αλλά ακούγεται επίσης λίγο παράλογο δεδομένου του υψηλού βαθμού στον οποίο η χώρα έχει ωφεληθεί από την εισαγωγή του ευρώ.

Η Γερμανία είναι μια χώρα υπερήφανη για τις εξαγωγές της, και περίπου το 40 τοις εκατό από αυτές πηγαίνουν σε άλλες χώρες της ευρω-ζώνης. Την Τρίτη, ήρθε η είδηση ότι γερμανικές εξαγωγές θα υπερβούν το επίπεδο του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ για πρώτη φορά. Αλλά οι ίδιες εταιρείες που απολαμβάνουν αυτό το ρεύμα επιτυχίας έχουν συνηθίσει να εξάγουν τα προϊόντα τους στις χαμηλότερες και πιο σταθερές τιμές. Το ευρώ έκανε και τα δύο δυνατά. Το κοινό νόμισμα εξάλειψε τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην ευρωζώνη, και ανατιμήθηκε λιγότερο από ό,τι το γερμανικό μάρκο. Με άλλα λόγια, διατήρησε τις τιμές ανταγωνιστικές.

Το αποτέλεσμα ήταν μια έκρηξη των...


...εξαγωγών. Μεταξύ 1999 και 1993, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3 τοις εκατό περίπου. Αλλά μεταξύ 1999 και 2003, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,5 τοις εκατό. Μεταξύ 2003 και 2007, δύο χρόνια μετά την εισαγωγή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ευρώ, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν με το εκπληκτικό ποσοστό του 9 τοις εκατό. Η κρατική επενδυτική τράπεζα KfW ερεύνησε τα οφέλη από αυτή την έκρηξη και κατέληξε ότι η ένταξη στη νομισματική ένωση έχει δημιουργήσει κέρδη στη Γερμανία κατά τα τελευταία δύο χρόνια μόνο, ύψους 50 - 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εάν η Γερμανία έφευγε από τη ζώνη του ευρώ, το πλεονέκτημα αυτό θα εξαφανιζόταν άμεσα. Ένα νέο γερμανικό μάρκο θα μπορούσε γρήγορα να ανατιμηθεί έναντι του ευρώ – ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Deo θεωρεί μια αύξηση κατά 40 τοις εκατό ρεαλιστική. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι εξαγωγές θα γίνουν πιο ακριβές. Εάν μια ισχυρή χώρα επρόκειτο να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ, γράφει ο Deo, «θα πρέπει να ξεγράψει την εξαγωγική βιομηχανία της.» Για τη γερμανική οικονομία, αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο.

Περισσότερα εδώ.