Ο Νίκος απάντησε. Σίγουρα;

22.1.12

Ο κ.Νίκος Παπανδρέου είναι ένας ευφυής άνθρωπος που χειρίζεται άριστα τον λόγο. Ως συγγραφέας παράγει ιστορίες, εικόνες, χαρακτήρες. Στο ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος απαντά ως συγγραφέας, εγκαλείται όμως ως πολίτης.

Δεν ξεκινά απαντώντας στις όποιες κατηγορίες, ξεκινά απαξιώνοντας εκείνους που διατυπώνουν τις κατηγορίες και περιγράφοντας ένα βολικό για εκείνον περιβάλλον πολιτικών διώξεων. Ακόμα κι αυτό όμως το κάνει άτσαλα. Το «βρίσκομαι υπό συνεχή παρακολούθηση» δεν το τεκμηριώνει, το παραθέτει ως δεδομένο.



Αναφέρει ότι τα δυο αυτοκίνητα δεν του ανήκουν. Δεν μπορώ να το αμφισβητήσω. Το δέχομαι. Εύχομαι μόνο να μην κυκλοφορήσουν περισσότερες φωτογραφίες με τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα γιατί εκεί θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε από την αρχή. Αν πάντως κάποιος έχει δει το Νίκο ή το σύζυγο του να χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, δύσκολα θα έχει βγάλει φωτογραφίες. «Αθώοι» λοιπόν μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι ούτε το σπίτι είναι δικό του. Αν δεν κάνω λάθος, ούτε η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού. Αν το σπίτι δεν είναι δικό του, υποθέτω ότι θα το νοικιάζει. Υποθέτω επίσης ότι μια μεζονέτα στην Εκάλη θα κοστίζει αρκετά χρήματα κάθε μήνα, ως εκ τούτου το επιχείρημα «ούτε το σπίτι είναι δικό μου» δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία.

Στη συνέχεια, δηλώνει ότι θα μπορούσε να δώσει στην εφημερίδα τις φορολογικές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Αν έχει τέτοια διάθεση, θα μπορούσε να το κάνει ανεξάρτητα από τη θέληση της εφημερίδας.Υποστηρίζει ότι τον προσβάλουν κι ότι του χρεώνουν πλούτο που δεν του ανήκει και δεν σπεύδει να δείξει τι ακριβώς του ανήκει;

Όσο για το επιχείρημα «Είμαι φυσικά υπέρ του πόθεν αίσχες για όλους. Μήπως να κάντε το πρώτο βήμα εσείς;», πιστεύω ότι δεν πείθει κανέναν. Αν οι «κακοί», δηλαδή ο Θέμος δεν είναι υπέρ του πόθεν έσχες, ο «καλός», δηλαδή ο Νίκος γιατί περιμένει να κάνουν αυτοί το πρώτο βήμα; Αν δεν το κάνουν;

Στον επίλογο του, ισχυρίζεται κάτι που εντός του ΠΑΣΟΚ προκαλεί χαμόγελα:

Φυσικά σημειώστε ότι δεν έχω δημόσια θέση, δεν πληρώνομαι από τους φορολογούμενους και κάνω τα πάντα να μην επιβαρύνω ποτέ το δημόσιο.

Συνοψίζοντας, ορθώς ο κ.Νίκος Παπανδρέου απαντά στο δημοσίευμα μιας εφημερίδας που αναφέρει ψευδώς ότι είναι ιδιοκτήτης πολυτελών αυτοκινήτων.  Ως προς αυτό, η απάντηση του είναι τυπικά πειστική. Ως προς τον πολυτελή βίο που διάγει νοικιάζοντας τέτοια σπίτια στην Εκάλη, δεν βρίσκω καμία απάντηση. Δεν έχω παρά καλόπιστα να υποθέσω ότι οι συγγραφείς κερδίζουν αρκετά χρήματα.