Όταν η Βουλή πυροβολεί τα πόδια της

29.12.11

Τα τελευταία δυο χρόνια τα μέλη του Κοινοβουλίου έχουν δεχθεί εκαντοντάδες πυρά για τις αμοιβές και τα προνόμια τους, για τη βουλευτική ασυλία κτλ. Η κριτική είχε κάποια βάση αλλά σύντομα το μέτρο χάθηκε και ο δημόσιος διάλογος υποτάχθηκε στις ακραίες λαϊκίστικες φωνές.

Μετά από όλα αυτά, η Βουλή φέτος προχώρησε σε μια ουσιαστική αλλαγή, δημοσιεύοντας τις δηλώσεις πόθεν έσχες των μελών της στο Διαδίκτυο, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα εν λόγω οικονομικά στοιχεία.

Τη μέρα δημοσιοποίησης των δηλώσεων πόθεν έσχες, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής και αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης είπε ότι τουλάχιστον 11 βουλευτές διαπιστώθηκε πως είχαν σημαντική μείωση στις καταθέσεις τους χωρίς να την αιτιολογούν.

Μετά τις αντιδράσεις των..


...συναδέλφων του, δήλωσε στις 22 Δεκεμβρίου στο ΣΚΑΙ: «Η έρευνα για τις μειώσεις των αποδοχών στα πόθεν έσχες των 11 βουλευτών συνεχίζεται και όταν ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των παραβάσεων, τότε όλα τα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα».

Χθες, η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών έδωσε εντολή στους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές  για περαιτέρω διερεύνηση σε «3-4 περιπτώσεις βουλευτών», καθώς στο «πόθεν έσχες» τους για το 2009 εμφανίζονται με αξιοσημείωτες μειώσεις καταθέσεων, χωρίς να έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα παραστατικά.

Ξεκινήσαμε δηλαδή από τη βεβαιότητα της "διαπίστωσης" παρατυπιών για 11 βουλευτές, συνεχίσαμε με "έρευνα" για 11 βουλευτές και καταλήξαμε σε "διερεύνηση" για 3-4 βουλευτές. Νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος που του μοιάζουν ασόβαρα όλα αυτά. Είναι απορίας άξιον το πως κατάφερε μόνη της η Βουλή να προκαλέσει μια τέτοια κρίση αξιοπιστίας για τις δηλώσεις πόθεν έσχες των μελών της...