Τράπεζες και ψεύτικη ευημερία

12.12.11

Διαβάζω εδώ το χθεσινό κεντρικό ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος κι αρχίζω και καταλαβαίνω ποιοι ήταν οι χορηγοί της μεγάλης νεοελληνικής φούσκας των Cayenne και των κοσμικών εκδηλώσεων.

Νέοκοπες τράπεζες χρηματοδοτούσαν γενναιόδωρα τους ιδιοκτήτες και τους φίλους τους χωρίς κανέναν εποπτικό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές και χωρίς κανένας να έχει τιμωρηθεί μέχρι σήμερα.

Η Proton ήταν αρκετά μικρή για να αντέξει το βάρος της κακοδιαχείρισης κι ο Λαυρεντιάδης αποδείχθηκε "λίγος" για να...


...σώσει την παρτίδα. Άλλες τράπεζες όμως κι άλλοι Λαυρεντιάδηδες ακόμα αντέχουν, ίσως γιατί επένδυσαν σε λιγότερο χρεοκοπημένα ΜΜΕ από τον πρώην μεγαλομέτοχο της Proton.

Ήταν όμως η Proton η...πρώτη τράπεζα που επέλεξε να δανείσει προνομιακά τις επιχειρήσεις των ιδιοκτητών της; Δεν νομίζω κι αποδείξεις μπορείτε να βρείτε μέχρι και σε ρεπορτάζ του αθλητικού τύπου όπου μεγαλομέτοχοι ομάδων εξασφάλιζαν ρευστότητα για τις ομάδες τους μέσω δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα της οικογένειας τους. Εδώ υπήρξαν περιπτώσεις που τράπεζα δάνεισε ανθρώπους για να επενδύσουν σε επενδυτικό όμιλο στον οποίο ανήκει και η ίδια η τράπεζα!

Οι σκελετοί στις ντουλάπες των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων είναι πολλοί, ίσως η έρευνα της Black Rock να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα, αν τα ΜΜΕ δημοσιεύσουν το σύνολο των πορισμάτων της...