Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο των Δ.Υ

17.1.12

Διαβάζω στην Καθημερινή:

Aλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, επί το ελαστικότερον σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση που είχε επεξεργαστεί ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, επιφέρει το σχέδιο νόμου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Μεταξύ των βασικών ρυθμίσεων είναι η αλλαγή στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων: συμμετέχουν δύο δικαστικοί λειτουργοί, τρεις διευθυντές –αντί τριών δικαστικών και δύο διευθυντών– και δεν συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. Προβλέπεται, επίσης, μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής αναλόγως των πειθαρχικών παραπτωμάτων αντιστοίχως από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε σε επτά χρόνια και σε δέκα χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα, όπως αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά. Προβλέπονται πρόστιμα που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τις 100.000 ευρώ.

Διαβάζω στο Έθνος:


Μια και ο λόγος για τον Δ. Ρέππα: Αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν προκαλέσει οι διατάξεις για τη σύνθεση...


...των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι «πράσινοι» βουλευτές διαφωνούν με τη διάταξη που προβλέπει ότι η πλειονότητα των πειθαρχικών συμβουλίων θα αποτελείται από διευθυντές του Δημοσίου και όχι από δικαστικούς, όπως προέβλεπε το σχέδιο νόμου που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διερωτώνται, επίσης, εάν η συγκεκριμένη διάταξη έχει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού από τον Αύγουστο που συζητήθηκε το σχέδιο νόμου, όπως ισχυρίζονται, είχε εγκριθεί η σύνθεση των πενταμελών πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων από τρεις δικαστικούς και δύο διευθυντές του Δημοσίου.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Ρέππας επιχειρεί να "μετριάσει" τις αλλαγές που φέρνει μια μεταρρύθμιση. Θα ήθελα όμως πραγματικά να μας εξηγήσει γιατί προτιμά τα συμβούλια που θα κρίνουν δημοσίους υπαλλήλους να αποτελούνται πλειοψηφικά από δημοσιούς υπαλλήλους κι όχι από δικαστικούς!

Εμπιστευόμαστε περισσότερο από τους δικαστικούς τους Διευθυντές του Δημοσίου που συνήθως είναι κομματικά στελέχη; Θα δεχθεί την αλλαγή η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ; Θα ασχοληθεί η Νέα Δημοκρατία; Ο κ.Παπαδήμος θα εκφράσει κάποια γνώμη;